ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό

Συνελήφθη η σύζυγος του Νο1 ναρκοβαρόνου «Ελ Μέντσο»

Τη σύλληψη της συζύγου του βαρόνου των ναρκωτικών Νεμέσιο Οσεγκέρα Θερβάντες , με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για λογαριασμό του καρτέλ του, στο οποίο αποδίδεται η εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων ηρωίνης στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αρχές του Μεξικού.

Ο Οσεγκέρα, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο «Ελ Μέντσο», έχει αναδειχθεί στον ισχυρότερο βαρόνο των ναρκωτικών στο Μεξικό αφότου ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εκδόθηκε πέρυσι για να δικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η σύζυγός του Ροσαλίντα Γκονσάλες Βαλένσια συνελήφθη από πεζοναύτες στο Σαπόπαν, ένα προάστιο της πόλης Γουαδαλαχάρα, στη δυτική Πολιτεία Χαλίσκο, «χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά», έπειτα από την έκδοση δικαστικής διαταγής για τη σύλληψή της για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ναβαρέτε εξήγησε ότι η σύζυγος του βαρόνου «φέρεται να διαχειριζόταν πόρους» για λογαριασμό του Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, που οι μεξικανικές αρχές χαρακτηρίζουν πλέον την ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, καθώς έχει εξαπλωθεί σε εννιά πολιτείες του Μεξικού, στις ΗΠΑ, ενώ διατηρεί επίσης σχέσεις με συμμορίες σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

«Αυτή η γυναίκα είναι πιθανόν η διαχειρίστρια των πόρων της εγκληματικής οργάνωσης» και αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις, επέμεινε ο Ναβαρέτε.

Κατά τους υπολογισμούς της μεξικανικής κυβέρνησης, το καρτέλ που διευθύνει ο «Ελ Μέντσο» έχει συσσωρεύσει έσοδα ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ίδια επιχείρηση, οι Πεζοναύτες συνέλαβαν επίσης έναν ακόμη ύποπτο, που κατονομάστηκε μόνο ως Χεράρδο Ν., και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της συμμορίας στα Πολιτείες Γουαναχουάτο και Μιτσοακάν.

Ο άνδρας αυτός, ο οποίος κατηγορείται για φόνους αστυνομικών και μελών αντίπαλων καρτέλ, έχει επίσης ζητηθεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ από τις αμερικανικές αρχές, που τον καταζητούν για μια ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε το 2002 στο Όρεγκον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.