ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια προσπάθεια ελέγχου των ροών 

Γαλλία και Ιταλία ζητούν ευρωπαϊκά hotspots στις χώρες προέλευσης των μεταναστών

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν σήμερα υπέρ της ίδρυσης ευρωπαϊκών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στις χώρες αναχώρησης εκείνων των μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη ροή των αφίξεων.

"Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά κέντρα στις χώρες αναχώρησης" των μεταναστών, πριν εκείνοι ξεκινήσουν τον διάπλου της Μεσογείου, είπε ο Κόντε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Μακρόν από την πλευρά του έκανε λόγο για "αποστολή των υπηρεσιών μας που είναι αρμόδιες για το άσυλο (...) στην απέναντι όχθη".

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι μετά από μία εβδομάδα εντάσεων στις σχέσεις τους, με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Aquarius που διέσωσε περισσότερους από 600 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης αλλά τόσο η Ιταλία όσο και η Μάλτα αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ελλιμενιστεί.

"Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα" σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είπε ο Κόντε, επιμένοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν "ευρωπαϊκά hotspots στις χώρες αναχώρησης για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου". Πρέπει επίσης "να εμποδίσουμε τα ταξίδια του θανάτου", πρόσθεσε.

Ο Μακρόν είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ασφαλίσουν καλύτερα τις ακτές της Μεσογείου. "Η σωστή απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, όμως η παρούσα ευρωπαϊκή απάντηση δεν είναι η αρμόζουσα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ιδίως τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Ιταλία, δεν πήγε στο ραντεβού", είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου που επιβάλει στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός μετανάστει να εξετάζει η ίδια μέχρι τέλους το αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. "Το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί, τα συστήματα αλληλεγγύης μέσω ποσοστώσεων δεν επιτρέπουν να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.