ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφίστηκε οριακά με ψήφους 5-4

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Την πρώτη του δικαστική νίκη στο καυτό θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής πέτυχε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του να απαγορεύσει σε μουσουλμάνους από συγκεκριμένες χώρες, την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για λόγους ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο και δη το ανώτατο, δικαιώνει τον Αμερικανό πρόεδρο για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανέλαβε την προεδρία, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών τόσο εντός, όσο και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε την Τρίτη, υπερψηφίστηκε με οριακά με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά. Σε κάθε περίπτωση, επί της ουσίας «ξεπαγώνει» την απαγόρευση που είχε υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος και θέτει σε ισχύ την εμπλοκή στη διαδικασία εισόδου πολιτών που προέρχονται από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία και την Υεμένη.

Πρόκειται επί της ουσίας για το εχθρικό «τόξο» έναντι των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή και στην αραβική χερσόνησο.

Η ταξιδιωτική οδηγία που είχε υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε προκαλέσει ακόμη και επεισόδια στα αεροδρόμια, καθώς δεν επιτρεπόταν η είσοδος για ένα διάστημα, ακόμη και σε ταξιδιώτες που ζούσαν επί χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ είχαν οργανωθεί μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Ο επικεφαλής δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου, John Roberts ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης, ότι «η υπογραφή της συγκεκριμένης οδηγίας είναι εντός του πεδίου αποφάσεων του προέδρου».

Στην αρχική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, στη λίστα των «αποκλεισμένων», είχαν συμπεριληφθεί τόσο το Ιράκ, όσο και το Τσαντ, αλλά στη δεύτερη έκδοση αφαιρέθηκαν.

Η πρώτη αντίδραση είχε έρθει από την πολιτεία της Χαβάης, η οποία υποστήριξε ότι θα έχανε μεγάλο μέρος των εσόδων της, καθώς στο νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί επιλογή διακοπών για πολλούς ζάμπλουτους Άραβες. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε εγκρίνει την προρσφυγή, παγώνοντας τις διαδικασίες.

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ήρθε λίγα μόλις λεπτά μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου και είχε αρκετή δόση ειρωνείας...

Το επίμαχο κείμενο είναι η τρίτη εκδοχή του διατάγματος που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ όταν τέθηκε σε εφαρμογή από τον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ. Η τελευταία εκδοχή κλείνει τα σύνορα των ΗΠΑ σε περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους, πολίτες της Υεμένης, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράν, της Σομαλίας και της Βόρειας Κορέας.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ χαρακτήριζαν το διάταγμα "αντιμουσουλμανικό", μια κατηγορία που απέρριπτε κάθετα η κυβέρνηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον του διατάγματος δεν απέδειξαν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ ή την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος που απαγορεύει στην κυβέρνηση να διάκειται ευνοϊκά έναντι κάποιας θρησκείας επί κάποιας άλλης.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει ότι η απαγόρευση μπορεί να παραμείνει σε ισχύ και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει και άλλες χώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή είναι αναγκαία ώστε να προστατευτεί η χώρα από ενδεχόμενες επιθέσεις από εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.