ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην έξοδο το ΔΝΤ

Πρωτοβουλίες Τσίπρα για λύση στο χρέος

Μερικά 24ωρα έμειναν ως την «D-day»για το ελληνικό χρέος, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη οπότε και συνέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ήδη σήμερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ φαίνεται πως αυτές θα αφορούν σε δύο βασικά θέματα: πρώτον, στα μέτρα για το χρέος, που αποτελούν ήδη αντικείμενο σκληρού παζαριού μεταξύ όλων των πλευρών. Δεύτερον, την Πέμπτη θα οριστικοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, το «διαζύγιο» της Ευρώπης και της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ, καθώς οι πιθανότητες να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ελάχιστες –και το ίδιο ισχύει και για το χρόνο που του απομένει έως ότου αλλάξει την ειλημμένη απόφασή του…

 

Παζάρι

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου η αγωνία για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος έχει διαδεχθεί την ικανοποίηση και τους πανηγυρισμούς για την ιστορική συμφωνία επίλυσης του Μακεδονικού. Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά και η Κομισιόν επιμένει να ζητεί επιμήκυνση των δανείων για το ελληνικό χρέος που θα φτάνει τα 10 έτη, ενώ το Βερολίνο ανθίσταται και ως προς τον αριθμό της «περιόδου χάριτος», αλλά και ως προς το αν θα υπάρξουν «αιρεσιμότητες» πριν την ενεργοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, αλλά και με δεδομένη την σημασία των αποφάσεων της Πέμπτης για το προφίλ της ελληνικής οικονομίας και την «επόμενη μέρα» αυτής, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ήδη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υιοθετηθεί μία κατά το δυνατόν καλύτερη λύση για τα ελληνικά συμφέροντα. Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει «πολιτική διαπραγμάτευση» στα εναπομείναντα 24ωρα ως την Πέμπτη, σηκώνοντας το τηλέφωνο και επικοινωνώντας με Ευρωπαίους ηγέτες, κοινοτικούς αξιωματούχους και όσους, εν πάση περιπτώσει, επηρεάζουν την σχετική συζήτηση και τις αποφάσεις που απομένει να ληφθούν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.