ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Η Βουλή ψήφισε τον αντιμεταναστευτικό νόμο «Stop Soros»

Σειρά διατάξεων που ποινικοποιεί κάθε προσφορά βοήθειας σε παράτυπο μετανάστη που ζητά άσυλο από μεμονωμένα πρόσωπα ή ΜΚΟ ψήφισε το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Ο νόμος, που αποκαλείται επίσημα «Stop Soros » («Σταματήστε τον Σόρος»), απαγορεύει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να δρουν σε περιπτώσεις ασύλου, ενώ έλαβε το πράσινο φως παρά την αντίθεση της ΕΕ και ομάδων ακτιβιστών.

Σύμφωνα με το νόμο, όποιος βοηθά παράτυπους μετανάστες που θέλουν να παραμείνουν στην Ουγγαρία, αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης. Επίσης, η Βουλή πέρασε τροπολογία με την οποία απαγορεύσει σε «αλλοδαπό πληθυσμό» να εγκατασταθεί στην Ουγγαρία.

Παρά τις αντιδράσεις, το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν πέρασε με ευκολία τις αλλαγές, καθώς το κόμμα του Fidesz διαθέτει πλειοψηφία 2/3 στο σώμα. Άλλωστε η εκστρατεία επανεκλογής στηρίχθηκε σε επιθέσεις κατά του αμερικανού επενδυτή Τζορτζ Σόρος και της ΜΚΟ που στηρίζει. Ο Ορμπάν πιστεύει ότι ο Σόρος έχει ενθαρρύνει τη μαζική μετανάστευση για να υπονομεύσει την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης έχουν επικρίνει το νέο νόμο ως αυθαίρετο και αόριστο και θεωρούν ότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.