ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ (ΚΑΙ ΓΙΑ) ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ...

Το 1993 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε δέκα χρόνια. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, ο γιός του Κυριάκος ελπίζει, με όχημα τη συμφωνία για την μετονομασία των Σκοπίων, να γίνει πρωθυπουργός. Οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ θεωρούν πως η σημαντική -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αλλά και τις δημοσκοπήσεις- φθορά της κυβερνήσεως, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα θα τους δώσει το επιπλέον ποσοστό που χρειάζονται για να επιτύχουν την αυτοδυναμία. Στην κυβέρνηση αντίθετα πιστεύουν πως το εκλογικό αντίτιμο που θα κληθούν να πληρώσουν δεν θα είναι τόσον ακριβό όσο πιθανολογούν οι αντίπαλοί τους κι αυτό γιατί "η συμφωνία είναι καλή, υλοποιεί τις τρεις προϋποθέσεις (σύνθετη ονομασία, erga omnes, συνταγματική αναθεώρηση) της εθνικής θέσης και οι πολίτες, περιλαμβανομένων και αυτών που κατοικούν στη Μακεδονία, καταλαβαίνουν πως οι αντιδράσεις δεν είναι γι' αυτή καθ' αυτή τη συμφωνία, αλλά μιά ακόμη προσπάθεια της αντιπολίτευσης για να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει ο Τσίπρας", μας λέει υπουργός και εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και προσθέτει: "Αφού δεν το κατάφεραν με την οικονομία, τα μνημόνια, τις πιστοληπτικές γραμμές, τα πλεονάσματα και τις αξιολογήσεις, επιχειρούν τώρα να εκμεταλλευθούν τις εθνικές ευαισθησίες του λαού μας. Ούτε και τώρα όμως θα το καταφέρουν. Και μόνο οι αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια κατά του Ζάεφ αποδεικνύουν πόσο καλή είναι η συμφωνία που πετύχαμε".

Δεν υπάρχουν όμως μόνο στα Σκόπια αντιδράσεις, οι αναταράξεις που σημειώνονται, με αφορμή τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, είναι σοβαρές, τέμνουν οριζόντια την κοινωνία, εκτείνονται στο σύνολο των κομμάτων και αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό και στα καθ' ημάς. Και πιθανότατα δεν θα κρίνουν μόνο τον νικητή των επόμενων εκλογών, αλλά ενδεχομένως θα γεννήσουν και νέα κόμματα. Προσώρας, ο Πάνος Καμμένος έχασε έναν βουλευτή, τον Δημ. Καμμένο, την εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝΕΛ και δεκάδες περιφερειακά στελέχη, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε και άλλες αποχωρήσεις. Η ΝΔ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα συνοχής. Η προοπτική εξουσίας καταστέλλει τις διαφορές και δρα ως συγκολλητική ουσία για τις αντιθέσεις ανάμεσα στη λαϊκή δεξιά και τη φιλελεύθερη πτέρυγα, της οποίας εκ παραδόσεως ηγείται η οικογένεια Μητσοτάκη στη συντηρητική παράταξη και η οποία εφόσον ο Κυριάκος δεν ήταν πρόεδρος της ΝΔ το πιθανότερο είναι να επικροτούσαν τη συμφωνία που επετεύχθη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν  στη ΝΔ συνέχιζε να είναι αρχηγός ο Αντώνης Σαμαράς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κυρίως η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη θα είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας. Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχουν και άλλα στελέχη της κεντροδεξιάς όμως η γνώμη τους αυτή "υποτάσσεται στην προτεραιότητα να φύγει μια ώρα νωρίτερα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ενδεχομένως η κριτική μας θα ήταν ήπια και διορθωτική και θα περιορίζονταν στη διαδικασία επίτευξής της και όχι στην ουσία της αν δεν προέχει η ανάγκη αλλάξει βάρδια η εξουσία" μας λέει κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του και υπό την προϋπόθεση του off the record, παραδέχεται πως η συμφωνία "δεν είναι όντως τόσο κακή όσο λέμε και δεν είναι σίγουρο ότι εμείς θα είχαμε πετύχει καλύτερη".

