ΕΛΛΑΔΑ

Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου

Φυλάκιση 5 χρόνια σε μητέρα που άφησε το παιδί της να πεθάνει από υποσιτισμό

«Δεν έχω σκοτώσει κάποιον! Αν δεν το ήθελα, θα είχα κάνει άμβλωση, όμως το ήθελα πολύ αυτό το μωρό»!

Με τις φράσεις αυτές και ξεσπώντας σε λυγμούς, ξεκίνησε την απολογία της χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, η 28χρονη κατηγορούμενη για τον θάνατο του μόλις 36 ημερών βρέφους της, από υποσιτισμό!

Η 28χρονη που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, τον Δεκέμβριο του 2015 δικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, όπου κρίθηκε ένοχη κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ένας ένορκος) και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Χθες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Θεόδωρου Λάμψια, με πρόταση και του εισαγγελέα της έδρας, μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια (σε βαθμό πλημμελήματος) και ομόφωνα κρίθηκε ένοχη για αυτήν χωρίς ελαφρυντικό, ενώ της επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των πέντε ετών με τριετή αναστολή και με τον όρο της επίβλεψης της 28χρονης κοπέλας από τον επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Σημειώνεται πως μετά την καταδίκη της σε ισόβια κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η 28χρονη οδηγήθηκε στη φυλακή αλλά δι’α των συνηγόρων της κ.κ. Μαρίας Κρικοπούλου και Θεόδωρου Λάμψια, κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, η οποία εξετάστηκε τον Γενάρη του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της καταδικασθείσας με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης της μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της και της μόνιμης διαμονής της στη Θεσσαλονίκη έως την εκδίκαση από το Εφετείο της υπόθεσής της.

Οι καταθέσεις

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ο γιατρός που είχε δει το βρέφος, ο οποίος και περιέγραψε για ακόμη μία φορά τα γεγονότα που είχαν σημειωθεί αλλά και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το μωρό. Σημειώνεται πως σε βάρος του γιατρού εκκρεμεί μήνυση που έχει υποβάλει η 28χρονη για παράβαση καθήκοντος.

Ακολούθησε η κατάθεση του πρώην συντρόφου της 28χρονης ο οποίος και εξιστόρησε τη γνωριμία του, μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, με την 28χρονη, την «αποκάλυψη» ότι ήταν έγκυος και τον τοκετό δύο μήνες αργότερα αλλά κυρίως τις φροντίδες τους προς το παιδί, τόσο των ιδίων όσο και της μητέρας και της αδελφής του που έσπευσαν στη Λέρο όταν έμαθαν πως γεννάει η 28χρονη για να τους βοηθήσουν.

«Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου ήταν ολοζώντανο το παιδί, το χρώμα του ήταν κανονικό. Εγώ είδα ότι κάτι δεν πάει καλά την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου το βράδυ όταν επέστρεψα μετά από δύο ημέρες στο σπίτι. Το φίλησα στο μέτωπο και είδα ότι ήταν κρύο αλλά δεν μου έκανε εντύπωση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “την επόμενη μίλησαν τηλεφωνικά με γιατρό και το πήγαν στο νοσοκομείο».
Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε και ο πατέρας του πρώην συντρόφου της 28χρονης, αλλά και η μητέρα της «η μεγάλη απούσα», όπως χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο, καθώς δεν μετέβη για τον τοκετό της κόρης της αλλά ούτε και μετέπειτα.

Η ίδια ισχυρίστηκε πως ο σύζυγός της, ο οποίος έχει αποβιώσει, ήταν σοβαρά άρρωστος και αδυνατούσε να μείνει μόνος του καθώς δεν είχαν κάποιο συγγενή για να τον κοιτάξει όσο εκείνη θα έλειπε, ωστόσο στόχευε να πάει στο νησί στο άμεσο μέλλον.

Η μητέρα της 28χρονης, είπε ότι γνώριζε για την εγκυμοσύνη της κόρης της προτού ακόμη εκείνη γνωρίσει τον πρώην σύντροφό της και μεταβεί στη Λέρο, και πως μάλιστα το ήθελε πολύ αυτό το μωρό. Η μητέρα πρόσθεσε πως είχε πει στην κόρη της να το κρατήσει εφόσον το ήθελε «εδώ μεγάλωσα εσένα, το εγγόνι μου δεν θα μεγαλώσω», είπε χαρακτηριστικά.

«Έκανα ό,τι μπορούσα»!

Με δάκρυα στα μάτια και ξεσπώντας τακτικά σε λυγμούς, απολογήθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου η 28χρονη κατηγορουμένη.

