ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία δεν θα δημιουργήσει «ελεγχόμενα κέντρα»

Κόντε: Δεν συμφωνήσαμε τίποτα συγκεκριμένο με τη Μέρκελ για τις επιστροφές μεταναστών

O πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία δεν έχει συμφωνήσει τίποτα συγκεκριμένο με τη Γερμανία και την Καγκελάριο Μέρκελ, σχετικά με τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία στην Ιταλία.

Ο Τζ. Κόντε ανέφερε ότι ήδη από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν δέχεται να συζητήσει για το θέμα των δευτερογενών μετακινήσεων, αν προηγουμένως δεν διευκρινιστεί το θέμα των πρωτογενών μετακινήσεων.

«Δεν έχω συμφωνήσει τίποτα συγκεκριμένο», είπε ο Τζ. Κόντε και πρόσθεσε πως η αναφορά στις δευτερογενείς μετακινήσεις στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι απλώς μια επαναβεβαίωση των αρχών που ίσχυαν ήδη. Ο ίδιος, σημείωσε ότι η χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αφορούσε στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, αλλά σε μια σειρά σημαντικών αρχών που έπρεπε να διευκρινιστούν.

Εξάλλου, ο Τζ. Κόντε ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που θα δημιουργήσουν «ελεγχόμενα κέντρα» υποδοχής μεταναστών, επισημαίνοντας ότι τα κέντρα αυτά θα δημιουργηθούν σε εθελοντική βάση. Δεν ανέφερε, ωστόσο, ποιές χώρες δέχτηκαν να φτιάξουν τέτοια κέντρα στην επικράτειά τους.

Τέλος, ο Τζ. Κόντε επιβεβαίωσε ότι απείλησε και σήμερα με βέτο τα συμπεράσματα της ευρωζώνης για την οικονομική και νομισματική ένωση. Ο λόγος εξήγησε ήταν ότι η Ιταλία ζητούσε στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης να συμπεριληφθεί ένας μηχανισμός ασφαλείας (backstop) για το τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης. Όπως είπε, έγινε ένα μικρό διάλειμμα, το αίτημα της Ιταλίας ικανοποιήθηκε και υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.