ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε τι είπε αναλυτικά

Mε κόκκινη γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο Μέγαρο για τη φιέστα

Με ένα σχόλιο για την «πρώτη φορά γραβάτα» ξεκίνησε την ομιλία του στη φιέστα του Ζαππείου για την απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Δεν νιώθω άνετα, αλλά θα τη συνηθίσω», είπε υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ο κ.Τσίπρας είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα, η οποία ήταν ντυμένη με λευκό κοστούμι.

Αμέσως ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα. Μεταξύ άλλων, είπε:

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους μας. Ανήκει πρωτίστως σ' εκείνους που οκτώ χρόνια τώρα χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση. Τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη. Τη θέση της αβεβαιότητας θα παίρνει η σταθερότητα, η ασφάλεια και η σιγουριά, η κανονικότητα. Καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με ενάμισι εκατομμύριο άνεργους. Είχαμε το καθήκον να αλλάξουμε τη χώρα. Σ' αυτή την προσπάθεια άλλες φορές συγκρουστήκαμε σφοδρά, άλλες φορές συμβιβαστήκλαμε επώδυνα και φθάσαμε ως εδώ. Στο τέλος μιας εποχής που κάθε Ελληνας και Ελληνίδα θα θέλει να ξεχάσει. Φθάσαμε στο τέλος των μνημονίων. Μπορούμε όλοι μας σήμερα, για μια μέρα, να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χαρεί γιατί η Ελλάδα γίνεται μια χώρα κανονική. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη,. στέκεται ξανά στα πόδια της, δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα του χθες.

-Στόχος μας ήταν η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς νέο δάνειο ή χωρίς πιστοληπτική γραμμή- πρέπει να θυμίσω ότι όταν δίναμε τη μάχη, κάποιοι μιλούσαν για πιστοληπτικές γραμμές. Η επιμήκυνση για ένα χρέος ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ μειώνει τις υποχρεώσεις της χώρας και ανοίγει διάδρομο για τους επενδυτές τουλάχιστον έως το 2033. Την ίδια στιγμή, το μαξιλάρι που εξασφαλίσαμε διασφαλίζει ότι ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μια μια τριετία τουλάχιστον. Αυτή η συνθήκη μας αποσυμπιέζει και μας επιτρέπει να οργανώσουμε την έξοδό μας στις αγορές μετά τον Αύγουστο.

-Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει προκειμένου να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά με πολύ περισσότερο χώρο. Από δω και στο εξής η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν αποκλειστικά στις εκλεγμένες κυβερνήσεις και όχι σε ξένους τεχνοκράτες που θα μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε.

-Η Ελλάδα ανακτά την πολιτική και οικονομική κυριαρχία της.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με άκρως θεατρικό τρόπο: Αφού είπε ότι τιμά τα στοιχήματα που βάζει, εντούτοις όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν φορούσε γραβάτα, αλλά στολή εργασίας, έβγαλε με μια κίνηση την κόκκινη γραβάτα και «υποσχέθηκε» να την ξαναφορέσει ... σε νέες επιτυχίες, υπό τα θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων.

-Πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις", "να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, "να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Η ευθύνη των επιλογών επιστρέφει αποκλειστικά στην Ελλάδα, η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες. Οχι για να επιστρέψουμε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό αλλά γιατί ξέρουμε πως να πετύχουμε μόνοι μας να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλά. Αναλάβαμε τις δεσμεύσεις εκείνες που θα είμαστε περήφανοι που θα υλοποιήσουμε. Αναλάβαμε τη δέσμευση να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας. Η ρύθμιση που έχουμε στα χέρια μας είναι το κλειδί για να έχουμε εμείς την ευθύνη.

-Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά από εδώ και στο εξής με πολύ μεγαλύτερο χώρο δημοσιονομικό για ελαφρύνσεις και για τη κάλυψη των αναγκών και την επούλωση των πληγών της κρίσης", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Και το κυριότερο, από εδώ και στο εξής", πρόσθεσε, "η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε".

Σημείωσε ότι "το καθεστώς άρσης κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010 και μετά, ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων έλαβε τέλος, έκλεισε τον κύκλο του οριστικά".

- Μου ζήτησε ο κ.Μητσοτάκης προ ημερησίας. Δεν ξέρω τί θέλει. Πιστεύω βαθιά ότι η 21η του Ιούνη είναι μια σπουδαία μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να σας πω ότι σ' αυτή τη μέρα φθάσαμε μαζί κάτω από πιέσεις. Δεν ξέραμε, δεν ήταν σίγουρο ότι θα φθάναμε σ' αυτή τη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ σε μια έντιμη συμμαχία, ιδεολογικά ετερόκλητη, λοιδορήθηκε. Πετύχαμε να φθάσουμε ως εδώ. Οι αντίπαλοί μας που ποτέ δεν αποδέχθηκαν γιατί είχαν ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία, στέκονται αμήχανοι σ' αυτό που πετύχαμε και δεν παραδέχονται την επιτυχία.

-Εχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Το άλλο στοίχημα είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης. Πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο έχουμε ακόμη 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε και τον 2ο στόχο και θα τον πετύχουμε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο - που απόψε πήρε «άδεια», είπε χαριτολογώντας- και Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και τους συνεργάτες τους για τη συμφωνία στο Eurogroup.

proet-zap11

proet-zap10

zap1

proet-zap06

proet-zap03

zappeio03
proetoimasies-zappeio03proetoimasies-zappeio02proetoimasies-zappeio05proetoimasies-zappeio04

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Πολλές καρέκλες στο Ζάππειο, όπως φαίνεται από το φωτορεπορτάζ. Πάρα πολλές καρέκλες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.