ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμαρχος της Αθήνας

Καμίνης: «Το πρόβλημα στο Πεδίον του Άρεως έχει ονοματεπώνυμο»

«Τους βασικούς υπεύθυνους για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, πρέπει επιτέλους να τους κατονομάσουμε. Είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Τόσκας και ο υπουργός Υγείας ο κ. Ξανθός» Αυτό δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης ο οποίος σημείωσε ότι ο κυριακάτικος αγώνας που διοργανώθηκε στο Πεδίον του Άρεως είναι μια συμβολική κίνηση προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση η οποία όπως είπε είναι απούσα σε ότι αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταστολή για τα ναρκωτικά.

Kaminis

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Δήμαρχος της Αθήνας επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο στην κυβέρνηση.

«Δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά είναι και πολιτική. Είναι μία πίεση προς τους βασικούς υπεύθυνους, τους οποίους επιτέλους πρέπει να κατονομάσουμε. Είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Τόσκας και ο υπουργός Υγείας ο κ. Ξανθός, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα για το θέμα των ναρκωτικών. Το ζήτημα, έχει τρεις όψεις. Την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταστολή. Εκεί η πολιτεία είναι απούσα. Πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε μία αστυνομία παρούσα εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φθάσει στο έσχατο στάδιο της εξαθλίωσης και όποιος περάσει βράδυ από εκεί το καταλαβαίνει. Είναι πια και θέμα του υπουργείου Υγείας. Έχω ζητήσει εδώ και περισσότερο από δύο μήνες συνάντηση με τον κ. Ξανθό για να το συζητήσω το θέμα, να του πω ότι πρέπει να γίνουν χώροι εποπτευόμενης χρήσης ουσιών και ακόμη δεν μου έχει κάνει την τιμή ούτε καν να μου απαντήσει. Διάβασα για τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης τον Ντε Μπλάζιο, ο οποίος έχει τα μέσα και τις αρμοδιότητες και θα φτιάξει τέσσερις χώρους ελεγχόμενης χρήσης ακριβώς για να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους από τον επικείμενο θάνατο, αλλά και να κρατήσει την πόλη του σε μία κατάσταση όπου δεν θα γίνεται δημόσια χρήση ναρκωτικών. Αν η κυβέρνηση είχε φέρει μία τροπολογία να νομιμοποιηθεί η ύπαρξη αυτών των κέντρων, θα είχε αρχίσει να λύνεται το πρόβλημα της πόλης και να περιορίζεται ο θάνατος στον δρόμο».

Για τους χώρους ελεγχόμενης χορήγησης ο δήμαρχος Αθηναίων είπε: «Εγώ λέω τουλάχιστον να αρχίσει η συζήτηση για αυτό. Δεν είμαι ειδικός σ' αυτά τα πράγματα αλλά το βλέπω σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο έσχατο στάδιο. Και η στεγνή θεραπεία έχει και αυτή την ωφέλειά της, αλλά είναι για άλλου τύπου τοξικοεξαρτημένους. Για αυτόν που έχει βυθιστεί στην τοξικοεξάρτηση, αυτή είναι η μόνη διέξοδος».

Ο κ. Καμίνης ρωτήθηκε και για την πρόταση Σκουρλέτη για απλή αναλογική και την χαρακτήρισε «γίγαντα με πήλινα πόδια».

«Μας φέρνουν μία πρόταση για απλή αναλογική χωρίς να μας λένε με ποιο σύστημα θα κυβερνηθούν οι δήμοι. Το κάθε εκλογικό σύστημα επιβάλλει και κάποιες αλλαγές στην λειτουργία. Δεν μπορείς, όπως τώρα μας το παρουσιάζουν, να φτιάξεις έναν γίγαντα με πήλινα πόδια. Εννοώ ότι κρατάνε το μοντέλο του δημάρχου ως αποφασιστικού παράγοντα στο δήμο και με ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση. Επειδή ο δήμαρχος εκλέγεται σε δύο γύρους, άρα με απόλυτη πλειοψηφία, και ο δήμαρχος καλείται τώρα να κυβερνήσει το δήμο με κατακερματισμένα δημοτικά συμβούλια, όπου θα κυριαρχήσει η συναλλαγή και η δοσοληψία. Αν αυτό δεν είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης προορισμένο να αποτύχει παταγωδώς εγώ δεν ξέρω ποιο είναι. Οπότε φθάνουμε στο λογικό συμπέρασμα ότι η μόνη σκοπιμότητα που φέρνουν ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα είναι επειδή οΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος στους δήμους της χώρας, επειδή δεν κατόρθωσε να πείσει κανέναν. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν και κρίνουν άμεσα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν "καβάλα στο κύμα" το 2014 δεν έπεισε τις τοπικές κοινωνίες να τον ψηφίσουν. Αυτό λέει πολλά. Πάει τώρα να μπει στα δημοτικά συμβούλια από την πίσω πόρτα. Θα το συζητούσα σοβαρά να έχεις ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου να εκπροσωπούνται πάρα πολλές τάσεις, το οποίο θα χαράσσει την γενική πολιτική του δήμου για την επόμενη τετραετία. Δεν θα ανακατώνεται στην καθημερινή διαχείριση. Την καθημερινή διαχείριση θα την αφήναμε στον δήμαρχο και το επιτελείο του, ο οποίος θα τελούσε υπό τον διαρκή έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου και τότε μιλάμε για ένα άλλο σύστημα. Με το παρόν σύστημα είμαστε καταδικασμένοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις να ζήσουμε την πλήρη ακινησία. Τι θα συμβεί; Θα έχεις ένα κατακερματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο, έναν δήμαρχο που δεν θα μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία και δεν θα μπορεί να συμβεί αυτό που κάνουμε όταν έχουμε απλή αναλογική στην Βουλή. Δηλαδή μία Βουλή μη κυβερνήσιμη να την διαλύσεις και να την οδηγήσεις σε εκλογές. Αν αποτύχει μιλάμε για ακινησία σε μία περίοδο κρίσης, σε μία περίοδο που οι δήμοι έχουν βγει μπροστά και κρατάνε όρθιες τις κοινωνίες και θεωρώ καταδικαστέο αυτό πουν κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.