ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η «μητέρα των διαπραγματεύσεων»

Η ώρα του χρέους και του ΔΝΤ

Η ικανοποίηση που επικρατεί στην κυβέρνηση για την αίσια και έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση δίνει τη θέση της στην «εγρήγορση» και την αγωνία για τη «μητέρα των μαχών», που δεν είναι άλλη από την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Επισήμως, η συζήτηση έχει ανοίξει μεταξύ των δανειστών, ενώ στη διαπραγμάτευση μετέχει και ο πρωθυπουργός, σε επίπεδο κορυφής: μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, μετά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι και οι τρεις κινούνται στην κοινή συνισταμένη της εξεύρεσης συμφωνίας με βιώσιμα και μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά.

 

Μπρα ντε φερ

Βεβαίως, πέραν των διαπραγματεύσεων που θα διεξαγάγει η ελληνική πλευρά, η τελική λύση για το χρέος θα εξαρτηθεί και από την κατάληξη του «μπρα ντε φερ» μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Όσο περνούν οι μέρες, τόσο ενισχύεται η εκτίμηση και οι πιθανότητες να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αυτό, επί της ουσίας, φέρνει πιο κοντά την κυβέρνηση στο όνειρο ακύρωσης των μέτρων που είχε ζητήσει το Ταμείο (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου για το 2019 και το 2020 αντιστοίχως) αλλά απομακρύνει βαθιές παρεμβάσεις για το χρέος. Το ΔΝΤ, σε κάθε περίπτωση, έχει αποστείλει σαφές τελεσίγραφο στο Βερολίνο πως περιμένει «καθαρές απαντήσεις» για το χρέος –και πως δε θα περιμένει πολύ. Στον αντίποδα, το Βερολίνο –και όχι μόνο- φαίνεται πως θεωρεί πλέον «ώριμη» την ιδέα να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της η Ευρώπη μόνη της, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν ότι η συζήτηση για το χρέος θα διεξαχθεί χωρίς τις παραμέτρους που θέτει το ΔΝΤ, αλλά με επίκεντρο το κατά πόσον ο «γαλλικός μηχανισμός» για την απομείωσή του θα είναι αυτόματος ή… ημιαυτόματος. Ως γνωστόν, το Παρίσι έχει προτείνει –και έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017- έναν αυτόματο μηχανισμό που θα συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το Βερολίνο, λοιπόν, πιστεύει ότι τα μέτρα δε θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται αυτόματα, αλλά η εξέλιξη και η πορεία της ελληνικής οικονομίας να «περνούν» από την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει ήδη διασφαλίσει τα χαμηλότερα επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους της για τις επόμενες τρεις δεκαετίες και, για τον λόγο αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την ισχυρή πεποίθησή τους πως «και αυτή η διαπραγμάτευση θα έχει αίσιο τέλος». Σε κάθε περίπτωση, εύκολη συζήτηση δε θα είναι και με δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες –αρχής γενομένης από το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης- θα καθοριστεί πώς θα είναι η «μεταμνημονιακή» εποχή της Ελλάδας, είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα είναι καθοριστικές για τα επόμενα (αρκετά) χρόνια…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.