ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο του περιοδικού

Politico: Δύσβατος ο δρόμος υλοποίησης της συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων

Στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Σκόπια, καθώς και μερίδας των πολιτών και στις δύο χώρες, στηρίζεται το άρθρο του Politico προκειμένου να χαρακτηρίσει «δύσβατο» τον δρόμο υλοποίησης της συμφωνίας για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

«Μεταξύ αυτών των εμποδίων είναι η αντιπολίτευση τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ από την Τετάρτη διακήρυξε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία, ενώ τόσο το συγκυβερνών κόμμα του Τσίπρα όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ασκούν σκληρή κριτική στη συμφωνία. Επίσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι αναφορικά με το εάν πρέπει να δοθεί το “πράσινο” φως για να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη πΓΔΜ και την Αλβανία στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, σε άρθρο που συνυπογράφουν οι Andrew Gray, o Jacopo Barigazzi και o David Herszenhorn.

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν δύο μπλοκ εντός της ΕΕ γύρω από αυτό το θέμα. Το πρώτο, στο οποίο εξέχουσα θέση κατέχει η Γαλλία και η Ολλανδία, υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα μεταρρυθμίσει τον εαυτό της μετά το Brexit, πριν ανοίξει νέες συζητήσεις για την είσοδο νέων μελών. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο-προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που επικαλείται ότι έχει στην κατοχή του το Politico και το οποίο συνέτεξαν η Γαλλία και η Ολλανδία, προτείνεται να αναβληθεί η συγκεκριμένη απόφαση για το δεύτερο μισό του επόμενου έτους.

Σύμφωνα, πάντα, με το Politico, στο στρατόπεδο των υπέρμαχων της διεύρυνσης συγκαταλέγονται κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί και κυβερνήσεις από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να βάλει τις βαλκανικές χώρες σε ευρωπαϊκή τροχιά προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιρροή αντίπαλων δυνάμεων στην περιοχή. Για φιλοευρωπαϊστές ηγέτες όπως ο Ζάεφ, που ανέλαβαν μεγάλα ρίσκα για να έχουν μια ευκαιρία σε ενταξιακές συνομιλίες, «θα ήταν εξαιρετικά κοντόφθαλμο από μέρους της ΕΕ να τους χτυπήσει την πόρτα στα μούτρα» αναφέρει ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που έχουν συντάξει Γαλλία και Ολλανδία, προτείνεται να μην δοθεί στην πΓΔΜ και την Αλβανία ούτε ένα «πράσινο» φως υπό όρους για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ θα τους ζητείται να αναλάβουν περισσότερα μέτρα για να μεταρρυθμίσουν το δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση καθώς και να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και τη διαφθορά. Αφού γίνουν όλα αυτά, αναφέρει το Politico, τότε θα αξιολογηθεί η πρόοδος σε μια έκθεση της Κομισιόν που προγραμματίζεται για το «δεύτερο εξάμηνο του 2019», σύμφωνα με το προαναφερθέν προσχέδιο. Δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές. Το άρθρο του Politico αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα επίσης θέλει να δει την πΓΔΜ να εφαρμόζει τη συμφωνία πριν δώσει την τελική έγκριση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Βασικά υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την Ελλάδα, την Ολλανδία και άλλους να μεταθέσουν την απόφαση για την επόμενη χρονιά. Και αυτό θα κάνουν» αναφέρει άλλος διπλωμάτης στο Politico. Ένας τρίτος διπλωμάτης, πάντως, ανέφερε στο Politico ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συνάντησης Μέρκελ-Μακρόν την Τρίτη που αφορά συνολικά όλα τα θέματα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.