ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα εξετάσουμε τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης»

Αχτσιόγλου: Οι συντάξεις δεν θα πέσουν κάτω από τα 300 ευρώ

«Δεν τίθεται θέμα να πέσουν οι συντάξεις κάτω από τα 300 ευρώ, έχουμε διασφαλίσει την εθνική σύνταξη η οποία, με το νέο σύστημα, θα είναι στα 384 ευρώ, και σε αυτή προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι», δηλώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, την ώρα που η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της για νέες περικοπές στις συντάξεις, στο αφορολόγητο μισθωτών, αγροτών και συνταξιούχων, αλλά και στο ΕΚΑΣ μετά το Μνημόνιο.  Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δεν φάνηκε να αφήνει κανένα περιθώριο.

«Eίχε συμφωνηθεί το όριο του 18% της περικοπής να υπολογίζεται στο σύνολο της σύνταξης, εκτιμούμε ότι είναι αχρείαστο το μέτρο. θα συνεχίσουμε να δούμε τα περιθώρια που θα έχουμε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και θα εξετάσουμε τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για τις συντάξεις», είπε την Πέμπτη στην ΕΡΤ.

Για την έκδοση νέων συντάξεων επανέλαβε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το ασφαλιστικό στα όρια της κατάρρευσης. Καταφέραμε είπε υπερπλεόνασμα, δώσαμε 630.000 συνταξιοδοτικές παροχές στην τριετία κάναμε πιο δίκαιο σύστημα εισφορών. Για τα εργασιακά τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει επαναφορά συλλογικών συμβάσεων από τον Αύγουστο, ενώ έρχεται την Τρίτη το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία.

Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα, είπε ότι συγκρίνουν τις συντάξεις όπως θα έβγαιναν αν δεν είχαν μεσολαβήσει μνημονιακές περικοπές, με τις συντάξεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Όπως διευκρίνισε, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς αφορά εκείνους οι οποίοι ήταν συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016, και των οποίων, με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού σε σχέση με τον νέο, η σύνταξη ήταν κατά τι μεγαλύτερη, και εκεί ορίστηκε ότι αυτή η προσωπική διαφορά θα περικοπεί έως 18%.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία είχε δεδομένα χαρακτηριστικά, επεσήμανε η υπουργός, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια.

Επιπλέον, υπογράμμισε η υπουργός, έχουμε πίσω μας χρονιές κατά τις οποίες έχουμε υπεραποδώσει κατά πολύ έναντι των στόχων που είχαν συμφωνηθεί. Ως εκ τούτου, σημείωσε, από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αχρείαστο και θα συνεχίσουμε να το συζητάμε και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, οπότε και θα δούμε τα περιθώρια που θα έχουμε για να το επαναξιολογήσουμε.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Γαλαντόμα. «Να μη ζήσουμε σαν δούλοι» όπως έλεγαν κι οι αγανακτισμένοι. Σε λίγο οι αλβανικές συντάξεις θα είναι υψηλότερες, οι δε βουλγαρικές άπιαστες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.