ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα

Fitch για Ιταλία: Οι πολιτικές των δύο κομμάτων θα διογκώσουν τη δημοσιονομική «τρύπα»

Κίνδυνος για το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας αποτελούν οι οικονομικές πολιτικές στις οποίες έχουν συμφωνήσει τα δύο λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Τα δύο βασικά ρίσκα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, είναι η δημοσιονομική χαλάρωση και το πιθανό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην χώρα.

«Το πολιτικό ρίσκο ήταν παράγοντας κλειδί όταν υποβαθμίσαμε την Ιταλία σε ΒΒΒ τον Απρίλιο του 2017 και σημειώσαμε την αυξανόμενη επιρροή του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού» σημειώνεται σε έκθεση που δημοσίευσε ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch υπογραμμίζει πως μια πλήρη εφαρμογή των βασικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, ιδίως του βασικού καθολικού εισοδήματος και της αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης, θα αύξαναν σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2,3% στο οποίο διαμορφώθηκε πέρυσι. Τα μέτρα που προτείνονται για τόνωση των εσόδων, για παράδειγμα η φορολογική συμμόρφωση, δεν θα αντιστάθμιζαν τον αντίκτυπο των παραπάνω δεσμεύσεων, επισημαίνει.

Η προθυμία του νέου συνασπισμού να μην συμμορφωθεί στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ αυξάνει τον κίνδυνο για περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους και μίας αποσταθεροποιητικής αντίδρασης στις χρηματοοικονομικές αγορές, προσθέτει o οίκος αξιολόγησης.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.