ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ντομπρόβσκις: Μόνο με τήρηση των μέτρων τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Τη σύνδεση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για μετά το Μνημόνιο, με τις «δόσεις» ελάφρυνσης του χρέους, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι, αλλά θα ελέγχεται αν τηρούνται τα συμφωνημένα.

Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα συζητηθεί «ποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνδέονται με την τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνηση». Όπως τόνισε «δεν είναι νέοι όροι, αλλά υλοποίηση των δεσμεύσεων».

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιον απέκλεισε επίσης κάθε σκέψη για χαλάρωση των στόχων για συνεχή υψηλά πλεονάσματα ως το 2022. «Η τήρηση των συμφωνηθέντων στα πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι πολύ σημαντικό για το χρέος. Μιλάμε για μια πενταετία. Για μετά το 2022, θα δούμε ποια θα είναι η πορεία τους, στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει».

Επιπλεόν, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής των προγραμματισμένων μέτρων (περικοπές στις συντάξεις κλπ) ο κύριος Ντομπρόβσκις απάντησε ότι «επ’ αυτού δεν υπάρχει κάτι νέο, πέραν των αλλαγών που έχουν ήδη γίνει». Ωστόσο είπε ότι εάν με βάση και την Ανάπτυξη, προκύψει δημοσιονομικός χώρος «τότε μπορεί να υπάρξει μια συζήτηση πώς θα διανεμηθεί».

Ο κύριος Τσακαλώτος από την πλευρά του συμφώνησε ότι εναπόκειται «κυρίως στην διακριτική ευχέρεια της χώρας να αποφασίσει πώς θα κατανεμηθούν» ο δημοσιονομικός χώρος και οι ελαφρύνσεις. Επανέλαβε ότι δέσμευση στόχου παραμένουν τα πλεονάσματα 3,5% αλλά θα υπάρξει υπέρβαση που η κυβέρνηση θα πει «πώς θα ξοδευτεί». Ζήτησε ως τον Οκτώβριο που θα κατατεθεί το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού να ανοίξει η συζήτηση και στο εσωτερικό (κόμματα, φορείς κλπ) για το ποιο θα πρέπει να είναι το μίγμα των μέτρων. Ο κύριος Τσακαλώτος έδειξε πως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα μιλά για φοροελαφρύνσεις ή παροχές σε συντάξεις.

Σήμερα πάντως, όπως αποκάλυψε ο κ. Ντομπρόβσκις, υπεγράφη συμφωνία για Τεχνική Βοήθεια από την ΕΕ για 32 νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων, όπως είπε, σε αλλαγές στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στην φορολογική διοίκηση, την σύσταση αναπτυξιακού φορέα κλπ.

Επίσης και για το ενδεχόμενο χορήγησης στην Ελλάδα των αδιάθετων ποσών του 3ου Μνημονίου, ο κ.Ντομπρόβσκις είπε ότι θα απαιτείται «η υλοποίηση των ήδη προαπαιτουμένων που θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης, όχι νέοι όροι». Προϊδέασε πάντως ότι η τελευταία δόση θα είναι μεγαλύτερη από τους αρχικούς σχεδιασμούς ώστε να εξομαλύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.