ΕΛΛΑΔΑ

Δραστικά μέτρα εξετάζει η ΔΕΗ για τα υπέρογκα χρέη των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

Σε παύση εκπροσώπησης των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που δεν σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ προσανατολίζεται η επιχείρηση, θεωρώντας ότι τα μεγάλα χρέη που είναι εντοπισμένα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας δεν οφείλονται σε αδυναμία πληρωμής αλλά σε στρατηγική αθέτησης των υποχρεώσεών τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΟΕΒ, εφόσον δεν βρουν διαφορετικό προμηθευτή - εκτός ΔΕΗ - είτε θα μείνουν χωρίς ρεύμα, είτε θα μεταπέσουν στο καθεστώς του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, δηλαδή πάλι στη ΔΕΗ αλλά με υψηλότερα κατά 10 % τιμολόγια.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, υπογραμμίζει το γεγονός ότι πάνω από το 20% του συνολικού χρέους (δηλαδή 10,2 εκατ. ευρώ σε σύνολο 45 εκατ.) προέρχεται από ΟΕΒ της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που - όπως τόνισε - σημαίνει πως το φαινόμενο δεν οφείλεται σε αδυναμία πληρωμής ή σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος καθώς οι αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται πάντως ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές που απαγορεύουν στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε ΟΕΒ, παρά τα χρέη που συσσωρεύτηκαν.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά 206 ΟΕΒ χρωστούν στη ΔΕΗ 45.657.507 ευρώ από τα οποία μόνο τα 7 εκατ. είναι ρυθμισμένα σε διακανονισμό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των αγροτών προς τους ΟΕΒ προκειμένου και εκείνοι να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Στο "μέτωπο" των ληξιπροθέσμων οφειλών σημαντική θεωρείται η εξέλιξη με την ΛΑΡΚΟ η οποία σταμάτησε να συσσωρεύει νέα χρέη. Ωστόσο η ΔΕΗ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής καθώς αφενός το συνολικό χρέος είναι τεράστιο (της τάξης των 280 εκατ. ευρώ) και αφετέρου η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται στην άνοδο της τιμής του νικελίου, δηλαδή σε εξωγενείς παράγοντες.

Στο μεταξύ η διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ αναφορικά με τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Εντός των ημερών όπως έγινε γνωστό θα οριστούν τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών στις οποίες θα μεταφερθούν οι προς πώληση μονάδες στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει ήδη προκηρύξει η ΔΕΗ. Σημειώνεται πως στο μεσοδιάστημα μέχρι την πώληση των μονάδων η ΔΕΗ θα παράσχει υπηρεσίες προς τις εν λόγω θυγατρικές προκειμένου να μπορούν να υποβάλλουν προσφορές και να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.