ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tι απάντησαν στον πρωθυπουργό

Ηχηρό «όχι» από την αντιπολίτευση στο «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό για το υπό συζήτηση όνομα- Απαράδεκτη ακόμη και η συζήτηση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Επιτομή του αλυτρωτισμού χαρακτήρισε τον όρο η Φώφη Γεννηματά - «Όχι» και από Κουτσούμπα και Λεβέντη- Επιφυλάξεις από τον Στ. Θεοδωράκη

Τέσσερα όχι εισέπραξε από τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Στις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους, ο πρωθυπουργός τους εξέθεσε τη θέση της κυβέρνησης για να εισπράξει το «όχι» πρώτα από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο επικοινώνησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στον κ.Τσίπρα όταν εκείνος του είπε ότι συζητά το συγκεκριμένο όνομα με τον ομόλογό του των Σκοπίων, ότι είναι απαράδεκτη ακόμη και η συζήτηση. Ο κ.Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», απάντησε στον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκης.

Συμφωνία με τη μορφή οδικού χάρτη, πρώτα το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και μετά το όνομα, περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για το Σκοπιανό.

Ακολούθως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον κ.Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε επιτομή του αλυτρωτισμού τον προσδιορισμό «Ίλιντεν» και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας της είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιο αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes- Σύνταγμα) και όχι το όνομα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ποταμιού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε και αυτός τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι και ξεκαθάρισε πως η στάση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

«Όχι» στο Μακεδονία του Ίλιντεν είπε στη συνέχεια στον πρωθυπουργό και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση του κόμματός του για τη χρήση του όρου Μακεδονία.

Το Μαξίμου για τις επικοινωνίες με τους αρχηγούς

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.