ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και δημοσιονομικό οι διαπραγματεύσεις

Οι αντικειμενικές αξίες στο τραπέζι των θεσμών στο Χίλτον

Χωρίς πολλές πιθανότητες να γίνουν από σήμερα… σοφότεροι ως προς τα δύο κρισιμότερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, οι φορολογούμενοι θα έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα στο Χίλτον καθώς η ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει και δημοσιονομικό και αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Δεδομένου ότι για να αποφανθούν επί της προοπτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων οι θεσμοί θα περιμένουν πιθανότατα και τα στοιχεία της ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο αλλά και λαμβανομένου υπόψη ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι έτοιμες παρά στις 14 Ιουνίου, όλα συγκλίνουν ότι στα δύο αυτά επίμαχα θέματα θα επιχειρηθεί να καταγραφεί «πρόοδος».

Το δημοσιονομικό που μπαίνει από νωρίς σήμερα το πρωί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συμπυκνώνει το μεγαλύτερο θέμα αυτής της διαπραγμάτευσης. Από τη σύγκλιση των εκτιμήσεων όλων των πλευρών σχετικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων ειδικά μετά το 2019, θα κριθεί και το τελικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων και των αντίμετρων. Παρά την φιλολογία των τελευταίων εβδομάδων, το θέμα του παγώματος της προσωπικής διαφοράς ώστε να μην προχωρήσει η μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 δεν αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον. Άλλωστε, οι επικεφαλής των θεσμών δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητούν θέματα που έχουν κλείσει από τον Ιούνιο του 2017 στο Eurogroup. Αντιθέτως, οι θεσμοί έχουν εξουσιοδότηση να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή σχετικά με το αν μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο του3,5% χωρίς να χρειαστεί να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου αλλά ούτε και να παγώσουν τα αντίμετρα των δύο επόμενων ετών.

Οι θεσμοί κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διαφορετική αφετηρία καθώς το ΔΝΤ βλέπει για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9% ενώ εκτιμά ότι το 3,5% μπορεί να επιτευχθεί το 2019 μόνο αν κουτσουρευτεί το αφορολόγητο. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πλευρά εμφανίζονται ποιο αισιόδοξοι και ποιο κοντά στις ελληνικές θέσεις παρά το γεγονός ότι και αυτοί έχουν κατεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2018 και το 2019.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.