ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, Ο ΓΑΠ, ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Η πίεση που ασκείται στο Μέγαρο Μαξίμου από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν κινήσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019  έχει πολλαπλασιαστεί μετά την αποκάλυψη -την προηγούμενη Κυριακή από το ΠΘ- ότι ο πρωθυπουργός όντως σκέφτεται, τουλάχιστον στο θέμα των συντάξεων "να το γυρίσει στο τσάμικο", μετά το τέλος του Προγράμματος τον Αύγουστο.

Η πληροφορία περί "ξεψηφίσματος" του νόμου για τις συντάξεις, εάν οι δανειστές δεν συναινέσουν στη μη εφαρμογή της ή έστω στη μετάθεσή της για αργότερα, πυροδότησε, ως άλλωστε αναμένετο, κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ, όπως είναι λογικό, συνάντησε την επιδοκιμασία των βουλευτών της συμπολίτευσης αφού μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν ότι θα αποφορτίσει, σε σημαντικό βαθμό, τις πιέσεις που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους και τις οικογένειες τους.

Διακεκριμένα στελέχη της συμπολίτευσης, που εκφράζουν αυθεντικά και τη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσαν, κατ' εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου, να χαμηλώσουν τον πήχυ των προσδοκιών χωρίς όμως και να διαψεύσουν το δημοσίευμα. Αντίθετα το επιβεβαίωσαν λέγοντας απλώς ότι δεν είναι της ώρας να συζητηθούν αυτά τα θέματα, παραπέμποντας για μετά τον Αύγουστο.

Ο λόγος που το έπραξαν είναι επειδή φοβήθηκαν, και πρώτος απ' όλους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τρόϊκα. Μάλιστα δεν αποκλείουν στις διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν αύριο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το τέλος της δανειακής σύμβασης, οι δανειστές, προκειμένου να προκαταλάβουν την πιθανολογούμενη "ανταρσία" Τσίπρα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του, να ζητήσουν εκτός των άλλων να υπάρξει και ρήτρα μη αναιρεσιμότητας των συμπεφωνημένων και ψηφισμένων από τη Βουλή μέτρων.

Το Μέγαρο Μαξίμου όμως, σύμφωνα με καθ' όλα έγκυρες πληροφορίες, δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του δεν είναι διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν εκλογικά, να πάνε δηλαδή σε εκλογές έχοντας περικόψει τις συντάξεις. Με όπλο τα υψηλά πλεονάσματα και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά κυρίως με το περιθώριο ελευθερίας που θα έχουν μετά τη λήξη του Προγράμματος Διάσωσης θα επιχειρήσουν, εφόσον οι δανειστές αρνηθούν, είτε να "ξεψηφίσουν" τις συντάξεις είτε εναλλακτικά να δώσουν 13η σύνταξη, όπως είχαν κάνει και το 2016. Υπολογίζουν δε ότι σχεδόν το σύνολο της 13ης σύνταξης θα διοχετευθεί στη χριστουγεννιάτικη αγορά με ευεργετικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε πάντως περίπτωση δεν πρόκειται να πάνε σε εκλογές με περικεκομένες συντάξεις. Αντίθετα, "ο στόχος είναι", όπως μας λέει υπουργός που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό και γνωρίζει τα σχέδια του, "τα χρήματα που θα πάρουν οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο να μην είναι λιγότερα απ' ότι παίρνουν τώρα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάρουν και περισσότερα". Επιπροσθέτως, και σύμφωνα με τα όσα λέει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για τις συντάξεις, Πετρόπουλος, κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων (αγρότες, γεωργοί, κ.α.) από τον επαϋπολογισμό θα ωφεληθούν.

Εκτός από τις συντάξεις ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να δουν το θέμα του κατώτατου μισθού και του περιθωρίου που υπάρχει ώστε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να εξαγγείλει αυξήσεις. Εκτός από τις συντάξεις και τους μισθούς το τρίτο θέμα που θα εξαγγείλει, στη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας είναι η άμεση προώθηση 2-3 έργων σε κάθε περιφέρεια της χώρας και ιδιαίτερα αυτά που στα 14 αναπτυξιακ συνέδρια που έγιναν εκτιμήθηκαν ως σημαντικά και είναι πιο εύκολο να γίνουν. Τις τρεις αυτές εξαγγελίες θα επιχειρήσει να τις "κουμπώσει" και με τις ανακοινώσεις για επενδύσεις από ξένους και ιδιαίτερα από Αμερικανούς που, με τις ενέργειες του πρεσβευτή Τζέφρι Πάγιατ, έχουν την τιμητική του φέτος στη ΔΕΘ.

Φυσικά ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως όλα αυτά δεν αρκούν για να γυρίσει το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και μέχρι το καλοκαίρι σχεδιάζει να ψηφίσει δύο "πυρηνικά" θέματα. Το πρώτο είναι το Μακεδονικό και το δεύτερο η συνταγματική αναθεώρηση. Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτική των όσων τεκταίνονται στο παρασκήνιο και στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα. Εκτός από τις συναντήσεις του ΥΠΕΞ Κοτζιά με τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ, στις 17 Μαΐου θα συναντηθεί και ο ίδιος Τσίπρας με τον ομόλογό του Ζάεφ. Δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί αληθινή η προ μηνός δήλωση-πρόβλεψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων: "Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση", όμως το πιθανότερο είναι πως η λύση θα έχει ωριμάσει. Και εκτός από την ονομασία θα έχουν υπάρχουν, λέγεται, και ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε να υλοποιηθεί το erga omnes.

