ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αναμένεται να περιλαμβάνει η συμφωνία

Eurogroup: Η ώρα των αποφάσεων για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία

Με τη δημοσίευση χθες το απόγευμα του κειμένου συμμόρφωσης (compliance report) αλλά και τη διαρροή του προσχεδίου της μεταμνημονιακής εποπτείας, άρχισε να συμπληρώνεται το παζλ του ελληνικού ζητήματος. Με ολοκληρωμένα τα 88 προαπαιτούμενα, δεν τίθεται θέμα πλέον για την 4η αξιολόγηση η οποία λογίζεται ως ολοκληρωμένη ενώ μαζί με αυτήν ολοκληρωμένο είναι πλέον και το τρίτο μνημόνιο.

Από την άλλη, προεργασία και συμφωνία φαίνεται να υπάρχει και όσον αφορά στην μεταμνημονιακή εποπτεία καθώς η ελληνική κυβέρνηση –όπως φάνηκε άλλωστε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου- φαίνεται να μπορεί να υπερασπιστεί ως «ήδη συμφωνημένες» τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο συμπεριλαμβανομένης και αυτής των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Όσον αφορά στις δεσμεύσεις για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου –οι οποίες επαναλαμβάνονται και στο κείμενο συμμόρφωσης- η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορεί να… κλείσει το μάτι στους φορολογούμενους δείχνοντας προς τα «υπερ-πλεονάσματα» που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια κάτι που παραδέχεται πλέον και η πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η δημοσίευση από χθες του compliance report μετατράπει σε τυπική διαδικασία της συνεδρίαση του EWG τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στην 4η αξιολόγηση. Σαφώς πιο ουσιαστική θα είναι η συζήτηση για το ύψος της δόσης (θα φτάσει στα 10 δις. ευρώ τουλάχιστον) αλλά και για το θέμα του χρέους. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με συμφωνία για την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Την επιμήκυνση του δανείου του EFSF κατά «περισσότερα» χρόνια από 3 που ήθελε η γερμανική πλευρά.
  • Την συγκρότηση ενός κουμπαρά ασφαλείας ο οποίος θα έχει τουλάχιστον 20 δις. ευρώ για να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μέχρι και το 2020
  • Την παρομονή του ΔΝΤ χωρίς όμως να υπάρξει άλλη χρηματοδοτική συμμετοχή
  • Την αξιοποίηση μέρους των αδιάθετων δανείων του ESM για την επαναγορά τμήματος του ακριβού χρέους (και κυρίως των δόσεων του ΔΝΤ που εκκρεμούν οι οποίες θα πληρωθούν πρόωρα για να πέσει η έκθεση της Ελλάδας στα δάνεια του ΔΝΤ ως ποσοστό του μεριδίου που έχει στο ΔΝΤ.
  • Την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs συνολικού ύψους περίπου 4 δις. ευρώ. Η επιστροφή αυτή θα γίνεται σταδιακά σε τέσσερα χρόνια και ανάλογα με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
  • Την οριστικοποίηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2023 στο 2%

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.