ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανυπολογισμός

Περικοπές και στους χαμηλοσυνταξιούχους από το 2019

Μεγάλες περικοπές και στις χαμηλές συντάξεις φέρνει ο επανυπολογισμός παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών.

Η προσωπική διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αρχίζει από 77 ευρώ και κλιμακώνεται αναλόγως.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) οι μειώσεις θα αρχίζουν από τα 77 ευρώ και θα φτάνουν στα 173 ευρώ για συντάξεις 1.000 ευρώ μεικτά.

Οι περικοπές θα πλήξουν 1,1 εκατ. συνταξιούχους και μπορεί να έχουν οροφή το 18% αλλά το πλήγμα θα είναι μεγάλο.

Μεγάλες είναι οι περικοπές που αναμένονται στους πρώην συνταξιούχους του ΤΕΒΕ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα συνταξιούχου με χρόνο ασφάλισης 24 έτη και 10 μήνες, ο οποίος λαμβάνει σήμερα μικτή σύνταξη 552,37 ευρώ, εμφανίζει προσωπική διαφορά 76.99 ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18%. Η νέα του μικτή σύνταξη από το 2019 θα είναι 475.38 ευρώ.

Mεγάλες απώλειες έχουν και οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς λόγω του νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξή τους είναι πολύ χαμηλή. Ετσι, για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΙΚΑ στην 28η κλάση με το προηγούμενο καθεστώς θα ελάμβανε σύνταξη 1.843,95 ευρώ μεικτά, με το νέο καθεστώς λαμβάνει 1.405,57. Η μείωση ανέρχεται σε 438,38 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία επισήμανθηκε και το θέμα του ΕΦΚΑ για το οποίο η ΠΟΠΟΚΠ προβλέπει έλλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ αντί πλεονάσματος.

Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνης Κουρούκλης επεσήμανε πως παρά τις δηλώσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, σχετικά με το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ύψους 1,52 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Το έλλειμμα του ταμείου προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Ο τρόπος που τα επίσημα στοιχεία δίνουν ψευδή εικόνα είναι σύμφωνα με τον κ. Κουρούκλη το γεγονός ότι, το υπερ-ταμείο χρηματοδότησε την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων με τα χρήματα από τη δανειακή σύμβαση για τα ληξιπρόθεσμα με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης που είχαν υπολογιστεί για αυτό τον σκοπό.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.