ΚΟΣΜΟΣ

Το «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν

ΗΠΑ: Στον Λευκό Οίκο υψηλός αξιωματούχος από τη Βόρεια Κορέα

Το «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, που αναμένεται να παραδώσει στον Ντόναλντ Τραμπ μια επιστολή εκ μέρους του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αφίχθη στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς και μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Βορειοκορεάτης στρατηγός έφθασε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ συναντήθηκε ήδη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενόψει της πιθανής ιστορικής συνόδου μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και στρατηγός τεσσάρων αστέρων, έγινε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο στα τελευταία 18 χρόνια. Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος συναντήθηκε έξω από τη Δυτική Πτέρυγα με τον αρχηγό του Λευκού Οίκου, John Kelly, και τον επικεφαλής του τμήματος της Κορέας, Άντριου Κίμ, ο οποίος τον οδήγησε στο Οβάλ Γραφείο για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να παραδώσει μια προσωπική επιστολή.

Στο οβάλ γραφείο, μαζί με τον Τραμπ, ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν ήταν άμεσα εμφανές, αν και η Wall Street Journal ανέφερε ότι απλώς εξέφρασε το ενδιαφέρον του Κιμ Γιονγκ Ουν να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη κορυφής της Σιγκαπούρης, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τις διαπραγματευτικές θέσεις της Βόρειας Κορέας.

Ο μόνος ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας που επισκέφθηκε ποτέ τον Λευκό Οίκο ήταν ο αντιδήμαρχος Jo Myong-rok, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Μπιλ Κλίντον από τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.