ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οχι» Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν»

Εξελίξεις στο Σκοπιανό: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τσίπρας – Ενημερώνει τον Παυλόπουλο

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.  

Στη συνέχεια θα ενημερώσει, τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό.

Χθες, ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Στο πλαίσιο της συνόδου, συναντήθηκα και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για την διαπραγμάτευση και την προσπάθειά μας για κοινά αποδεκτή ονομασία, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή της, που δυστυχώς αναγνωρίζεται από μια μεγάλη μερίδα κρατών του ΟΗΕ».

«Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και πολύπλοκη. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπερασπιζόμαστε με αίσθημα ευθύνης μια γραμμή που έχει χαραχθεί πάνω από δέκα χρόνια και την υπερασπιζόμαστε με δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα. Δήλωσα χθες και το επαναλαμβάνω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά απομένει μεγάλη απόσταση για να διανυθεί» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Οι διαρροές ταξιδεύουν ταχύτερα. Είδα ορισμένα δημοσιεύματα και πήρα πρωτοβουλία να ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς. Αισθάνομαι την ευθύνη και επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον ενημέρωσα προσωπικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουμε μία και μόνη ονομασία εντός και εκτός της γειτονικής χώρας, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική, αλλά μια σύνθετη ονομασία με συνταγματική αναθεώρηση από την γείτονα, οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν και απαράβατο όρο, για να καλυφθεί η απόσταση που απαιτείται».

«Οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είτε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ είτε από την πλευρά των γειτόνων μας είναι κενές περιεχομένου, εάν δεν εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν επεκτείνομαι σε λεπτομέρειες. Είμαι στην διάθεση των πολιτικών αρχηγών για ενημέρωση των τεχνικών λεπτομερειών της διαπραγμάτευσης» κατέληξε, αναφορικά με την ΠΓΔΜ.

Μητσοτάκης: Απαράδεκτο ακόμη και να συζητείται το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.