ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική πίεσης προς την Κεντροαριστερά για εργασιακά και κοινωνική πολιτική

Μαξίμου προς ΚΙΝ.ΑΛ: «Ή με εμάς ή με τον Μητσοτάκη»

Ενώπιον σοβαρών πολιτικών διλημμάτων, στα οποία δε θα χωρούν «ίσες αποστάσεις» θα θέτει διαρκώς το Κίνημα Αλλαγής την κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, καθώς η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προσχωρήσει στο μέτωπο «εκλογές εδώ και τώρα» δε θα μείνει αναπάντητη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Βεβαίως, ουδείς στην κυβέρνηση θέλει να καλλιεργηθεί μία «πολεμική» ατμόσφαιρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, καθώς τότε το Μαξίμου θα κατηγορείτο για υποκριτική στάση, αφού προφανώς δεν διεξάγεις πόλεμο με κάποιον που καλείς για συνεργασία και διάλογο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η μετατόπιση της κ. Γεννηματά στη γραμμή «εκλογές τώρα» δεν προκαλεί ήδη την απάντηση του Μαξίμου.

 

Επί της ουσίας

Στην κυβέρνηση, λοιπόν, έχουν αποφασίσει να θέτουν διαρκώς ερωτήσεις στο Κίνημα Αλλαγής. Πρόκειται για ερωτήματα που θα έχουν διλημματικό χαρακτήρα και θα αφορούν σε όλα τα θέματα που αναδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ. «Το να μιλάει κανείς για συνεργασίες γενικώς και αορίστως δεν λέει τίποτα. Να δούμε τι θέση θα παίρνει ο καθένας επί της ουσίας των πολιτικών ζητημάτων, για να καταλάβουμε ποιος είναι στην Κεντροαριστερά και ποιος στην Κεντροδεξιά», λέει με κατηγορηματικό τρόπο κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αποκαλύπτοντας την στρατηγική πιέσεων που θα ακολουθήσει το Μαξίμου εφεξής έναντι της Χαριλάου Τρικούπη.

Εξάλλου, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι χθες, αρκετές φορές, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσαν πολλές φορές την κ. Γεννηματά να τοποθετηθεί επί της ουσίας της πολιτικής σε θέματα όπως οι προσλήψεις στο Δημόσιο, το 8ωρο των εργαζομένων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόκειται για θέματα, εξάλλου, στα οποία έχουν ήδη φανεί οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και, από τις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει το Κίνημα Αλλαγής στα θέματα αυτά θα κριθεί σε… ποια όχθη του ποταμού είναι.

 

Ερωτήσεις Τσακαλώτου

Πέραν του «γαντιού» που πέταξε στη Φώφη Γεννηματά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για τα εργασιακά και το 8ωρο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε κι άλλα διλήμματα επί τάπητος για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής: συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς την αναλογία «1:1» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και την εξαγγελία για «1:5» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την κ. Γεννηματά να διαλέξει. «Αλήθεια το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ είναι σε αυτό με εμάς ή τη ΝΔ; Θέλουμε ένα δημόσιο που θα έχει αρκετούς γιατρούς και καθηγητές;», διερωτήθηκε, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του, υπογράμμισε: «"Ρωτώ το ΚΙΝΑΛ: Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης ο κόσμος της εργασίας;».

Παράλληλα, κλείνοντας χθες την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς το Κίνημα Αλλαγής να επανέλθει στις ρίζες της ιδεολογίας του, περιγράφοντας το πρόβλημα που, κατά τη δική του ανάλυση, έχει το Κίνημα Αλλαγής: «Για την κ.Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ - δεν μιλάω για όλο το ΚΙΝΑΛ- είστε αδύναμοι γιατί δεν ξέρετε τι πιστεύετε. Μία δύναμη που λέει δεν ξέρω μετά τις εκλογές θα δω αν θα πάω από εδώ ή από εκεί, δεν ξέρει τι πιστεύει και αυτό είναι η αδυναμία σας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 14:59 24/05/2018

    Και τι διαφορά έχεις εσύ βρε καημένε από το ζαβο του Μητσοτάκη;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.