ΚΟΣΜΟΣ

Γκονέν Σεγκέβ, υπουργός Ενέργειας

Ισραήλ: Πρώην υπουργός κατηγορείται ως κατάσκοπος του Ιράν

Κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν απαγγέλθηκαν σε βάρος πρώην υπουργού στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της χώρας, Σιν Μπετ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η υπηρεσία, ο Γκονέν Σεγκέβ, υπουργός Ενέργειας από το 1995 ως το 1996, ο οποίος είχε ζήσει στη Νιγηρία, «στρατολογήθηκε από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και λειτούργησε ως πράκτορας».

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Σεγκέβ ήρθε σε επαφή με αξιωματούχους στην ιρανική πρεσβεία στη Νιγηρία το 2012 και επισκέφθηκε δύο φορές το Ιράν για συναντήσεις με τους «χειριστές» του, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ.

Ο Σεγκέβ, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία, είχε λάβει ένα σύστημα κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από Ιρανούς πράκτορες και έδινε στο Ιράν «πληροφορίες σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, χώρους ασφαλείας στο Ισραήλ και αξιωματούχους σε πολιτικούς φορείς και φορείς ασφαλείας».

Η Σιν Μπετ λέει πως ο 62χρονος Σεγκέβ έφερε κάποιους Ισραηλινούς του τομέα της ασφαλείας σε επαφή με πράκτορες των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσιάζοντας του Ιρανούς ως επιχειρηματίες.

Οι δικηγόροι του Σεγκέβ έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στις κατηγορίες παραμένουν μυστικές, όπως ζητήθηκε από τις αρχές.

Ο Σεγκέβ, γιατρός στο επάγγελμα, φυλακίστηκε στο Ισραήλ το 2004 επειδή είχε προσπαθήσει να περάσει στη χώρα χάπια «έκσταση».

Έφυγε από το Ισραήλ το 2007, μετά την αποφυλάκισή του. Η Σιν Μπετ ανέφερε ότι ο Σεγκέβ συνελήφθη στην Ισημερινή Γουϊνέα τον Μάιο και εκδόθηκε στο Ισραήλ, όπου και κρατείται. Οι κατηγορίες σε βάρος του απαγγέλθηκαν την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.