ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από την αίτηση Μουζάλα

Στο ΣτΕ σήμερα το θέμα του ασύλου ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την οποία έχει ζητήσει να ανασταλεί η απόφαση για χορήγηση ασύλου στον έναν εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κρατούνται στη χώρα μας.

Η αίτηση αφορά στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ο οποίος υπενθυμίζεται πως έχει αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Ο Suleyman Ozkaynakcim μαζί με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς, την 16η Ιουλίου 2016 κατέφυγαν, με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Στον Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί άσυλο με απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, αλλά η απόφαση ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, μετά από αίτημα του Γιάννη Μουζάλα, και ο στρατιωτικός επέστρεψε στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριου.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση, κατέθεσε αίτησης αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών.

Στις 19 Μαρτίου 2018 η επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με απόφασή της έκρινε ότι ο εν λόγω αξιωματικός πρέπει να αφεθεί ελεύθερος για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Σήμερα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, θα συζητηθεί η κυρία αίτηση του κ. Μουζάλα, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση που χορήγησε άσυλο στον επίμαχο Τούρκο αξιωματικό.

Σημειώνεται πως όποια απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί (επί της κυρίας αίτησης-προσφυγής που θα συζητηθεί σήμερα) για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς.

Επίσης, μέσα στον τρέχοντα Μάιο λήγει σταδιακά το ανώτατο όριο κράτησής (18 μήνες) και για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.