ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακεδονικό-ώρα μηδέν

Τσίπρας-Ζάεφ ψάχνουν συμφωνία στη Σόφια

«Τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα», διαμήνυσε χθες μέσω twitter ο έλληνας πρωθυπουργός, που αυτή την ώρα ψάχνει με τον ομόλογό του εκ της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ μία τελική συμφωνία για την επίλυση του Μακεδονικού.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, με τα βλέμματα όλων στις Βρυξέλλες να βρίσκονται στραμμένα στο ραντεβού κορυφής. Χθες, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν το πρώτο «τετ α τετ» στο περιθώριο της συνόδου των ευρω-σοσιαλιστών, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και λύση. Μάλιστα, στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ευρω-σοσιαλιστών ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας και στις προσπάθειες που καταβάλλονται ένθεν κακείθεν, διαβεβαιώνοντας, μάλιστα, πως «μόνο προοδευτικοί ηγέτες» θα μπορούσαν να φτάσουν ως εδώ και να επιδείξουν τέτοια βούληση για λύση. Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε πως «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό», επαλαμβάνοντας πως «μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν». Πάντως, αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί», προσθέτοντας με νόημα πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

«Κόκκινη γραμμή»

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατά πάσα πιθανότητα δε θα δώσουν οριστικά σήμερα τα χέρια. Όμως, αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να συμφωνήσουν επί της διαδικασίας, ώστε αμέσως μετά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ να ξαναπάρουν την σκυτάλη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξειδικεύσουν τα συμφωνηθέντα. Σε κάθε περίπτωση, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαμηνύουν ότι ελληνική «κόκκινη γραμμή» παραμένει το περίφημο «erga omnes», το οποίο οδηγεί σε συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η διαδικασία στην οποία καλούνται να συμφωνήσουν σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί είναι μία διεθνής συμφωνία με δεσμευτικά βήματα, όπου το προτελευταίο βήμα είναι η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της πΓΔΜ και το τελευταίο η πλήρης ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας της προς την ένταξη στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.