ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ώρες Ευθύνης

Στις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τα εθνικά μας θέματα, καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας έχει η αξιοποίηση της ιστορικής και γεωπολιτικής συγκυρίας και η μακροπρόθεσμη στρατηγική αντίληψη εξυπηρέτησης των εθνικών μας επιδιώξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι θετική, γιατί αποτυπώνει την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 σε σχέση με μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, και μάλιστα σε βελτιωμένη εκδοχή, καθώς συμπεριλαμβάνει τη δεσμευτική υποχρέωση συνταγματικής αλλαγής και εγκατάλειψης νομικά και έμπρακτα αλυτρωτικών διατάξεων και πρακτικών από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ αναγνωρίζει την ιστορική και πολιτιστική διάσταση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς μας.

Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και, δυστυχώς, στην ιστορία μας η κοντόφθαλμη εσωτερική πόλωση και ο διχασμός οδήγησαν πολλές φορές σε χαμένες ευκαιρίες και τραγωδίες, θα ήταν σκόπιμο να σταθούμε σε ορισμένα ζητήματα.

1ον Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να γνωρίζεις πότε προχωράς σε ρήξη, πότε ασκείς βέτο και πότε καταλήγεις σε συμφωνία. Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο πολλοί δόκιμα ή αδόκιμα επικαλούνται, παρέλαβε το Σκοπιανό πρόβλημα σε πλήρες αδιέξοδο, τη χώρα μας απομονωμένη και κάτω από μεγάλες διεθνείς πιέσεις, εξαιτίας της διπλωματικής και πολιτικής διγλωσσίας της κυβέρνησης της ΝΔ και της ρήξης Μητσοτάκη – Σαμαρά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την στρατηγική του αντίληψη ήξερε ότι έπρεπε να επανατοποθετήσει το ζήτημα για να έχει ξανά ευχέρεια κινήσεων. Έτσι επέβαλε μονομερώς το εμπάργκο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τις οποίες έζησα τότε από πρώτο χέρι στη Σοσιαλιστική Ομάδα στις Βρυξέλλες, και τελικά άνοιξε νέο πεδίο διαπραγμάτευσης, το οποίο κατέληξε το 1995 στην ενδιάμεση Συμφωνία που κατοχύρωσε σε διεθνές επίπεδο την ονομασία FYROM, μια σύνθετη ονομασία, και επέβαλε τις πρώτες αλλαγές στα Σκόπια, με πλέον σημαντική την αλλαγή του ήλιου της Βεργίνας από την σημαία και τα σύμβολά τους. Με βάση αυτήν τη συμφωνία προχώρησε η Ευρωπαϊκή πολιτική συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και η ιστορική σύνοδος της Θεσσαλονίκης στην Ελληνική Προεδρία του 2003.

2ον Στην εξωτερική πολιτική, ακόμη και όταν ασκείς μαχητική αντιπολίτευση, πρέπει να υπερισχύει η πολιτική συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στα εθνικά συμφέροντα. Στις αρχές του 2008, το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση σε μια περίοδο σφοδρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της ΝΔ λόγω του ασφαλιστικού και της οικονομίας, καθώς είχαν ήδη γίνει ορατά τα αποτελέσματα της διεθνούς κρίσης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Ο Γιώργος Παπανδρέου, κόντρα στο κλίμα της εποχής, συγκάλεσε το Πολιτικό Γραφείο και μας τόνισε την ανάγκη να δηλώσουμε στη συζήτηση στη Βουλή την υποστήριξη μας στην εθνική γραμμή που τότε πρότεινε η κυβέρνηση. Πράγματι, μετά από μια δύσκολη και πολύωρη συζήτηση συμφωνήσαμε σε αυτήν την εθνική θέση. Το ίδιο έπραξαν τότε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Κώστας Καραμανλής πήγε με αυτήν την εθνική γραμμή, αλλά τελικά έθεσε βέτο, γιατί η πλευρά των Σκοπίων δεν αποδεχόταν το erga omnes και η τότε διεθνής συγκυρία δεν ήταν θετική προς τις θέσεις της χώρα μας.

3ον Στην εξωτερική πολιτική αξιοποιείς την συγκυρία και θέτεις προτεραιότητες στις επιδιώξεις σου, διακρίνεις τους πραγματικούς κινδύνους και τις κρίσιμες διπλωματικές μάχες. Η επίλυση του Σκοπιανού προβλήματος ανατρέπει διεθνή δεδομένα δεκαετιών, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα οι 134 χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας), να την αναγνωρίζουν πλέον με τη νέα ονομασία της, κατοχυρώνει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας σε μια εποχή νέων κινδύνων και ανακατατάξεων, ανοίγει τον Ευρωπαϊκό δρόμο στις χώρες της ΝΔ Βαλκανικής, σπάζοντας και την απομόνωση της Σερβίας, δημιουργεί μια συνεκτική Ευρω-Βαλκανική ενδοχώρα πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, και μακροπρόθεσμα ευνοϊκότερων συσχετισμών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, θέτει όρια στις εθνικιστικές δυνάμεις της Αλβανίας και ανακόπτει την επιθετική διείσδυση της Τουρκίας στη Βαλκανική και την σταθερή επιδίωξη διαμόρφωσης ενός τόξου επιρροής της. Όπως πάντα υποστήριζε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα για την Ελλάδα ήταν και παραμένουν η Τουρκική επιθετικότητα και η Κύπρος! Η επίλυση του Σκοπιανού απελευθερώνει διπλωματικές δυνάμεις και ενισχύει ευρύτερες συμμαχίες προκειμένου να επικεντρωθεί η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας μας στα κρίσιμα αυτά εθνικά μέτωπα.

