ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο

Ο Ερντογάν στήνει τουρκική επιστημονική βάση στην Ανταρκτική

Στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν επιστημονικές βάσεις στην Ανταρκτική θέλει να εντάξει την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέχρι το 2019 θα δημιουργήσουμε μια επιστημονική βάση για να κάνουμε την Τουρκία μία από τις περίπου 30 χώρες που διαθέτουν ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική», έγραψε στο λογαριασμό στο Twiter ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά στα σχέδια της Άγκυρας για δημιουργία βάσης στο πιο κρύο μέρος του πλανήτη είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο του 2017 η διευθύντρια του Κέντρου Πολικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μπουρτζού Όζσοϊ.

Eνώ τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού είχε ανακοινώσει ότι μετά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων η Τουρκία θα καταθέσει αίτηση προκειμένου να της αναγνωριστεί καθεστώς «συμβούλου», που θα αυξήσει την επιρροή της στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την περιοχή.

Η Τουρκία είναι ένα από τα κράτη που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, που επιτρέπει τη χρήση της ηπείρου στη νότια πολική περιοχή του πλανήτη μόνον για ειρηνικούς σκοπούς. Δεν περιλαμβάνεται, όμως, στις 29 χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να συναποφασίζουν για τις δραστηριότητες στην περιοχή. Ένας από τους όρους για να ενταχθεί κανείς σ’ αυτή την ομάδα λήψης αποφάσεων είναι να διεξάγει ουσιαστικές επιστημονικές έρευνες εκεί.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει τρεις αποστολές στην Ανταρκτική, στη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονές της ερεύνησαν περιοχές, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ερευνητικός σταθμός. Η τελευταία αποστολή επέστρεψε τον περασμένο Απρίλιο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.