ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eνδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία

Αναστασιάδης: Από την Τουρκία εξαρτάται κυρίως ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στον αναμενόμενο διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό είπε πως πολλά εξαρτώνται από την Τουρκία «και όχι από το τι εμείς πράττουμε ή τι εμείς θέλουμε σε σχέση με το θέμα του διορισμού».

Ερωτώμενος αν συμμερίζεται την άποψη ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα υπάρξει κινητοποίηση για το Κυπριακό είπε πως «είναι μια εκτίμηση, η οποία θεωρώ ότι όντως μετά τις εκλογές ενδεχόμενα να έχουμε κάποιες εξελίξεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για να υπάρξει εξέλιξη θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να δώσει τη συγκατάθεση της για τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε «χωρίς αμφιβολία».

«Διαφορετικά είναι η δεύτερη περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ δίνει όνομα για απεσταλμένο. Στην πρώτη απορρίφθηκε, στη δεύτερη καθυστερούν (οι Τούρκοι) να απαντήσουν. Συνεπώς, χωρίς να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς ΓΓ του ΟΗΕ, υπό την έννοια δηλαδή να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει και περίπτωση ο ΓΓ να αποφασίσει. Συνεπώς, πολλά εξαρτώνται από την Τουρκία και όχι από το τι εμείς πράττουμε ή τι εμείς θέλουμε», σημείωσε.

Σε άλλη παρατήρηση ότι ο ίδιος έχει πει ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλήσεις από την Τουρκία προτού αρχίσει νέα προσπάθεια για το Κυπριακό, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση να μην προτρέχουμε.

«Θα δούμε αν και κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ προκρίνει. Την ίδια ώρα, βεβαίως, θα δούμε κατά πόσο θα είναι θετική ή αρνητική, και ανάλογα με τις ενέργειες της Τουρκίας».

Σε σχόλιο ότι θα πρέπει ένας ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, εκτός από διερεύνηση συνθηκών, να καταβάλει και προσπάθειες για να δημιουργήσει τις συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «νομίζω ότι αυτός θα είναι και ο ρόλος εκείνου που ο ΓΓ του ΟΗΕ επιλέγει να αποστείλει, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει έδαφος για να επανασυγκληθεί μια νέα Σύνοδος».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.