Εξυπακούεται πως η ακραία αντίδραση της ΝΔ στη συμφωνία γίνεται επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος διάσπασής της σε περίπτωση που ο Κυριάκος έκλεινε το μάτι στον Αλέξη να προχωρήσει. Δεν είναι μόνον οι "Μακεδονομάχοι" της δεξιάς παράταξης, των οποίων αρχηγός και φυσικός ηγέτης, από το 1992, είναι ο Αντώνης Σαμαράς και οι οποίοι σε περίπτωση συμβιβασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν όχι μόνον να του στερήσουν την προοπτική της πρωθυπουργίας, αλλά ακόμη και την αρχηγία της ΝΔ. Η συμπαράταξη του φιλελεύθερου Κυριάκου με τους λαϊκοδεξιούς του Σαμαρά εξασφαλίζει την ηρεμία στη συντηρητική παράταξη και αποκλείει την πιθανότητα να γίνουν πράξη τα σενάρια περί "Λέγκας του Βορρά" στο όνομα της Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον στις εξελίξεις που σημειώνονται είναι η απουσία -κάποιοι ομιλούν και για περιθωριοποίηση- της καραμανλικής πτέρυγας και μάλιστα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το Μακεδονικό. Προφανώς, η επιλογή του Κώστα Καραμανλή να μην μετέχει, ουσιαστικά, του δημοσίου βίου είναι συνειδητή και εκτός των άλλων στοχεύει και στην αποκαραμανλοποίηση της ΝΔ προκειμένου η συντηρητική παράταξη να ανασυγκροτηθεί και να ευδοκιμήσει πολιτικά και εκλογικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Πάντως, η ανησυχία που υπάρχει στη ΝΔ είναι μην καθυστερήσει ο χρόνος ολοκλήρωσης της συμφωνίας και η κύρωση από την ελληνική Βουλή έλθει όταν πρωθυπουργός θα είναι ο Μητσοτάκης. Στην περίπτωση αυτή το κόμμα της Δεξιάς θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Αν αρνηθεί να το πράξει θα αντιμετωπίσει την μήνιν του διεθνούς παράγοντα. Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, αλλά και το ΝΑΤΟ θα αντιδράσουν έντονα καθώς είναι δεδομένη η θέλησή τους να σφραγίσουν τα δυτικά Βαλκάνια από τη ρωσική και ισλαμο-τουρκική επιρροή. Αν δεχθεί να κυρώσει τη συμφωνία, επειδή "δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά" ο κίνδυνος να υπάρξουν εσωκομματικές αντιδράσεις όχι μόνον είναι μεγάλος, αλλά ενδέχεται να πλήξει καίρια και την κυβερνητική συνοχή με συνέπειες απρόβλεπτες. Όχι ίσως γι' αυτό το λόγο, αλλά περισσότερο από σκωπτική διάθεση διακεκριμένο στέλεχος της ΝΔ έλεγε προ ημερών σε φιλική πολιτικοδημοσιογραφική παρέα στα βόρεια προάστια: "Δεν χρειάζεται να το παρατραβάνε το σκοινί. Θα πρέπει να αφήσουμε τον Τσίπρα να καθαρίσει για μας το τοπίο εφ' όλης της ύλης. Όχι μόνον στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά, τις συντάξεις, σε οτιδήποτε τέλος πάντων θα μας δημιουργούσε πρόβλημα όταν θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Εξάλλου το ιστορικό χρέος της αριστεράς είναι να ανασυγκροτήσει τη δεξιά!".

Αυτή, η εν είδει αποφθέγματος, αποστροφή του λόγου του στελέχους της ΝΔ προβληματίζει μεν το Μαξίμου όμως όχι σε μεγάλο βαθμό καθώς η πλειοψηφία και του κόμματος και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η συμφωνία που έχουν επιτύχει στο Μακεδονικό θα τους πιστωθεί στα θετικά από την Ιστορία, αλλά και από το εκλογικό σώμα καθώς το 30-35% των ψηφοφόρων που τάσσεται υπέρ της επίλυσης της διαφοράς με σύνθετη ονομασία είναι η δεξαμενή από την οποίαν σε ποσοστό άνω του 70% θα υδροδοτηθεί στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι με εξαίρεση το Ποτάμι όλα τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, αντιτίθενται στη συμφωνία όχι μόνον δεν τους πτοεί, αντίθετα, ως παράδειγμα μη επίπτωσης στην ενότητα του κόμματός τους, φέρνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Μακεδονία, οι οποίοι δεν έχουν αντιταχθεί, τουλάχιστον δημοσίως, στη συμφωνία. Κάποιοι δε αισιόδοξοι λένε ότι οι εκλογικές επιπτώσεις ίσως τελικά να μην είναι τόσον μεγάλες για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως, βασίμως πιθανολογείται ότι θα είναι σε περίπτωση που επιλυθεί, το Φθινόπωρο, και με την ελληνική βούλα, το μακεδονικό πρόβλημα.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως ορισμένοι, και πρωτίστως οι λεγόμενοι πασοκογενείς, ελπίζουν πως τελικά δεν θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να ψηφίσουν μια συμφωνία που στις εκλογικές τους περιφέρειες απορρίπτεται με συντριπτικά υψηλά ποσοστά. Ελπίζουν πως δεν θα έλθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή επειδή προηγουμένως θα την έχουν απορρίψει τα Σκόπια. Ενδεχομένως, λένε κάποιοι, αυτό είναι και το κρυφό όνειρο του Τσίπρα. Όσο κι αν ο πρωθυπουργός επιθυμεί ειλικρινώς, και όχι μόνον για ιδεολογικούς λόγους, την επίλυση του Μακεδονικού εν τούτοις δεν θα τον πείραζε αν η υπόθεση οδηγούνταν σε αδιέξοδο με ευθύνη των Σκοπίων. Στην περίπτωση αυτή, στα μάτια των ξένων δεν θα είναι αυτός υπεύθυνος για το ναυάγιο, οπότε μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη στήριξή τους, ενώ και στο εσωτερικό μέτωπο οι εκλογικές επιπτώσεις ίσως να μην είναι τόσον μεγάλες για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως θα ήταν σε περίπτωση που επιλύετο και με την ελληνική βούλα το μακεδονικό πρόβλημα.

