ΥΓΕΙΑ

Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Η πρώτη τρισδιάστατη εκτύπωση μήτρας διεθνώς

Ακριβές αντίγραφο της μήτρας σε τρισδιάστατη εκτύπωση «δημιουργούν» στην Α' Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος, που παρουσιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ) από την Πέμπτη έως και σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πρόεδρος της ΕΜΓΕ, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» Δημήτρης Λουτράδης, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» αναφέρει ότι γίνεται για πρώτη φορά τρισδιάστατη εκτύπωση αυτού του οργάνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς γίνεται

«Παίρνουμε από τον μαγνητικό τομογράφο και από το υπερηχογράφημα διάφορες ανατομικές εικόνες της μήτρας και μετά με την επεξεργασία του λογισμικού συστήματος τις μετατρέπουμε σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Εκτυπώνονται σε ειδικό εκτυπωτή, ο οποίος δημιουργεί ακριβές αντίγραφο της μήτρας, τριών διαστάσεων», λέει ο κ. Λουτράδης.

Τι προσφέρει η μέθοδος σε ασθενή και χειρουργό

Με αυτή την εικόνα ο χειρουργός μπορεί να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες της απεικόνισης, ενώ ταυτόχρονα εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και σχεδιάζεται προεγχειρητικά η στρατηγική που θα χρησιμοποιήσει στο χειρουργείο, εξηγεί ο καθηγητής. «Η τεχνική αυτή μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν συγγενείς ανωμαλίες, ή καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, αν θα υπάρξει κάποια επιπλοκή, πχ αν θα αιμορραγήσει η γυναίκα. Εκτός από την εξατομικευμένη προσέγγιση, αυτή η τρισδιάστατη απεικόνιση έχει και εκπαιδευτικούς προσδιορισμούς, γιατί αυτά τα εκμαγεία τα οποία παρασκευάζουμε, θα χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς για εκμάθηση υστεροσκόπησης και λαπαροσκόπησης». Υπεύθυνος του προγράμματος, είναι ο διευθυντής του ΕΣΥ Ιωάννης Χατζηπαπάς στον οποίο ανήκει και η ιδέα της καινοτομίας αυτής, όπως επίσης και στον ακαδημαϊκό υπότροφο κ. Καλαθοπούλη, αλλά και στον αν. καθ. Θανάση Πρωτοπαπά.

Να επιτραπεί η αύξηση του ορίου ηλικίας στην εξωσωματική, μόνο για ειδικές περιπτώσεις κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού

Αντίθετος με την αύξηση του ορίου ηλικίας για εξωσωματική πέρα από τα 50 έτη, που είναι θεσμοθετημένα στην Ελλάδα, εμφανίζεται με συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο καθηγητής Δημήτρης Λουτράδης. Ωστόσο αφήνει ένα μικρό παράθυρο για ειδικές περιπτώσεις κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού.

«Οι πιθανότητες για μία πενηντάρα να μείνει έγκυος με δικό της ωάριο, δεν ξεπερνούν το 2,5%, ενώ οι πιθανότητες να πάρει το παιδί στην αγκαλιά είναι κάτω του 0,5%. Ως εκ τούτου η πλειονότητα των γυναικών που μένουν έγκυες σε αυτή την ηλικία, έχουν χρησιμοποιήσει δανεικό ωάριο. Επομένως το έμβρυο δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, αλλά εκείνες μπορεί να κινδυνεύουν από προβλήματα όπως διαβήτης, τοξιναιμία, υπέρταση, ή να μην αναπτύσσεται το έμβρυο καλά, λόγω της αιματώσεως της μήτρας», επισημαίνει ο κ. Λουτράδης.

Προβλήματα που όπως εξηγεί ο καθηγητής, δεν σχετίζονται με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά με την αύξηση της ηλικίας της γυναίκας. «Για αυτό και εμείς τονίζουμε ότι η οικογένεια πρέπει να γίνεται για μαιευτικούς λόγους, αλλά και για το παιδί, μέχρι το 35ο έτος της γυναίκας. Από αυτή την ηλικία και μετά οι κυήσεις ονομάζονται υψηλού κινδύνου κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται, από τον κάθε μαιευτήρα γυναικολόγο».

Διπλασιάστηκε η επιβίωση των ωαρίων με τις νέες τεχνικές κρυοσυντήρησης

«Δεν συμφωνώ να αυξηθεί το όριο ηλικίας πάνω από τα 50 έτη για εξωσωματική, γιατί οι κίνδυνοι για τη γυναίκα πολλαπλασιάζονται μαθηματικά», τονίζει ο κ. Λουτράδης. «Αυτό που θα συμφωνήσω να γίνει, αλλά πρέπει η κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά, είναι για πολλές γυναίκες που έχουν καταψύξει τα ωάρια τους και λόγω νόμου δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, επειδή πχ είναι 51 ή 52, εκεί η αρχή να εξετάζει την κάθε μία ξεχωριστά και να δίνει άδεια ή όχι ανάλογα με το στάτους της υγείας της γυναίκας. Με τις νέες τεχνικές κρυοσυντήρησης η επιβίωση των ωαρίων, φτάνει το 90%, όταν με τις παλαιότερες τεχνικές ήταν μόνο 50%», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.