ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις

Μακεδονικό: Απανωτά ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ με στόχο τη λύση

Περισσότερα από ένα ραντεβού κορυφής μεταξύ των δύο πρωθυπουργών μπορεί να χρειαστούν για την επίτευξη συμφωνίας επί του Μακεδονικού, καθώς ενόψει της αυριανής, επίσημης συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ οι διεργασίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων είναι συνεχείς.

Η κυβέρνηση, πάντως, φρόντισε από χθες να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να διαμηνύει πως το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συναντώνται δεν σημαίνει αυτομάτως και ότι θα δώσουν τα χέρια. Ωστόσο, καθίσταται σαφές πως, αν Ελλάδα και πΓΔΜ ήταν πολύ μακριά από την συμφωνία, τότε προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ δε θα συναντώντο για να… διαφωνήσουν.

Ένα, δύο, πολλά ραντεβού…

Επισήμως, λοιπόν, το ραντεβού των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί για αύριο, στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, με τον πολωνό κοινοτικό αξιωματούχο να επικροτεί τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται για συμφωνία, αλλά και να διαβεβαιώνει εκ νέου τον έλληνα πρωθυπουργό ότι αν δεν υπάρξει λύση του Μακεδονικού, ο δρόμος της πΓΔΜ για την Ε.Ε. θα παραμείνει κλειστός.
Ωστόσο, επειδή ακόμη απομένουν σημαντικά θέματα να συμφωνηθούν –κυρίως οι πτυχές της συμφωνίας που οδηγούν στο «erga omnes» και στην συνταγματική αναθεώρηση στο γειτονικό κράτος- ίσως απαιτηθούν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ των δύο πρωθυπουργών για να βρεθεί λύση. Μάλιστα, καλά ενημερωμένοι παράγοντες κάνουν λόγο για δύο ραντεβού στη Σόφια: ένα απόψε, στο πλαίσιο του δείπνου που θα γίνει πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και ένα αύριο, «επίσημο», όπου θα διεξαχθεί κανονική πολιτική και διπλωματική διαπραγμάτευση. Παράλληλα, δεν αποκλείεται, αν οι δύο ηγέτες βρεθούν μεν πολύ κοντά, αλλά χωρίς να δώσουν τα χέρια, να κανονιστεί και τρίτο ραντεβού σε «ουδέτερο» έδαφος τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.