Επιπροσθέτως, θα είχαν και κέρδος την αναστάτωση που έχει υπάρξει στα πολιτικά κόμματα και πρωτίστως στο Κίνημα Αλλαγής. Ήδη η ενότητα του ΚΙΝΑΛ κρέμεται σε μια κλωστή. Η διάσπασή του βρίσκεται προ των πυλών. Είναι πλέον ελάχιστοι αυτοί που αισιοδοξούν ότι μπορούν Γεννηματά και Θεοδωράκης να συνεχίσουν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Μάλιστα στελέχη όλων των κομμάτων που συγκροτούν το ΚΙΝΑΛ θεωρούν, πως οι εργώδεις προσπάθειες, πρωτίστως από τον Γ. Παπανδρέου, που καταβάλλονται στο παρασκήνιο να πέσουν οι τόνοι, δεν θα αποδώσουν. Και στοιχηματίζουν πως είναι θέμα ολίγου χρόνου, ενδεχομένως και ημερών να χωρίσουν τα τσανάκια τους Σταύρος και Φώφη. Τις τελευταίες ώρες κάποιοι επιχειρούν να αναβληθεί για αργότερα η σύγκρουση. Το επιχείρημά τους είναι πως "δεν πέφτει η κυβέρνηση που τα δύο κόμματα που τη συγκροτούν (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) είναι σε αντίθετη εντελώς γραμμή και θα διασπαστεί ένα κόμμα (το ΚΙΝΑΛ) για μια συμφωνία που όταν θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή ενδεχομένως να επικρατεί εντελώς διαφορετικό κλίμα απ' ότι σήμερα".

Βεβαίως, όσοι γνωρίζουν καλά τις υποθέσεις και το παρασκήνιο της Κεντροαριστεράς είναι πεπεισμένοι πως η διαφωνία στο Μακεδονικό είναι πρόσχημα. Εξαρχής, υπήρχε πρόβλημα στη συγκατοίκηση τόσων πολλών και διαφορετικών κομμάτων, κινήσεων και παραγόντων στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της αντιμετωπίζουν την επιχείρηση ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς με τη νοοτροπία του "ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις". Επίσης, η κυρίαρχη τάση είναι αντί-ΣΥΡΙΖΑ και ως ύψιστη προτεραιότητα θέτουν την κυβερνητική αλλαγή, αφήνοντας για μετά τις εκλογές το τι θα πράξουν με τη ΝΔ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Μάλιστα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προβάλλεται το γεγονός πως η Φώφη είναι εκλεγμένη αρχηγός και η γνώμη των άλλων πέντε (Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Ανδρουλάκης, Καμίνης, Θεοχαρόπουλος) που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτική και όχι αποφασιστική για τις πολιτικές επιλογές που αποφασίζονται. Κάτι που, ως είναι φυσικό, συνιστά πρόβλημα για τους υπολοίπους αρχηγούς και τα κόμματά τους. Η πλευρά της Γεννηματά υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ μεγαλούργησε επειδή ήταν πατριωτικό κόμμα και γι' αυτό η συμφωνία για το Μακεδονικό, ακόμη κι αν είναι καλή στις συνθήκες που επιτυγχάνεται, θα πρέπει να απορριφθεί επειδή ο λαός σε πλειοψηφία που φθάνει και το 70% την απορρίπτει. "Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή να καρπωθούν αυτό το ποσοστό. Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατήσει στην απόρριψη της συμφωνίας", λένε. Μάλιστα στη συζήτηση που έγινε στο Συντονιστικό η Φώφη είπε στους άλλους πέντε (που επέμεναν να υιοθετήσουν πολιτική αρχών και να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας) ότι "το Μακεδονικό είναι ευκαιρία όχι μόνο να συρρικνώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να πάμε στο 20%".

