ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στον Οργανισμό

ΚΕΘΕΑ: Διπλασιάστηκαν οι χρήστες κάνναβης την τελευταία 10ετία

Κάνναβη, αλκοόλ και τζόγος είναι οι τρεις εξαρτήσεις που οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες (κι εφέτος) στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και στην αναζήτηση μιας θέσης στα θεραπευτικά προγράμματα που υλοποιεί. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί του Κέντρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την δραματική αύξηση της χρήσης κάνναβης: την τελευταία δεκαετία το ποσοστό όσων αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη έχει υπερδιπλασιαστεί, από 14% που ήταν το 2006 έφτασε το 35% το 2017!

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ, στη διάρκεια εκδήλωσης απολογισμού που έγινε τη Δευτέρα, καταγράφεται, και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλαγή στο τοπίο των εξαρτήσεων στη χώρα. Σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ από τα ναρκωτικά είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με περισσότερα χρόνια συστηματικής χρήσης και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις: προβλήματα σωματικής υγείας, κατάθλιψη, εμπλοκή με τον νόμο. Κύρια ουσία χρήσης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, με επικρατέστερους τρόπους χρήσης την εισπνοή από τη μύτη, και το κάπνισμα κυρίως της κάνναβης.

O Οργανισμός προσέφερε μέσα στο έτος 14.588 θέσεις θεραπείας, ωστόσο όπως επισημάνθηκε οι ανάγκες των χρηστών παρουσιάζονται όλο και πιο διαφοροποιημένες. Είναι ενδεικτικό ότι αυξάνονται συνεχώς οι νεαροί ενήλικες που ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης. Την ίδια στιγμή όμως αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετεί το ΚΕΘΕΑ και οι οποίοι ανήκουν στον γηράσκοντα πληθυσμό των χρηστών, κυρίως ενέσιμης ηρωίνης και οπιοειδών, οι οποίοι είναι 40 ετών και άνω με μακρά πορεία στη χρήση, έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού, και αυξημένες ανάγκες φροντίδας.

Παρότι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν από το ΚΕΘΕΑ υποστήριξη για την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, ο Οργανισμός αντιμετωπίζει προβλήματα στην κάλυψή τους και τη θεραπεία τους. Οι πάγιες ανάγκες της απεξάρτησης καλύπτονται μέσα από πρόσκαιρες λύσεις, χωρίς προοπτική, όπως οι βραχύχρονες προσλήψεις και τα προγράμματα ΕΣΠΑ και όχι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δυσκολίες υπάρχουν επίσης λόγω των καθυστερήσεων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της έλλειψης εθνικής στρατηγικής και σχεδιασμού.

 

Πόσοι συμμετείχαν στα προγράμματα θεραπείας

Αναλυτικότερα, από τις θέσεις θεραπείας που προσέφερε το ΚΕΘΕΑ το 2017 οι 5.080 αφορούσαν προγράμματα για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια στην κοινωνία και 1.690 κρατουμένους και αποφυλακισμένους στα προγράμματα με άξονα το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης. Άλλοι 1.980 άνεργοι και περιθωριοποιημένοι χρήστες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας υποστηρίχτηκαν από τα προγράμματα άμεσης πρόσβασης και προσέγγισης χρηστών στον δρόμο, ενώ 5.838 συγγενείς και σημαντικοί άλλοι συμμετείχαν στα προγράμματα οικογενειακής υποστήριξης.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ μίλησαν επίσης για τις αυξανόμενες ανάγκες που διαπιστώνουν πανελλαδικά σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση σε θέματα εξαρτήσεων. Μέσα στο 2017, 19.498 άτομα συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, στις τοπικές κοινωνίες, σχολεία, ΑΕΙ, δομές κοινωνικής φροντίδας και παιδικής προστασίας, χώρους εργασίας κ.ά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.