ΕΛΛΑΔΑ

Το τηλεφώνημα Ζάεφ απομένει για τη συμφωνία

«Κλειδώνει» σήμερα το «Severna Makedonija»

Ιστορία αναμένεται να «γράψουν» σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς μετά το τηλεφωνικό ραντεβού που έχουν οι δύο πρωθυπουργοί και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Μακεδονικό θα μπει σε τροχιά επίλυσης έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια αδιεξόδου.

Την επίτευξη συμφωνίας, άλλωστε, καθόρισε το χθεσινό τηλεφώνημα των δύο πρωθυπουργών, που κράτησε μία ώρα και σε αυτό τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα θέματα που χώριζαν τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμότητες που έχουν απομείνει για τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών είναι ελάχιστες –και πάντως όχι ικανές να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

«Θα έχουμε συμφωνία»

Άλλωστε, την ακράδαντη πίστη του πως σήμερα, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα «κλειδώσει» η συμφωνία, εξέφρασε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra». «Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» επισήμανε, διαβεβαιώνοντας ότι, μεταξύ πολλών άλλων, στη συμφωνία ξεκαθαρίζεται το θέμα του αλυτρωτισμού και η πΓΔΜ παίζει «διαζύγιο» με τις ανιστόρητες αξιώσεις για σφετερισμό της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς. Καίτοι παραδέχθηκε ότι ο προσδιορισμός «μακεδονική» θα συνοδεύει τη γλώσσα και την εθνότητα, τόνισε ότι η γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία», αλλά και πως «είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια», πρόσθεσε. Επίσης, προανήγγειλε ότι σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ θα επιλέξει μεταξύ των τριών ονομάτων που είναι στο τραπέζι: Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία. Πάντως, πληροφορίες του matrix24.gr επιμένουν πως ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα επιλέξει τον προσδιορισμό «Βόρεια» για την λέξη «Μακεδονία», δηλαδή θα «κλειδώσει» η ονομασία «Severna Makedonija». «Όταν εμείς έχουμε πάρει τον τερματισμό του αλυτρωτισμού, την αναγνώριση των συνόρων, τον τερματισμό των θεωριών που υπήρχαν στη χώρα αυτή ότι έχουν μειονότητα εδώ, το erga omnes που φαντάζομαι ότι θα υπάρξει στο τέλος, ή τις αλλαγές που είπαμε στο νομοθετικό σύστημα, και αυτοί κάτι θα πάρουν. Παίρνουν αυτό το οποίο το έχουν κατοχυρωμένο» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ενώ ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται το erga omnes και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, είπε πως «το πραγματικό erga omnes είναι η χρήση του ιδίου ονόματος διεθνώς και στο εσωτερικό του κράτους».
Σημειωτέον ότι, βάσει των όσων είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο Kontra, το τελευταίο βήμα που θα γίνει για την επικύρωση της συμφωνίας θα είναι η έγκρισή της από την ελληνική Βουλή –πράγμα που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι αν σε κάποιο σημείο της διαδικασίας η πΓΔΜ υπαναχωρήσει (είτε εκουσίως, είτε επειδή μπορεί, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Ζάεφ να χάσει το δημοψήφισμα του φθινοπώρου…) τότε η Ελλάδα θα έχει διατηρήσει την δικλίδα ασφαλείας και το προνόμιο να κρατά κλειστή την πόρτα του ΝΑΤΟ για τη γείτονα.

Προς τηλεοπτικό μήνυμα Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα –και εφόσον αυτό πάει καλά- οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να ενημερώσει την κοινή γνώμη με διαγγελματικού χαρακτήρα τηλεοπτικό μήνυμα, ενώ θα υπάρξουν τηλεφωνικές επικοινωνίες για ενημέρωση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αυτονοήτως θα ενημερώσει τον Πρώτο Πολίτη της χώρας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αν κάποιος αρχηγός κόμματος θελήσει κατ’ ιδίαν ενημέρωση, τότε «οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι πάντα ανοιχτές», όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Έπειτα από τις πολιτικές διεργασίες, θα ανοίξει ο δρόμος για τις… Πρέσπες: συγκεκριμένα, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβούν στην «τριεθνή» λίμνη, προκειμένου να υπογράψουν εκεί τη συμφωνία για την επίλυση του Μακεδονικού, «γράφοντας» Ιστορία…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Γιατί μπαίνουν εισαγωγικά στη λέξη γράψουν, στην αρχή του άρθρου; Οι μεταφορές δεν παίρνουν εισαγωγικά. Όταν μπαίνουν, το κυριολεκτικό νόημα της λέξης αίρεται, αναιρείται. Βέβαια με τον Τσίπρα αυτό ταιριάζει απόλυτα, δηλαδεί το να μπορεί να γράφει μόνο εντός εισαγωγικών.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.