ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος

Η Χεζμπολάχ αναμένεται νικήτρια στις πρώτες εκλογές μετά από 9 χρόνια

Κάλπες για την εκλογή βουλευτών θα στηθούν την Κυριακή στο Λίβανο, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία. Η χώρα, τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμάσει τις αντοχές της, λόγω των περιφερειακών συγκρούσεων και κυρίως, λόγω του πολέμου στη Συρία, καθώς δέχθηκε τεράστιο όγκο προσφυγικών ροών.

Πρώτη δύναμη αναμένεται η Χεζμπολάχ, το ισχυρό ένοπλο σιιτικό κίνημα που είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν.

Όμως, η ανάδειξη της Χεζμπολάχ σε πρώτη δύναμη αναμένεται ότι θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στον Λίβανο, μια χώρα που βρίσκεται σφηνωμένη μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.

Νεποτισμός και διαφθορά κυριαρχούν

Στην πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχεί ο νεποτισμός και η διαφθορά, ενώ το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ.

Το άλλο μεγάλο στρατόπεδο στον Λίβανο είναι αυτό του οποίου ηγείται ο σουνίτης πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2017 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από τη Σαουδική Αραβία, χώρα που τον στηρίζει και η οποία επιδίδεται σε μια κούρσα επιρροής με το Ιράν. Στη συνέχεια επέστρεψε στη χώρα, ανακαλώντας την απόφασή του.

Έως και δύο χρόνια χωρίς πρωθυπουργό

Στόχος των εκλογών είναι η πολιτική σταθεροποίηση. Ο Λίβανος στο παρελθόν έχει μείνει έως και δύο χρόνια χωρίς πρωθυπουργό, ενώ έχει βιώσει πολλές κρίσεις.

Σε όλη τη χώρα προεκλογικές αφίσες και πορτρέτα των υποψηφίων, εκ των οποίων πολύ λίγες είναι γυναίκες παρά τη συμμετοχή ρεκόρ των 86 υποψηφίων, έχουν γεμίσει τους δρόμους και τις προσόψεις των σπιτιών.

Αδιάφοροι οι ψυφοφόροι

Όμως, οι 3,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι παραμένουν μάλλον αδιάφοροι για τα τεκταινόμενα. Ο Σάμι Ατάλα, διευθυντής του Lebanese Centre for Policy Studies, δεν αναμένει «καμία ουσιαστική αλλαγή», καθώς μετά τις εκλογές, οι βασικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν εκ νέου να κυβερνήσουν μαζί τη χώρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, Χιλάλ Κάσαν, η Χεζμπολάχ «θα διατηρήσει τον έλεγχό του στις αποφάσεις της κυβέρνησης και δεν θα επιτρέψει να ανοίξει το θέμα του αφοπλισμού της».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραμείνει στη θέση του

Το σιιτικό κίνημα «και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρώσουν την πλειοψηφία (των 128) εδρών» στο κοινοβούλιο, αφήνοντας πίσω το κόμμα του Χαρίρι, προσθέτει. Συμμάχους της Χεζμπολάχ θεωρεί τον Ναμπίχ Μπέρι, πρόεδρο του κοινοβουλίου από το 1992, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μισέλ Αούν.

Ακόμη κι αν το κόμμα του Χαρίρι, το Κίνημα του Μέλλοντος, κινδυνεύει να χάσει μερικές έδρες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραμείνει στη θέση του.

Παρά τις βαθιές διαφωνίες και συχνά τη μεταξύ τους εχθρότητα, οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται συχνά με τη συναίνεση των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων.

Στον Λίβανο, βάσει ενός άγραφου κανόνα, τα τρία μεγαλύτερα αξιώματα καταλαμβάνουν ένας χριστιανός μαρωνίτης (την προεδρία), ένας σουνίτης (την πρωθυπουργία) και ένας σιίτης (την προεδρία του κοινοβουλίου). Όλη η πολιτική ζωή ρυθμίζεται από ένα μοίρασμα των αξιωμάτων μεταξύ των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Οι 128 βουλευτές έχουν ανανεώσει τη θητεία τους τρεις φορές μετά το 2009, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.