Πάντως και σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της Κεντροαριστεράς θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια και οπωσδήποτε η ανασυγκρότησή της, μετά και την "μακεδονομαχία" θα συναντήσει μεγαλύτερες δυσκολίες αφού η εικόνα που εμφανίζει μόνον ελκυστική δεν είναι. Και βέβαια επειδή παραμονεύουν να την λεηλατήσουν οι Μητσοτάκης και Τσίπρας. Ο πρώτος για να κερδίσει τις εκλογές ει δυνατόν και με αυτοδυναμία και ο δεύτερος για να συγκροτήσει αφενός τη φθορά στη σύγκρουσή του με τον Μητσοτάκη και αφετέρου για να ηγηθεί μετεκλογικά, από θέση ισχύος, της ευρύτερης Προοδευτικής Παράταξης. Το σίγουρο είναι πως ο Τσίπρας από την απομόνωση που είχαν βρεθεί αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να θέσει διαιρετικές τομές που τον καθιστούν μέρος της κεντροαριστερής πολιτικής παρέας. Στην αρχή ήταν θέματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα είναι το Μακεδονικό και από το Φθινόπωρο η συνταγματική αναθεώρηση, όπου ο σχεδιασμός του είναι με τις αλλαγές που θα προτείνει να βρεθεί στην ίδια όχθη με τα κόμματα, τις πολιτικές κινήσεις και τις πολιτικές προσωπικότητες που βρίσκονται στο χώρο του Κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας.

Αρωγό στην προσπάθειά του να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με την Κεντροαριστερά ο Τσίπρας έχει και τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Όχι μόνον τον καλούν στις συνάξεις τους, όχι μόνον προτρέπουν συνεχώς τη Φώφη να συνεργαστούν οι του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και είναι αποφασισμένοι, λένε οι πληροφορίες, να την πιέσουν όσο μπορούν περισσότερο προκειμένου να δεχθεί τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Η προχθεσινή ανακοίνωση του PES είναι μόνον η αρχή, θα υπάρξουν κι άλλες ενέργειες για να συνταχθεί το ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό το θέμα. Αντίστοιχες πιέσεις λέγεται ότι θα ασκηθούν και στη ΝΔ από το Ευρωπαϊκο Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να υιοθετήσει πιο διαλλακτικές θέσεις. Η προσπάθεια συναίνεσης είναι δύσκολο πάντως να καρποφορήσει καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιχείρησε, με ασυνήθιστο για τα πολιτικά και διπλωματικά ειωθότα, τρόπο να εκθέσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν χειριστεί το Μακεδονικό. Ο αποχαρακτηρισμός διπλωματικών εγγράφων και η δημοσιοποίηση του περιεχομένου τους (είναι λογικό και επόμενο να) προκαλούν όξυνση της πολιτικο-κομματικής αντιπαράθεση καθώς επιχειρείται ο χαρακτηρισμός "μειοδότες" να φύγει από τους σημερινούς διαπραγματευτές και να πάει στους προκάτοχους τους, από το 1992 και εντεύθεν.

Μ' αυτά και μ' αυτά πέρασε σε δεύτερη μοίρα η τέταρτη αξιολόγηση και το πολυνομοσχέδιο, που πρωτίστως ενδιαφέρει τους πολίτες αφού οι ανελαστικές πολιτικές και τα επαχθή μέτρα που περιλαμβάνονται σ' αυτό αφορούν την καθημερινότητας τους και καθορίζουν τη ζωή τους για τα επόμενα πολλά χρόνια. Από αυτή την άποψη η σύμπτωση της συζήτησης για την τέταρτη αξιολόγηση με τη συμφωνία για το Μακεδονικό εποικωνιακά αναμφισβήτητα βοήθησε την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η διευθέτηση του χρέους στο Γιούρογκρουπ της 21ης Ιουνίου δεν είναι, όπως πιθανολογείται, η αναμενόμενη από την κυβέρνηση. Εκτός κι αν οι εταίροι-δανειστές θελήσουν να παράσχουν κάποια επιπλέον βοήθεια στον Τσίπρα και τα προβλήματα, εθνικής υφής, που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, μετά και την παραγωγική συνάντησή του στις Πρέσπες με τον "βόρειομακεδόνα" ομόλογό του Ζάεφ...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. SPARTA. 9:34 22/06/2018

