ΕΛΛΑΔΑ

Λαφαζάνης και Ήσυχος συναντήθηκαν με τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη

Με τους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη, του λοχία που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, συναντήθηκε ο γραμματέας και το μέλος του ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Κώστας Ήσυχος την Κυριακή το πρωί, στο πλαίσιο περιοδείας των δύο ανδρών στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα.

Η συνάντηση με τους γονείς του έτερου κρατούμενου, ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη, δεν ήταν δυνατόν να γίνει, διότι δεν θα βρίσκονται στον Έβρο το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Λαφαζάνης, είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τους πατέρες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στους οποίους τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του και την συμπαράσταση της ΛΑ.Ε. στην αγωνία τους και στην δοκιμασία που περνάνε.

Στην Ορεστιάδα οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κώστας Ήσυχος και Βαλάντης Πανθίδης συναντήθηκαν στο σπίτι τους με τους γονείς του Λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη στο σπίτι των τελευταίων. Ο Δημήτρης Κούκλατζης μαζί με τον ανθυπολοχαγό Αγγ. Μητρετώδη συνεχίζουν να κρατούνται αδίκως από τις τουρκικές αρχές στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην πόλη της Ανδριανούπολης.

Ο κύριος Λαφαζάνης και κύριος Ήσυχος εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη για την συνάντηση και την αμέριστη συμπαράσταση τους στην μεγάλη δοκιμασία τους και την δοκιμασία των δύο στρατιωτικών μας, ενώ ευχήθηκαν την άμεση απελευθέρωση των δύο τελευταίων, για τους οποίους τόνισαν ότι θα κάνουν και από την δικής τους πλευρά ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους.

Τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Κώστας Ήσυχος εξήραν την αξιοπρέπεια, την ψυχραιμία και την περηφάνεια με την οποία οι γονείς των στρατιωτικών μας αντιμετωπίζουν την άδικη κράτηση των παιδιών τους και τόνισαν ότι δίνουν με την στάση τους και το φρόνημα τους πολύ θετικά μηνύματα και πρότυπα στην ελληνική κοινωνία.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την αναχώρηση του από το σπίτι της οικογένειας Κούκλατζη, απάντησε στην διάρκεια της παραμονής του στον Έβρο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κα μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας από το Τουρκικό καθεστώς είναι παντελώς άδικη, αυθαίρετη, παράνομη, εμπρηστική και ασύμβατη με την ζωτικότατη ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας βασισμένες στο διεθνές δίκαιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η διαφορά ανάμεσα στον δημοκρατικό και φιλικό τρόπο που αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές τον τούρκο πολίτη που πέρασε πρόσφατα τα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο και στην απάνθρωπη αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι δύο στρατιωτικοί μας από το τουρκικό καθεστώς, είναι πολύ χαρακτηριστική και πρέπει από αυτήν να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα από την πλευρά της Τουρκίας.

Η προσπάθεια του Τουρκικού καθεστώτος να συνδέσει το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών με το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν προς την Ελλάδα είναι εντελώς άστοχη και θα έλεγα παράλογη και φανερώνει νοοτροπίες που παραπέμπουν σε πολύ άσχημες εποχές κατάλυσης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων».

Ο κύριος Λαφαζάνης απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τόνισε ότι «για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών πρέπει να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν πρώτα απ’ όλα οι πολιτικές ευθύνες αλλά και ευθύνες στην στρατιωτική ηγεσία». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ειδικότερα «τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνολικά αλλά και για όλο το σύστημα διαχείρισης των περιπολιών στον Έβρο, της εκπαίδευσης και των οδηγιών στους στρατιωτικούς μας, οι οποίοι επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας τόνισε, επίσης, ότι «αντί ο Υπουργός Εθν. Άμυνας να διακηρύσσει όπου βρεθεί και όπου σταθεί την «ομηρία» των στρατιωτικών μας, θα έπρεπε, πολύ περισσότερο που ομολογεί τέτοιες καταστάσεις, να έχει προ πολλού παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας, όπως οφείλει, τις ευθύνες του για την τραγωδία των δύο στρατιωτικών μας και τις συνέπειες της. Η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας και ειδικότερα ο Πάνος Καμμένος δεν είναι δυνατόν να σχολιάζουν απλώς την δύσκολη κατάσταση με τους δύο στρατιωτικούς και να θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι οι ίδιοι δεν πρέπει να ελεγχθούν για πράξεις και παραλείψεις τους».

Ο κύριος Λαφαζάνης ανέφερε, επίσης, ότι «η τραγωδία των δύο στρατιωτικών μας αλλά και οι έντονες απειλές που ζούμε από την πλευρά της Τουρκίας, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο και με τον πλέον οδυνηρό και επικίνδυνο τρόπο, την χρεοκοπία της ελληνικής αμερικανό-ευρώ-ατλαντικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει μετατρέψει την χώρα σε ανοχύρωτη αποικία και αθλιέστατο προτεκτοράτο. Είναι κωμικοτραγικό το θέαμα του ΝΑΤΟ να παριστάνει για τους φυλακισμένους στρατιωτικούς μας και τις απειλές της Τουρκίας τον Πόντιο Πιλάτο, πράγμα που σημαίνει ότι τάσσεται στην πράξη με την πλευρά του θύτη, την οποία αντιπροσωπεύει η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Αυτήν την ώρα τα λεκτικά ευχολόγια από μέρους των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, στον βαθμό που δεν συνοδεύονται με αποτελεσματικά έργα και μέτρα κατά της Τουρκίας, συνιστούν βαθιά υποκρισία και εμπαιγμό του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται σήμερα μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Όχι αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας, επίσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατήγγειλε το γεγονός ότι «η κυβέρνηση επιτρέπει στις ΗΠΑ να κατασκευάσουν σε χώρο του αεροδρομίου της Αλεξ/πολης στρατιωτική βάση για αμερικανικά ελικόπτερα και drones. Αυτή η υποτελής στάση της κυβέρνησης», τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, «αποτελεί μείζονα κίνδυνο για τη πόλη της Αλεξανδρούπολης και το νομό Έβρου, καθιστά βαθύτερη την εξάρτηση της χώρας μας και συνιστά μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της πόλης και του νομού, η οποία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στα ειρηνικά έργα και τη διαφύλαξη του ειρηνικού προσανατολισμού της περιοχής».

Τέλος, ο κύριος Λαφαζάνης, αφού επεσήμανε «την ανάγκη παλλαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στη νέα αμερικάνικη βάση», τόνισε ότι «προκαλεί βαθιές ανησυχίες η κατασκευή στην θαλάσσια περιοχή έξω από την Αλεξ/πολη σταθμού μεταφόρτωσης σχιστολιθικού LNG από τις ΗΠΑ. Ο σταθμός αυτός προκαλεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις του στην παράκτια αλιεία, το φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον και στην ασφάλεια της περιοχής, πολύ περισσότερο που αυτός ο σταθμός έχει εκχωρηθεί παράνομα, χαριστικά και με διαδικασίες μεγάλου σκανδάλου σε ιδιωτικά συμφέροντα για την φωτογραφική εξυπηρέτηση αμερικανικών ενεργειακών προτεραιοτήτων. Δεν είναι δυνατόν η Αλεξ/πολη και ο Έβρος να μετατραπούν αιφνιδίως και ερήμην της τοπικής κοινωνίας σε ένα ανασφαλές στρατιωτικό και ενεργειακό αμερικανικό προτεκτοράτο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.