Το πιθανότερο είναι να δοθεί στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, υπό τον όρο τα 36 κεφάλαια μπορούν να ανοίξουν αλλά δεν πρόκειται να κλείσουν αν τα Σκόπια δεν εφαρμόσουν τη συμφωνία που θα υπογραφεί. Η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να περιμένει καθώς ήδη τα Σκόπια μετέχουν σε κάποιες αποστολές του Οργανισμού, ενώ μέχρι την οριστική και πλήρη ένταξή τους μπορεί να τους δοθεί ένα ειδικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της Σουηδίας ή να δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη σχέση ("να τους ράψουν ένα κοστούμι αποκλειστικά στα μέτρα τους"), κάτι που για το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί πρόβλημα και ούτε είναι ασυνήθιστο για τη λειτουργία του.

Εφόσον οι εξελίξεις στο Μακεδονικό τρέξουν όντως τόσο γρήγορα η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη συμφωνία. Το Μαξίμου υπολογίζει ότι οι θετικές ψήφοι θα ξεπεράσουν τις 160, όπως έγινε πρόσφατα και με το νόμο για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Εκτός από τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) περιμένουν να υπερψηφιστεί και από τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ καθώς και από δύο ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ θεωρούν ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση η ΝΔ εάν απορρίψει μια συμφωνία η οποία είναι περίπου ίδια με αυτή που προωθούσαν Καραμανλής-Μπακογιάννη το 2008. Όπως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση θα βρεθεί και το ΚΙΝΑΛ αν στο εσωτερικό του υπερισχύσουν οι "Μακεδονομάχοι" με δεδομένη τη θέση των 4 από τους 6 του Πολιτικού Συμβουλίου (Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, αλλά και Παπανδρέου και Καμίνης, που δεν βρίσκονται στη Βουλή) υπέρ της συμφωνίας.

Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν στη συνταγματική αναθεώρηση. Ενώ ο σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν αυτή να πάει ενδεχομένως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τώρα αποφασίστηκε να ξεκινήσει τώρα. Προφανώς, ο Αλ. Τσίπρας θέλει να στριμώξει τον Κυριάκο αφού σε περίπτωση που αρνηθεί θα χαθεί η ευκαιρία να ενταχθεί στα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος το 16, που σχετίζεται και με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κάτι που είναι ψηλά στην ατζέντα των αλλαγών που θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κυρίως όμως θέλει να στριμώξει τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ενώ ήταν αυτή που πρότεινε τη συμφωνία για έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας αίφνης και μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση άλλαξε θέση και πρότεινε εκλογές.

Η ρελάνς Τσίπρα έρχεται να προστεθεί στις κυκλωτικές κινήσεις που πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό το Μαξίμου στο Κίνημα Αλλαγής και οι οποίες προκαλούν αναταράξεις στο ομοσπονδιακό κόμμα της Κεντροαριστεράς, με τελευταία την  έντονη αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη στην δημόσια προειδοποίηση, μέσω του protothema.gr, της Φώφης Γεννηματά να σταματήσουν οι διαφοροποιήσεις ("όχι" του Ποταμιού στην πρόταση για εκλογές τον Ιούνιο και εκδήλωση Ραγκούση με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση των δύο κομμάτων) από την επίσημη γραμμή που η ίδια χαράζει. Σημειώνουμε πως παρά τα δημοσιεύματα όχι μόνον δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της Φώφης με τον Γ. Παπανδρέου, αντίθετα το ΚΙΝΑΛ προέβαλε στα υπέρ του τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού -μεταξύ των οποίων και οι συναντήσεις με Τσίπρα και Μητσοτάκη- προκειμένου να προωθηθούν εθνικά επωφελείς λύσεις στις διπλωματικές εκκρεμότητες της χώρας.

Ταυτόχρονα, από την πλευρά Παπανδρέου χαρακτηρίζονται ως "ανυπόστατες και αστείες" οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι δήθεν ο Γιώργος γίνεται επίτροπος στη θέση του Δημ. Αβραμόπουλου. Προσθέτουν δε ότι εκπορεύονται από δυνάμεις που επιθυμούν, για δικούς τους λόγους, να μην επιλυθεί το Μακεδονικό και σκοπό έχουν να υποβαθμίσουν, ακόμη και να συκοφαντήσουν -κολλώντας τους τη ρετσινιά της ιδιοτέλειας- τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου για ευρύτερα πολιτική συννενόηση στα εθνικά θέματα σε μια περίοδο που τα γεωπολιτικά δεδομένα (Συρία, Ιράν, Τουρκία, Τραμπ κ.α.) εγκυμονούν κινδύνους για την περιοχή και τη χώρα μας που εκτός των άλλων δοκιμάζεται και από τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Πάντως, η τακτική "παρενόχλησης" του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και εκτός από το Μακεδονικό και τη συνταγματική αναθεώρηση που έρχονται υπάρχει και το θέμα του σπασίματος των δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Β' Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής), στο οποίο είναι δύσκολο -παρά τα εσωτερικά προβλήματα που θα ανακύψουν στο ΚΙΝΑΛ- να μην συμφωνήσει η Χαριλάου Τρικούπη αφού είναι και δική της πρόταση από το παρελθόν. Το θέμα της απλής αναλογικής ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται να το επαναφέρει αφού έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 200 ψήφων  που απαιτείται ώστε να εφαρμοστεί αμέσως, στις ερχόμενες εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες.