  Κυριε Φελεκη οι αλητες της κυβερνησης κοροιδεψαν για μια ακομα φορα τον Ελληνικο λαο και ξεπουλησαν την Ελληνικη Μακεδονια.Μεσα σε τεσσερις μερες τα καθαρματα της κυβερνησης υπεγραψαν το νεο μνημονιο διαρκειας 40 ετων και ξεπουλησαν την Μακεδονια στους γυφτοσκοπιανους.Εργολαβια ηταν η δουλεια, πακετο οπως λεμε.Δεν μπορει να κοροιδεψει πια κανεναν ο Τσιπρας, ο Καμμενος, ο Κοτζιας, οι δοσιλογοι και υποτακτικοι της Ανγκελα Μερκελ.Ουτε GORNA, ουτε NOVA, σκετο Μακεδονια τα Σκοπια δια χειρος Τσιπρα, Καμμενου, Κοτζια και μαλιστα στα τεσσερα.Ετσι απλα και αριστερα.

 2. alex 12:31 20/06/2018

  Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί ο κ.Τσίπρας. Καμία εμπιστοσύνη δε μπορεί να δοθεί στον πολιτικό απατεώνα που διέλυσε κάθε προσπάθεια των άλλων κυβερνήσεων, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό με κίβδηλες υποσχέσεις και ηρωισμούς με δημοψηφίσματα για να γίνει ο πρωθυπουργός του Καμμένου. Ο λαός δεν ξεχνά. Όλα θα του τα ξεπληρώσει στην κάλπη, κι ας είναι λίγοι ο Κυριάκος, η Φώφη και οι λοιποί αρχηγοί. Εξουσία τέλος.

 3. Ήρθαν κάτι πατριδοκάπηλοι και κάναν θέμα. Αλητεία!

 4. Θ.Τ. 15:02 19/06/2018

  Ας μην κάνει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕΛΕΜΙ ο «Κος Υπουργέ» + Σια, το πρόβλημα το λύσαν κάποιοι στα Σκόπια και προπάντων κάποιοι «πάραπέρα» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και φυσικά το λύσαν αυτοί στα μέτρα τους. Γιατί ιδίως οι τσιπρανέληδες σαν διαπραγματευτές είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ. Οπως άλλωστε και σε ΟΛΑ. Με μόνη εξαίρεση τον πελατειακό λαικισμό. Ευτυχώς που κάποιοι κάναν αμυντικό παιχνίδι ( πρπάντων Αντρέας, Σημίτης, ΓΑΠ ) στο αυτογκόλ που είχε βάλει ο Σαμαράς στην Ελλάδα.

 5. freeman 10:27 19/06/2018

  Σε χρονικό βάθος 100ετιών , η όποια συμβιβαστική συμφωνία θα ήταν και είναι αρνητική για τον Ελληνισμό . Ομως σε χρονικό βάθος των πρώτων κάποιων 10ετιών ήταν αναπόφευκτη άρα εν δυνάμει θετική . Μετά από 10ετή συνεχή ύφεση-πτώχευση (-30% ΑΕΠ) . . . Είμαστε πια , οικονομικά-πολιτικά-διπλωματικά-άρα και αμυντικά ξεβράκωτοι και σε κάθε Τουρκικό τσαμπουκά παρακαλάμε για μια έστω λεκτική δήλωση στήριξης από ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ . . .αλλά οι παγκόσμιοι νταβατζήδες θέλουν το μερτικό τους (βλέπε υδρογονάνθρακες που παρακαλάμε όσο-όσο να ξεπουληθούμε (βλέπε να αντλήσουν οι πετρελαϊκές – 6οι στόλοι τους) για να μην μας τα αρπάξουν οι Τουρκαλάδες) . Στην υπάρχουσα συγκυρία ,ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ας το δούμε ως ένα στρατηγικό τακτικό ελιγμό αναδίπλωσης του ήδη τρωθέντος γοήτρου μας . Ας βάλουμε μυαλό και με τσάπα ή λογισμικά , ας αποκαταστήσουμε την συνολική ΙΣΧΥ μας και τότε . . .οι συμφωνίες και δη οι διμερείς . . . είναι για να ανατρέπονται . . .

  • Ναι ετσι ειναι οπως τα λες.Οπως ανατραπηκε το μνημονιο του Τζεφρυ Μινεικο Παπανδρεου που ο κοπριτης και καραγκιοζης Τσιπρας επεκτεινε για ακομα 40 χρονια.Και αυτος για ανατροπη μιλαγε και τελικα υπεγραψε στα 4.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.