ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταλογίζει τακτικισμούς σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο

Μία ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου κατέθεσε χθες εν είδει «πράξης ευθύνης» το Κίνημα Αλλαγής, με στελέχη του αργότερα να μιλούν για ένα σύστημα ολοκληρωμένο και λειτουργικό, μακριά από τακτικισμούς, σαν αυτούς που καταλογίζουν στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην πραγματικότητα, στην Χαριλάου Τρικούπη, κάνουν λόγο για ‘μικροκομματικά παιχνίδια’ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ειδικότερα, για τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι έφερε και ψήφισε πριν από δύο χρόνια περίπου, μαζί με τους ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων ένα νέο εκλογικό σύστημα,  μια μορφή απλής αναλογικής, μη περιλαμβάνοντας στον νέο εκλογικό νόμο καμία πρόβλεψη για κατάτμηση της Β Αθήνας. «Ο κ.Τσίπρας ήθελε να περάσει την κατάργηση του bonus με όποιους τον βολεύει θεωρώντας ότι έτσι διασφαλίζεται καλύτερα η θέση του στο πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια, αφού δεν αναμένει ότι θα φθάσει ποτέ τα ποσοστά που είχε. Αφού πέρασε λοιπόν το νόμο περί απλής αναλογικής, θυμήθηκε τώρα ότι υπάρχει και το ζήτημα της κατάτμησης της Β Αθηνών. Προφανώς δεν το έφερε τότε επειδή διαφωνούσαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων», λένε, καταλογίζοντάς του καιροσκοπική τακτική, στη βάση της οποίας πέρασε τότε όσα ήθελε με το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων και επιχειρεί τώρα να περάσει την κατάτμηση της ΄Β Αθήνας με άλλους.  Από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ καταλογίζουν πως αντί να απαντήσει με μια ολοκληρωμένη πρόταση, μπαίνει σε παζάρι με την κυβέρνηση. «Εμφανίζεται να μη θέλει την κατάτμηση της Β Αθήνας να επιχειρεί να την “ανταλλάξει” με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», λένε, αντιπαραβάλλοντας την κίνηση του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που απαντάει συνολικά στην ανάγκη για ένα εκλογικό σύστημα που θα ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.

Υποστηρίζουν εξάλλου ότι με την πρότασή τους :

-        Εξασφαλίζεται αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων και ταυτόχρονα ευνοείται η συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας.

-        Ενισχύεται το πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όχι όμως υπέρμετρα όπως γίνεται σήμερα.

-        Διευκολύνεται η συζήτηση για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας,  από τη στιγμή που έχουν παρέλθει οι εποχές που το πρώτο κόμμα έπαιρνε ποσοστά αρκετά άνω του 40%.

-        Με το αναλογικό bonus λαμβάνεται υπόψιν στην πριμοδότηση, η βούληση των ψηφοφόρων, κ.ο.κ.

 

Ολόκληρη η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τις κατευθύνσεις ενός νέου εκλογικού νόμου, έχει ως εξής :

 

  1. Έχουμε διακηρύξει την βαθιά πίστη μας στην ανάγκη ενός νέου Εκλογικού Νόμου ευρύτερης αποδοχής, που θα ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.

Ενός Εκλογικού Νόμου που θα εξασφαλίζει εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων και θα ευνοεί τον διάλογο και την συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις.

  1. Απορρίπτουμε κάθε επικοινωνιακού τύπου προσπάθεια για την σύνδεση του Εκλογικού Νόμου ή διατάξεων αυτού-με μικροκομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το εκλογικό σύστημα ιδιαίτερα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού που οδηγεί είτε στην συντήρηση του διχαστικού μικρού δικομματισμού, είτε σε κινδύνους για την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Έχουν κατατεθεί τόσο από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και από το Ποτάμι, ολοκληρωμένες και εναλλακτικές προτάσεις, για τον Εκλογικό Νόμο, προτάσεις που δεν συνάντησαν την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Στοιχεία των προτάσεών μας που απέρριπταν τα δύο αυτά κόμματα εμφανίζονται όμως να υιοθετούν τώρα.

Τους καλωσορίζουμε στα σημεία της πρότασής μας για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (ο ΣΥΡΙΖΑ) και της ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό (η ΝΔ), που είχε καταθέσει η Φώφη Γεννηματά το 2016.

Αλλά επισημαίνουμε και πάλι ότι οι Προτάσεις μας δεν είναι αποσπασματικές, δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για τις επικοινωνιακές ανάγκες και τα σχέδια κανενός.

Ας σταματήσουν πια να χρησιμοποιούν τον Εκλογικό Νόμο για αλισβερίσια και μικροκομματικά παιγνίδια.

Λέμε ΝΑΙ στην ΑΛΛΑΓΗ του Εκλογικού Νόμου, αλλά ΟΧΙ σε κάθε ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ που συνδέεται με αυτή.

  1. Το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάστηκε στο πρόσφατο Συνέδριό του μια ενιαία πρόταση για τον νέο Εκλογικό Νόμο, με βάση και όλες τις επεξεργασίες που είχαν κατά καιρούς κατατεθεί.

 Συνοπτικά η πρότασή μας περιλαμβάνει τις εξής κατευθύνσεις:

α) Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό Σύστημα.

Το bonus των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές.

Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται Κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία Κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή.

β) Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους.

Η  πρότασή μας αφορά όλες τις μεγάλες περιφέρειες για τις οποίες δεν υπάρχει στους πολίτες η συνείδηση της ενιαίας  πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ενότητας.

Η περίπτωση της Περιφέρειας –Μαμούθ της Β’ Αθηνών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

γ) Την διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.

δ) Την δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.

Οφείλουμε έμπρακτα να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στους Έλληνες του εξωτερικού και να κατοχυρώσουμε την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές, εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων (και κυρίως νέων ανθρώπων), που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

ε) Μέτρα διαφάνειας για την Χρηματοδότηση των Κομμάτων

  • Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.
  • Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  • ”Κόφτης” δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών
  • Οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ δημοσιοποιούνται
  1. Η πρότασή μας είναι πράξη ευθύνης.

Πρόταση χωρίς «κόλπα», τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιγνίδια.

Σύστημα ολοκληρωμένο και λειτουργικό,  μακριά από τους τακτικισμούς ψήφισης μεμονωμένων  διατάξεων με «δόσεις», που επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Εάν η Κυβέρνηση κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα πρέπει να προχωρήσει ΤΩΡΑ στην άμεση κατάθεση σχετικού Σχεδίου Νόμου για ψήφιση στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.