ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Πατάτες ντοφινουάζ

Παριζιάνικη νοστιμιά! Για πιο ήπια γεύση ή για να τις σερβίρουμε ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας, μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί.

Υλικά

  • 2 κιλά πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο, για το σκεύος
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, κομμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 250 γρ. ρεγκάτο, χοντροκομμένο
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε ελαφρά τις πατάτες.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις στραγγίζουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ο C.

Καρφώνουμε σε ένα πιρούνι τις δύο μισές σκελίδες σκόρδου και περνάμε με την κομμένη πλευρά τους τα τοιχώματα ενός πυρίμαχου σκεύους.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλατος και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.

Πασπαλίζουμε το πυρίμαχο σκεύος με τυρί ρεγκάτο.

Στρώνουμε μια-δυο σειρές πατάτες και ρίχνουμε από πάνω λίγη κρέμα γάλακτος.

Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση πατάτας.

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο την επιφάνεια του φαγητού.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 ο C και ψήνουμε τις πατάτες για 1 περίπου ώρα.

Ελέγχουμε κατά διαστήματα να έχουν ψηθεί σε βάθος και να μην έχουν υγρά (και οι πατάτες βγάζουν νερό και η κρέμα γάλακτος θέλει χρόνο για να δέσει).

Αν οι πατάτες δεν είναι έτοιμες, συνεχίζουμε το ψήσιμο με το σκεύος σκεπασμένο για να μην αρπάξει η επιφάνεια του φαγητού.

Όταν ψηθούν οι πατάτες, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.