ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τα «τσογλάνια» τότε και τώρα…

Επί Τουρκοκρατίας «το τσογλάνι» (από την σύνθετη λέξη ic oglani που σημαίνει υπηρέτης), ήταν το ελληνόπουλο από καλή οικογένεια που υπηρετούσε τους σουλτάνους αφού είχε πέσει θύμα του παιδομαζώματος (Βλ. τουρκ. Devsirme). Tα πιο ικανά τσογλάνια (!), τα έστελναν για να λάβουν ειδική εκπαίδευση σε παλάτια της Ανδριανούπολης, του Γαλατά και της Προύσας. Όσοι προόδευαν και αρίστευαν (!!), επέστρεφαν στο παλάτι του σουλτάνου και έπαιρναν πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα· έφταναν να γίνουν από προσωπικοί ακόλουθοι του σουλτάνου μέχρι βεζίρηδες (πρωθυπουργοί ή υπουργοί), πασάδες και μπέηδες. Με λίγα λόγια δηλαδή «το τσογλάνι» εκείνη την εποχή ήταν ένα πολύ αξιοπρεπές και μορφωμένο άτομο που είχε κύρος και υπόληψη στην κοινωνία!!!

Στις μέρες μας πάλι –και μέσα από τις γνωστές (ίσως και σκόπιμες) ιστορικές παραφθορές, βεβαίως, το «τσογλάνι» δεν χαίρει καμίας υπολήψεως. Το αντίθετο : μόλις ακούμε τον άλλον να λέγει : «άστον μωρέ αυτόν - είναι τσογλάνι»· ο νους μας πάει κατευθείαν σε αχρείους τύπους, σε ανέντιμους, σε διεφθαρμένους, σε άτομα κακής διαγωγής, σε παλιόπαιδα και, ασφαλώς, (επιτέλους ας μην το αποκρύψουμε άλλο), σε κομπιναδόρους και λαϊκιστές πολιτικούς –κάτι σαν το είδος και το μοντέλο πολιτικού παράγοντα που κυριάρχησε και συνεχίζει να κυριαρχεί στο τόπο αυτό. Καμία σχέση δηλαδή, με τα original -τα γνήσια και αυθεντικά τσογλάνια (!) που περιγράψαμε και που, είναι καταφανές, αδικούνται βαναύσως από τα πράγματα· καίτοι ήταν αητοί στις ξένες γλώσσες, στα μαθηματικά, στην γνώση των γραφών και των νόμων και στα μαθήματα διπλωματίας.

Θα συμφωνήσουμε όθεν εδώ, πώς η ανατροπή της έννοιας είναι καθολική και πως «οriginal» και «μαϊμού» τσογλάνια δεν συναντιούνται πουθενά. Εκεί, πάντως, που έγκειται ακόμη μεγαλύτερη ανατροπή και μετάλλαξη σε σχέση με την παλιά – καθώς πρέπει ανατομία των τσογλανιών· είναι πως τα τσογλάνια της σύγχρονης εποχής τείνουν να τα ξεπεράσουν σε ευδαιμονία σε υλικό πλούτο και σε ισχύ. Με τον κατήφορο που έχει πάρει η κοινωνία σήμερα, δεν χρειάζεσαι απαραιτήτως devsirme για να γίνεις μετά από πολύ προσπάθεια και εκπαίδευση ic oglani, αλλά, γίνεσαι μια και έξω –ακόμη καλύτερο τσογλάνι (!) αν μπλέξεις για τα καλά ή παρακολουθήσεις μεθοδικά την δομή των τσογλανιών που ενώ δεν είχαν να χάσουν απολύτως τίποτα, τακτοποιήθηκαν σε όλα τους : έγιναν παράγοντες, έγιναν πλούσιοι και ολιγάρχες, έγιναν αρχηγοί επιχειρήσεων, ομάδων και κρατών προς έκπληξη και απορία, βεβαίως, των παλαιών τσογλανιών που δεν έχουν κατά που να κάνουν για να κρυφτούν από την αδηφάγο ιστορία…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.