ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεμέρ: Το πλεόνασμα δεν αρκεί για να βγει μια χώρα από την κρίση

Tις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Εμμανουέλ Μακρόν και οι οποίες αποτελούν τη βάση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ΕΕ που προγραμματίζεται να κατατεθεί από κοινού με τη Γερμανία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, συγκεκριμενοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας σε εκδήλωση των γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο «Στόχος της γαλλογερμανικής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες προκλήσεις», τόνισε ο κ. Λεμέρ.

Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της γαλλικής πρότασης διευκρίνισε πως το Παρίσι δεν επιδιώκει την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Ομως, παρά τη σημασία μιας «υγιούς» δημοσιονομικής πολιτικής στην οποία επιμένει και η Γαλλία, το Βερολίνο θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη με τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα ο κ. Λεμέρ τόνισε πως πλεονάσματα «κατ' απαίτηση» στον προϋπολογισμό μιας χώρας δεν αρκούν για να ξεπεράσει την κρίση. Οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης.

Εκτός αυτού θα πρέπει η Ευρωζώνη να αναπτυχθεί σε μια πραγματική Οικονομική Ένωση και να μετατραπεί ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ολαφ Σολτς, ο Γερμανός υπουργός οικοινμικών, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ΕΕ πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της Ευρωζώνης σε περίπτωση ανόδου της ανεργίας σε κράτη-μέλη. Για να αντιμετωπίσουν τις επιβαρύνσεις των κοινωνικών ταμείων τα κράτη θα έχουν τη δυνατότητα θα δανειστούν χρήματα από αυτό το ταμείο. Μόλις όμως επιστρέψουν στην ανάπτυξη θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια, προτείνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ως πηγή για τη χρηματοδότησης αυτού του ταμείου ο κ. Σολτς υπέδειξε την καθιέρωση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος θα διοχετεύεται απευθείας στα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει την καθιέρωση και άλλων άμεσων ευρωπαϊκών φόρων. Γεγονός είναι πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα επιβολής φόρων. Ο κ. Σολτς θεωρεί όμως τη στιγμή ευνοϊκή για την έναρξη σχετικής συζήτησης: Το Brexit θα δημιουργήσει κενά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και εκτός αυτού θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση ενός νέου επενδυτικού ταμείου.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.