4ον Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται όχημα ευκαιριακής εσωτερικής πολιτικής και εσωκομματικών ισορροπιών. Δυστυχώς, η ΝΔ με τις δηλώσεις της φαίνεται ότι υπαναχωρεί από τη δική της εθνική γραμμή του 2008 συνταυτιζόμενη με τις πλέον ακραίες τοποθετήσεις. Ταυτόχρονα, προτείνει για λόγους αντιπολιτευτικής τακτικής μια κοινοβουλευτική διαδικασία, που στην ουσία καταργεί τη σημαντική ασφαλιστική δικλείδα υπέρ της Ελλάδας. Δηλαδή, την πρόβλεψη ότι η Ελληνική Βουλή θα κυρώσει την Συμφωνία στο τέλος της διαδικασίας, και εφόσον έχει πλήρως συμμορφωθεί η πλευρά της ΠΓΔΜ. Αυτή η πρόβλεψη λειτουργεί ως πίεση στα Σκόπια, τα οποία θα αναλάβουν και την ευθύνη μιας τυχόν αποτυχίας και, κυρίως, σε περίπτωση που υπαναχωρήσουν διασφαλίζει την ακύρωση της Συμφωνίας, χωρίς να έχει προηγηθεί η επίσημη δέσμευση της Ελληνικής Βουλής. Γι΄αυτό θα ήταν πολιτικά και διπλωματικά λανθασμένη μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία σε αυτή τη φάση.

Σήμερα είναι ώρα ευθύνης για όλους, και για την κυβέρνηση και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς φανατισμούς, αλληλοκατηγορίες και προκαταλήψεις. Όσοι φοβούνται το συγκυριακό πολιτικό κόστος κινδυνεύουν να αναλάβουν στο μέλλον βαρύτερο ιστορικό κόστος.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Captain 19:53 06/07/2018

  Από την ώρα που έγινες ΣΥΡΙΖΑ ότι σωστό κι’ αν πεις δεν σε ακούει κανένας. Κρίμα.

 2. MAIRY 13:27 17/06/2018

  Θλίψη δημιουργεί το γεγονός
  οτι κάτω από μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση δεν υπάρχει έστω μια αντικρουση με επιχειρήματα αλλά μόνο κραυγές σκόρπιες και ανερματιστες !!!! Καληνύχτα Κεμάλ ….Αυτός ο κόσμος δεν θ αλλάξει ποτέ…..

 3. Θ.Τ. 22:23 16/06/2018

  ΟΟΟΟΟΣΑ «γκεσέμια» από το ΠΑΣΟΚ συριζέψανε, ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ ΟΨΙΝ, ΟΟΟΟΟΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΝΕ. Εάν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν πρέπει – και πράγματι δεν πρέπει – να γίνει τσόντα ούτε του τσίριζα, ούτε βέβαια και της Ν.Δ. είναι αυτονόητο πως όσοι «ηγέτες¨ γίναν ηδη τσόντες στον τσίριζα ( καθώς και όσοι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλουν να γίνουν τσόντα στην Ν.Δ. ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΒΙΖΕΛΩΝ ) είναι εκτός συζήτησης. Αυτό είναι θέμα ζωής ή θανάτου γιά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αν θέλει να παίξει κάποιο ρόλο ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ και όχι γιά κάποιες καρέκλες . . . Αλλιώς ούτε καρέκλες θα καταφέρει να περισώσει.

 4. Ώρες ευθυμίας…
  (Κλεμμένο από το πάλαι ποτέ δημοκρατικό Ποντίκι, όταν έκανε πλάκα στο ομότιτλο, αδιάφορο βιβλιαράκι του Γ. Ράλλη «Ώρες ευθύνης», που είχε γράψει το 1982 με θέμα την πρωθυπουργία του 05.80 – 10.81)
  Εκεί καταντήσατε κυρία πρώην γραμματεύ του θαλερού κινήματος… Να κάνετε τα ρεπό του ακροδεξιού συγκυβερνήτη και να καθαρίζετε τα αποφάγια του από την κυβερνητική τράπεζα.
  Μαύρο.

 5. dimitris 17:11 15/06/2018

  Εκείνο το εμβόλιο που είχε κάνει αυτή την πείραξε στα εγκεφαλικά κύτταρα. Κάθε τόσο ξεπροβάλουν οι
  σαύρες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.