«Δεν έχω σκοτώσει κάποιον! Αν δεν ήθελα, θα είχα κάνει άμβλωση, όμως το ήθελα πολύ! Ακολούθησα τις οδηγίες που μου έδωσε ο παιδίατρος, αλλά δεν σκότωσα! Έκανα ό,τι μπορούσα! Με παραπλάνησε το γεγονός ότι έτρωγε. Του έβαζα την κρέμα που μας έδωσαν από το νοσοκομείο και είχα πάρει ακριβώς την ίδια όταν τελείωσε και το κάναμε και μπάνιο»!

Παίρνοντας το λόγο ο Εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της υπόθεσης επισημαίνοντας πως από την ακροαματική διαδικασία και τα όσα δήλωσαν οι μάρτυρες δεν προκύπτει να έπασχε η 28χρονη από επιλόχειο κατάθλιψη (το γεγονός αυτό διαβεβαίωσαν τόσο ο γιατρός όσο και ο πρώην σύντροφός της). Επίσης, αναφέρθηκε και στη στάση του πρώην συντρόφου και της οικογενείας του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν την έχει ξανασυναντήσει και έχει μείνει άναυδος», ενώ πρόσθεσε πως ο πρώην σύντροφος «κάνει ό,τι μπορεί για να τη βγάλει «καθαρή». Ήπιε το παιδί 170 γραμ. γάλα και την επόμενη πέθανε. Ήταν συνεχώς επάνω από το μωρό και δεν αντιλήφθηκε συνειδητά τουλάχιστον ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» είπε ο κ. Εισαγγελέας.

Ο ίδιος ωστόσο έκανε λόγο και για «ευήθεια» από πλευράς της κατηγορουμένης για αυτό και ζήτησε από το δικαστήριο να μετατρέψει την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια χωρίς ελαφρυντικά.

Για απουσία κινήτρου από πλευράς της πελάτισσάς του, έκανε λόγο στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Θεόδωρος Λάμψιας, συμπληρώνοντας πως ήταν μία μητέρα μόνη σε ένα νησί και ευρισκόμενη σε κατάσταση σύγχυσης, άγνοιας και επιπολαιότητας και συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση.

Τελικά, το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ένοχη την 28χρονη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή υπό τον όρο της επίβλεψής της από επιμελητή κοινωνικής αρωγής.
Σημειώνεται πως για την ίδια υπόθεση έχει κριθεί ένοχος και ο πρώην σύντροφος της 28χρονης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για έκθεση σε κίνδυνο και έχει καταδικαστεί πρωτόδικα από το στρατοδικείο σε κάθειρξη 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το περιστατικό

Η υπόθεση είχε εκτυλιχθεί στη Λέρο και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Ιανουάριο του 2013 οπότε και το αβάπτιστο αγγελούδι έφυγε από τη ζωή, επειδή – σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση- δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το βρέφος γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2012 και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά.

Όμως, κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 2,6 κιλά.

Η 28χρονη διέμενε στη Λέρο όμως κατάγονταν από άλλη περιοχή της χώρας, καθώς εκεί βρισκόταν ο σύντροφός της.
Η μεταφορά του βρέφους αρχικά στο νοσοκομείο της Λέρου έγινε το πρωί του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου 2013 όπου και μετά από εξετάσεις που έγιναν στο νεογέννητο διαπιστώθηκε ότι έφερε συμπτώματα ασιτίας, υποθερμίας και δύσπνοιας!

Οι γιατροί ενημέρωσαν ως όφειλαν τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και το βρέφος διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο ΠΑΓΝΗ, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίστηκε ως κρίσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος συνόδευσε η 28χρονη μητέρα του, έπειτα από σχετική έγκριση από την οικεία εισαγγελική αρχή.

Σύμφωνα δε με πηγές του νοσοκομείου, παρά τη νοσηλεία του στην εξειδικευμένη πανεπιστημιακή Μονάδα, το μωρό είχε πλέον παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια και η έκβαση της νοσηλείας του ήταν αβέβαιη.

Πράγματι, παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών το μικρό αγγελούδι δεν κατάφερε να σωθεί και τελικά υπέκυψε στις 22 Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ηρακλείου, ο θάνατος του βρέφους οφείλονταν σε υποσιτισμό, έλλειψη γάλακτος και νερού, γεγονός που οδήγησε στην ολική ανατροπή του οργανισμού του βρέφους, το οποίο ξεψύχησε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή.

Ο ιατροδικαστής, διαπίστωσε επίσης ότι το βρέφος είχε ελλιπή καθαριότητα, ενώ παρά το ότι δεν έφερε κακώσεις, διαπίστωσε σημάδια από έντονα συγκάματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 36 ημερών αγγελούδι δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.

Πηγή: rodiaki

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.