Δύσκολο πάντως είναι να ψηφιστεί από 200 βουλευτές και το σπάσιμο των περιφερειών ώστε να βρει εφαρμογή στις εκλογές. Εκτός από τη ΝΔ, που έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά, αντίθετοι είναι το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και πιθανότατα και η Χρυσή Αυγή. Και ο λόγος είναι γιατί δεν θέλουν -ειδικά στην αχανή, με 44 βουλευτές, Β' Αθηνών- οι κομματικές ηγεσίες, να χάσουν το πλεονέκτημα να εκλέγουν τους εκλεκτούς τους. Το σίγουρο πάντως είναι πως με όλα αυτά -και ιδιαίτερα με τον διεμβολισμό που καταφέρνει στο ΚΙΝΑΛ- ο Τσίπρας κατάφερε να σπάσει την πολιτική απομόνωση στην οποίαν είχε κάποια στιγμή περιέλθει και η οποία εκτός από πολιτικά (θα) ήταν και εκλογικά ανυπόφορη για τον ίδιον και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος και σε ότι αφορά το θέμα των εκλογών, υπουργός που μετέχει στο στενό πυρήνα αυτών που λαμβάνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, μάς λέει ότι "θα γίνουν οταν εκτιμηθεί ότι ειναι ο καλύτερος χρόνος για μας. Δεν υπάρχει ακόμη καμμία απόφαση. Μπορει να γίνουν οποτεδήποτε μετά την έξοδο από τα μνημόνια". Βεβαίως, η ενημέρωση που κάνουν κυβερνητικοί παράγοντες σε πρεσβείες, επενδυτές, μεγάλους επιχειρηματιες και ξένους αξιωματούχους είναι για "δίδυμες κάλπες" (μαζί με τις ευρωεκλογές) στις 26 Μαΐου 2019. Η μόνη περίπτωση να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι, όπως μάς εξηγεί σημαντικός κυβερνητικός παράγων είναι  "να έχει καταφέρει η κυβέρνηση, στους επόμενους 12 μήνες, να γυρίσει υπέρ της το κλίμα και να κατεβάσει τη διαφορά από τη ΝΔ κοντά στις δύο μονάδες ώστε στις ευρωεκλογές να χάσει με 2-3%". Εάν συμβεί αυτό τότε είναι πολύ πιθανό οι κάλπες να στηθούν στη λήξη της τετραετίας, με απώτατη ημερομηνία (σύμφωνα με συνταγματική γνωμάτευση) την 3η Νοεμβρίου 2019 και αυξημένες πιθανότητες να μετατραπούν οι εκλογές σε απόλυτο ντέρμπι. Κομμάτι δύσκολο να γίνει η επιθυμία των κυβερνώντων πραγματικότητα, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 2:47 15/05/2018

  ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΕΤΕ » Εγραφα το 2016, με τίτλο «Ο ΓΑΠ ικέτης», μερικές πικρές αλήθειες για τον Γιώργο Παπανδρέου.»
  ΓΙΑ ΝΑ απολαύσετε ΜΙΑ ΥΣΤΕΡΙΚΗ ΑΡΧΙΚΑΡGΙΟΛΑ .

 2. Μια άτσαλη συρραφή ραβασακίων κυβερνητικής γραμμής δεν φτιάχνει ούτε ανάλυση, ούτε άρθρο γνώμης. Στοιχειώδες.

 3. Εντελως προχειρη ανάλυση ΚΥΡΙΕ φελέκη προέρχεται από πληροφορίες μέσα από ΣΥΡΙΖΑ.Η #σιωπη#της κοινωνίας θα εκφραστεί..σαρωτικα..στο ΚΙΝ.ΑΛ ..ΑΥΓΑ ΚΑΘΑΡΊΖΟΥΝ….ΠΕΣΑΝΕ ΣΤΗ ΠΑΓΊΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ..ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΟΙΑΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 4-7%.ΣΗΜΕΊΩΣΕ ΤΟ ΝΟΎΜΕΡΟ..

 4. Ε.Στ. 14:11 14/05/2018

  Το όνειρό σου, είναι εφιάλτης μας.

 5. TAKHΣ 10:58 14/05/2018

  Βρε ανόητε Φελέκη ,καταλαβαίνεις καθόλου τι γράφεις, η με το όνομα σου αρθρογραφεί ο Καρανίκας και εσύ απλώς παίρνεις το μισθό σου?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.