ΚΟΣΜΟΣ

Στον αντίποδα της έρευνας για την Ρωσία

Ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ με Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο «εξετάζουν» το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το «Politico» που επικαλείται αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Ρίτσαρντ Χούκερ, υψηλόβαθμος διευθυντής με αρμοδιότητα για την Ευρώπη και την Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι δύο πλευρές, επεξεργάζονται την ιδέα, χωρίς ν’ αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές επεξεργάζονται μία ευκαιρία για συνάντηση. Ναι. Δε Νομίζω ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις ή έχει γίνει επεξεργασία λεπτομερειών, αλλά πιστεύω πως οι δύο πλευρές, εξετάζουν το ενδεχόμενο να την πραγματοποιήσουν», δήλωσε ο Χούκερ στο TASS.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού αναφορικά με το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, μεταξύ των δύο προέδρων.

Οι ενδεχόμενες αντιδράσεις για αυτή την συνάντηση ενώ ειναι σε εξέλιξη η έρευνα Μάλερ

Μία συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, όπου κυριαρχεί η έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Πότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης

Οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών άρχισαν όταν οι δύο τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 20 Απριλίου.

Το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο Πουτιν κι ο Τραμπ αντάλλαξαν προσκλήσεις για εκατέρωθεν επισκέψεις στις πρωτεύουσες της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος Πούτιν εξέτασε το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης με τον Τραμπ στην Βιέννη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal». Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι στην διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις 5 Ιουνίου στην Βιέννη, ο Πούτιν ρώτησε τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αν μπορεί να φιλοξενήσει μία συνάντηση με τον Τραμπ.

Ο Χούκερ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Αυστρία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί συχνά την διεξαγωγή διπλωματικών συνομιλιών, θα μπορούσε να είναι μία πιθανή χώρα για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων. «Είμαι σίγουρος ότι αποτελεί μία επιλογή που εξετάζεται», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τραμπ είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες το διήμερο 11-12 Ιουλίου, για την ετήσια διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα «The Wall Street Journal» ανέφερε νωρίτερα μέσα στον μήνα, ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν ήρθε στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και να βοηθήσει στην προετοιμασία της συνάντησης.

Θα είναι η επόμενη διπλωματική κίνηση του Αμερικανού προέδρου μετά την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Μία συνάντηση με τον Πούτιν περιγράφεται ως την επόμενη διπλωματική κίνηση του Τραμπ, μετά την ιστορική συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν στην Σιγκαπούρη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει επίσης να συναντήσει τον Κιμ, ενώ χθες κατά την συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο στην Μόσχα, ο Πούτιν προσκάλεσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να τον επισκεφτεί, πιθανότατα στην διάρκεια διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Βλαδιβοστόκ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Τι τον συμβούλεψε ο γιος του στα γενέθλιά του σχετικά με την ενδεχόμενη κατάθεση στον Μάλερ

Στο μεταξύ, ο γιος του προέδρου Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ συμβούλεψε τον πατέρα του για τα 72α γενέθλιά του να μην καταθέσει στον ειδικό ανακριτή Μάλερ. «Δεν θα το έκανα. Νομίζω ότι θα ήταν ανοησία», δήλωσε ο Τραμπ Τζούνιορ στους οικοδεσπότες της εκπομπής «Fox & Friends».

«Δε νομίζω ότι κάποιος δικηγόρος θα πει «Πρέπει να πας να το κάνεις», επειδή δεν έχει να κάνει με την συνωμοσία τώρα πια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ Τζούνιορ για να προσθέσει: «Έχει να κάνει με το αν μπορούν να τον κάνουν να πει κάτι το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μη σωστό ή αποδεκτό και μετά από 50.000 ερωτήσεις είναι ίσως πιθανό να κάνει κάποιο λάθος κι έτσι να βρεθεί εκτεθειμένος κι αυτό είναι γελοίο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κλιμακώνει τις φραστικές επιθέσεις κατά του Μάλερ ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακώσει τις φραστικές επιθέσεις του κατά του Μάλερ, που διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας το 2016, αλλά και το ενδεχόμενο να υπήρξε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, μέσω της αιφνιδιαστικής απόλυσης του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει, τον Μάιο του 2017.

«Δεν υπήρξε συνωμοσία (είναι απάτη) και δεν υπάρχει παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης είναι στημένο & παγίδα», είχε γράψει ο Τραμπ στο Twitter, τον Μάιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενέταξε τον Ρούντι Τζιουλιάνι στην ομάδα της νομικής υποστήριξης του, τον Απρίλιο ελπίζοντας ότι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τους όρους μιας κατάθεσης του Τραμπ στον Μάλερ.

Ωστόσο, πολιτικοί σύμμαχοι του Τραμπ χαρακτηρίζουν μια τέτοια κατάθεση ως «παγίδα ψευδορκίας» που θα έχει ως στόχο να παρασύρει τον Αμερικανό πρόεδρο σε αντιφατικές δηλώσεις κατά την διεξαγωγή της.

«Ακούστε δεν εμπιστεύομαι αυτούς τους ανθρώπους. Ξέρετε, μπορείς να κάθεσαι εκεί και να κάνεις ερωτήσεις για 50 ώρες, για 100 ώρες και να ρωτάς το ίδιο πράγμα 1.000 φορές. Θα μπορούν να πουν ένα κόμμα σε μία φράση, είναι διαφορετικό εδώ... Τώρα είσαι δικός μας. Ξέρετε, η αλήθεια είναι ότι οι καλύτερες υπηρεσίες ερευνών στον κόσμο, διεξάγουν έρευνα για δύο χρόνια, δύο χρόνια και δεν έχουν βρει κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ Τζούνιορ.

Οι ευχές του Τραμπ Τζούνιορ

Ο Τραμπ Τζούνιορ ευχήθηκε στον πατέρα του ευτυχισμένα γενέθλια, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν σχεδίαζε να του στείλει κάποιο δώρο. «Σ’ αγαπώ πολύ», είπε ο Τραμπ Τζουνιορ απευθυνόμενος στην τηλεοπτική κάμερα «Δεν λαμβάνεις δώρα γιατί πέντε εγγόνια είναι αρκετά. Άλλωστε τι μπορεί να δωρήσει κάποιος στον πιο ισχυρό άνθρωπο του κόσμου; Το όποιο δώρο θα ήταν κατώτερο των προσδοκιών», τόνισε ο ίδιος.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών υπό την σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ίδιος, ανέλαβε την διεξαγωγή της έρευνας για λογαριασμό του FBI, ενώ διορίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν που έχει και την ευθύνη εποπτείας της έρευνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαίρεθηκε από την διεξαγωγή της μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές επικοινωνίες και συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Η απόφαση αυτή του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ που έχει εξετάσει το ενδεχόμενο απόλυσης του από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά δεν προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια, με δεδομένο το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει στο Κογκρέσο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Έτσι, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας συνάντησης μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν θα έχει ιδιαίτερη συμβολική, αλλά πολιτική αξία στον αντίποδα της έρευνας για την Ρωσία, που διεξάγει ο Μάλερ στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.