17/05/2018@15:10
Πατάτες ντοφινουάζ
Παριζιάνικη νοστιμιά! Για πιο ήπια γεύση ή για να τις σερβίρουμε ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας, μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί.
Υλικά
2 κιλά πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
400 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. φρέσκο βούτυρο, για το σκεύος
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, κομμένο
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, κατά βούληση
250 γρ. ρεγκάτο, χοντροκομμένο
2-3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε ελαφρά τις πατάτες.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις στραγγίζουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ο C.
Καρφώνουμε σε ένα πιρούνι τις δύο μισές σκελίδες σκόρδου και περνάμε με την κομμένη πλευρά τους τα τοιχώματα ενός πυρίμαχου σκεύους.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλατος και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Πασπαλίζουμε το πυρίμαχο σκεύος με τυρί ρεγκάτο.
Στρώνουμε μια-δυο σειρές πατάτες και ρίχνουμε από πάνω λίγη κρέμα γάλακτος.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση πατάτας.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο την επιφάνεια του φαγητού.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 ο C και ψήνουμε τις πατάτες για 1 περίπου ώρα.
Ελέγχουμε κατά διαστήματα να έχουν ψηθεί σε βάθος και να μην έχουν υγρά (και οι πατάτες βγάζουν νερό και η κρέμα γάλακτος θέλει χρόνο για να δέσει).
Αν οι πατάτες δεν είναι έτοιμες, συνεχίζουμε το ψήσιμο με το σκεύος σκεπασμένο για να μην αρπάξει η επιφάνεια του φαγητού.
Όταν ψηθούν οι πατάτες, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr
Σχετικά άρθρα
Οι ριγανάτες πατάτες και τα ζουμερά μπιφτέκια είναι από τα φαγητά που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τα καλοκαιρινά μας μεσημέρια σε μια ταβέρνα μετά τη θάλασσα! Υλικά window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({ id: 7428,
Τη διαφορά την κάνει το ψήσιμο της γλυκοπατάτας στον φούρνο, που κρατάει «δυνατή» τη γεύση τους. Υλικά 300γρ. γλυκοπατάτες, χωρίς φλούδα 100γρ. καρότα, χωρίς φλούδα 20γρ. ρίζα τζίντζερ 1 σκελίδα σκόρδο 2 φύλλα φασκόμηλο 600ml καυτό ζωμό (λαχανικών
Θέλετε να δώσετε νέα διάσταση στις πατάτες που σας περίσσεψαν από την προηγούμενη; Αυτές οι πατάτες, εμπνευσμένες από τις ισπανικές patatas bravas θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Υλικά window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({ id:
Φτιάχνουμε απολαυστικά πικάντικα κεφτεδάκια φούρνου με φέτα και πατάτες. Υλικά window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({ id: 7428, h: 'https://x.grxchange.gr', elementId: 'xau-7428-%%CACHEBUSTER%%', }) }); Μερίδες: 4 window.AdmanQueue = window.AdmanQueue
Μας αρέσει οποιαδήποτε τεχνική μας επιτρέπει να ετοιμάζουμε το φαγητό μας γρήγορα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αυτή τη φορά, βρήκαμε το τέλειο κόλπο για να μαγειρεύουμε τις πατάτες στον μισό χρόνο. Το να βράζουμε ξεχωριστά τις πατάτες για
Τώρα που οι γλυκοπατάτες είναι στην εποχή τους τις φτιάχνουμε ωραίο γκρατέν για ένα εύκολο κι εντυπωσιακό συνοδευτικό πιάτο. Υλικά window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({ id: 7428, h: 'https://x.grxchange.gr', elementId: 'xau-7428-%%CACHEBUSTER%%', }) }); Μερίδες:
Το μοσχαράκι κάνει πραγματικά υπέροχα φαγητά κατσαρόλας! Εμείς το φτιάξαμε λεμονάτο και προτείνουμε μία συνταγή που θα φτιάξετε ξανά και ξανά! Υλικά 1200γρ. μοσχάρι ελιά ή χτένι σε μέτρια κομμάτια 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 3 σκελίδες σκόρδο