ΕΛΛΑΔΑ

Με την πτώση του Mirage

Σε τι οφείλεται ο θάνατος του σμηναγού Μπαλταδώρου

Επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση για τη συντριβή του Mirage 2000 και τον θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Η πτώση προκλήθηκε από παραίσθηση του χειριστή. Σύμφωνα με το militaire.gr και το ρεπορτάζ του Πάρη Καρβουνόπουλου, αναφορές των Γάλλων που “διάβασαν” τον καταγραφέα πτήσεων του μαχητικού αεροσκάφους έρχονται να επαληθεύσουν τις εκτιμήσεις που έκαναν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Γάλλοι που εξέτασαν όλα τα στοιχεία του καταγραφέα πτήσεων απέκλεισαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες, οι οποίες είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους, έχει αποκλειστεί ακόμη ένα ενδεχόμενο που κάποιοι στην Πολεμική Αεροπορία είχαν αφήσει ανοιχτό. Αυτό της υποξίας που μπορεί να είχε προκληθεί ίσως από κάποια τεχνική δυσλειτουργία σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος στο οποίο είχαν πετάξει για πολύ ώρα τα δύο Mirage 2000 την ημέρα της πτώσης.

Το πόρισμα αναμένεται σύντομα και θα είναι απόρρητο. Η μόνη που μπορεί να ΄χει πρόσβαση στα στοιχεία της διερεύνησης θα είναι η χήρα του Γιώργου Μπαλταδώρου. Τουλάχιστον αυτή ήταν η δέσμευση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, στην συνάντηση που είχε μαζί της αμέσως μετά από την κηδεία του Σμηναγού.

Το Mirage 2000-5 είχε πέσει την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 12.15 το μεσημέρι κατά την επιστροφή σχηματισμού δύο ελληνικών αεροσκαφών που είχαν απογειωθεί για να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία ωστόσο δεν βρήκαν στην τοποθεσία που τους υπεδείχθη. Ειδικότερα, τα δύο Mirage απογειώθηκαν από το 135 Σμηναρχία Μάχης Σκύρου για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τον FIR Αθηνών.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 12:15, το 2ο αεροσκάφος ανέφερε ότι ο επικεφαλής του έπεσε στο νερό περίπου εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου και δόθηκαν εντολές να αλλάξει πορεία. Ειδικότερα, καθώς τα δύο αεροσκάφη επέστρεφαν στη Σκύρο, ο Νο.2 του σχηματισμού ενημέρωσε ότι ο Νο.1 είχε καταπέσει.

Στην έρευνα για το περιστατικό συμμετείχε η Φρεγάτα ΨΑΡΑ, καθώς και δύο ελικότερα Σινούκ Sikorsky S-70 ενώ από τη βάση στο Κοτρώνι απογειώθηκε και ένα ακόμη Sikorsky S-70. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν από την ομάδα διάσωσης ορισμένα συντρίμμια και η κάσκα του πιλότου. Άμεση ήταν η ενημέρωση του έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την πτώση.

Με πληροφορίες από το militaire.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.