ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνεδριάζει εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο για αξιολόγηση και «Κλεισθένη»

Συνεδριάζει εκτάκτως το πολιτικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου (13.00), με βασικά θέματα την αξιολόγηση και την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στη σύσκεψη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει για την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στη συνεδρίαση των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν στο τραπέζι και τα εθνικά θέματα με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια στη Σύνοδο ΕΕ – Δ. Βαλκανίων όπου αναμένεται να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα, θα συζητηθούν και οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση με το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» του Πάνου Σκουρλέτη και την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ. Η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει μεγάλη πολιτική σημασία αφού η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο Κίνημα Αλλαγής με την πρόταση για την κατάτμηση των περιφερειών, κάτι που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά ζητά άμεσα εκλογές.

Αναζητείται φόρμουλα παράκαμψης των μέτρων

Στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί πονοκέφαλο τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται φόρμουλα παράκαμψης τους. Ειδικά το θέμα των συντάξεων όπου προβλέπεται περικοπή από 1/1/2019 αποτελεί βασικό θέμα εσωκομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως των Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Βούτση, αλλά και του Νίκου Φιλη. «Οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν γιατί περαιτέρω μείωση σημαίνει διάλυση και των οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού», τόνισε ο Νίκος Φίλης στο ΘΕΜΑ 104,6.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο ώστε να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και όπως φαίνεται ο ρυθμός με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση στο σύνολό της δεν βοηθάει τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υφυπουργό πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να διατηρήσει το προφίλ του «καλού παιδιού» στους Θεσμούς. Η παράπλευρη απώλεια, στο σενάριο εκτροχιασμού, είναι να απειλείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο στις 24 Μαΐου και σε δεύτερο χρόνο η διευθέτηση του χρέους

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στις συζητήσεις , πρώτος στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η «τεχνική συμφωνία» για την 4η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκεί θα φανεί , μεταξύ άλλων, εάν μια σειρά από προαπαιτούμενα μέτρα θα εκπληρωθούν αργότερα, μετά την λήξη του 3ου Μνημονίου. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η "ολική συμφωνία" ("global agreement") στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι μέχρι 15 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε εικόνα, ούτως ώστε στις 21 Ιουνίου να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι η τεχνική συμφωνία ( SLA) θεωρητικά θα πρέπει να κλείσει το διάστημα μεταξύ των συνεδριάσεων των θεσμών στο Χίλτον και στο Εurogroup της 24ης Μαΐου. Αυτή θα αφορά ένα κείμενο - οδηγό μέχρι και το κρίσιμο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.