ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού «βλέπει» η κυβέρνηση

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την ιστορική συμφωνία

Πανηγυρική ατμόσφαιρα, παρά τους χαμηλούς τόνους που ως τώρα τηρούνται, επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η απόφαση του Eurogroup υπερέβαινε τις προσδοκίες της κυβέρνησης και θεμελιώνει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Αυτή είναι, άλλωστε, η συμφωνία υπηρετεί πλήρως όλους τους στόχους που είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου, αφ’ ης στιγμής η κυβέρνηση ήθελε μία επιμήκυνση «κοντά στα δέκα έτη» και το Βερολίνο «κοντά στα 3 έτη», αλλά τελικώς αποφασίστηκε να είναι δεκαετής η επιμήκυνση.

 

«Καθαρή λύση»

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το matrix24.gr για την αποτίμηση της συμφωνίας κάνουν λόγο για μία απόφαση που «συνιστά καθαρή λύση», υπό την έννοια ότι και η έξοδος από το Μνημόνιο είναι σαφής, αλλά και πρόκειται για μία λύση που αποτελεί τη «σαφέστερη απάντηση» που θα μπορούσε να δώσει το Eurogroup προς τις αγορές, για να διασφαλιστεί η πρόσβαση της Ελλάδας σ’ αυτές. Οι ίδιες πηγές, λοιπόν, κάνουν λόγο για «ιστορικών διαστάσεων απόφαση», τονίζοντας ότι επί της ουσίας χθες, στο Λουξεμβούργο, «δοκιμάστηκε» το τριετές αφήγημα της κυβέρνησης και πέρασε το τεστ: η στρατηγική Τσίπρα, δηλαδή, από τον Αύγουστο του 2015, έτσι όπως αυτή εγκρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, σύμφωνα με την οποία ο «μνημονιακός» συμβιβασμός θα οδηγήσει στην οριστική και καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την ανόρθωση της κοινωνίας αμέσως μετά.

 

Ανοίγει το παιχνίδι

Εξάλλου, την ικανοποίησή του και για τους τεχνοκρατικούς και τεχνικούς όρους της απόφασης του Eurogroup εξέφρασε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Ρωτήσατε αν άξιζαν οι θυσίες και τα μνημόνια τόσα χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια και για να πούμε ότι άξιζε, θα πρέπει να δούμε καλά αποτελέσματα άμεσα από την συμφωνία στην καθημερινότητα και την τσέπη του. Όχι ανάπτυξη για λίγους αλλά θα συμμετέχουν όλοι και όλες. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας», επισήμανε, με εμφανή την ικανοποίηση, ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, αναφερόμενος στην ουσία της απόφασης του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε: «Είμαι χαρούμενος, είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, έχουμε όλα τα στοιχεία να αφήσουμε το πρόγραμμα με αυτοπεποίθηση, να επιστρέψουμε στις αγορές. Είναι ιστορική στιγμή, όντως. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δουλειά να γίνει. Αλλά σε όλες τις χώρες χρειάζεται δουλειά, ακόμη και στην ίδια την Ευρωζώνη».

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως έπειτα από την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν ανοίγει απλώς ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγει και το πολιτικό παιχνίδι. Η κυβέρνηση θα προβάλλει εφεξής καθημερινά με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους την «δικαίωση» του πολιτικού αφηγήματός της και ταυτοχρόνως την «χρεοκοπία» του «αφηγήματος» της  ΝΔ. Παράλληλα, ενόσω αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου ως τον Αύγουστο και το τέλος του προγράμματος, σε πρώτο πλάνο του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου θα αρχίσει να βρίσκεται η ακύρωση των δυσάρεστων μέτρων, αλλά και νέοι τρόποι επούλωσης των «μνημονιακών» πληγών με πράξεις ανακούφισης για τα κοινωνικά στρώματα που υποφέρουν. Αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που τώρα ανοίγει, σε αντίθεση με τη «μνημονιακή» ατζέντα που, μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, κλείνει…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. FOX-news α λα ελληνικά.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.