ΚΟΣΜΟΣ

Για κατάχρηση εξουσίας

Γεωργία: Εξι χρόνια κάθειρξη στον πρώην πρόεδρο Σαακασβίλι

Δικαστήριο της Γεωργίας καταδίκασε ερήμην τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι (2004-2013) να εκτίσει ποινή έξι ετών κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας, μετέδωσε η γεωργιανή κρατική τηλεόραση την Πέμπτη.

Το δικαστήριο στο Τμπιλίσι έκρινε ότι ο Σαακασβίλι καταχράστηκε την εξουσία κατά τη διάρκεια της θητείας του και επίσης ότι ήταν συνεργός στην οργάνωση μιας επίθεσης και του ξυλοδαρμού ενός ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης.

Αρκετοί άλλοι συγκατηγορούμενοι του Σαακασβίλι καταδικάστηκαν επίσης σε πολυετείς ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Ο 50χρονος Σαακασβίλι εγκατέλειψε τη Γεωργία αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του στην προεδρία. Απέκτησε την ουκρανική υπηκοότητα και κατέβηκε στην ουκρανική πολιτική κονίστρα, με αποτέλεσμα να απολέσει το γεωργιανό διαβατήριό του.

Έπειτα από μια διένεξη στην οποία ενεπλάκη με την ουκρανική κυβέρνηση, ο Σαακασβίλι απελάθηκε στην Πολωνία και έμεινε άπατρις. Στις αρχές της χρονιάς, καταδικάστηκε ερήμην σε τρία χρόνια φυλάκιση, στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης, από τη γεωργιανή δικαιοσύνη, επίσης για κατάχρηση εξουσίας και το ρόλο του στη συγκάλυψη της δολοφονίας ενός γεωργιανού τραπεζίτη.

Ο Σαακασβίλι ζει σήμερα στην Ολλανδία. Αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι οι δίκες του έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Οι αρχές της Γεωργίας έχουν γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσουν την έκδοσή του.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.