ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόφαση αποχώρησης έχει ληφθεί

Saarbrücker Zeitung: «Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της»

«Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της», είναι ο τίτλος άρθρου της Saarbrücker Zeitung που αναφέρεται στη διαφαινόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «παρά την υπόσχεση της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ και του πρώην υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει πιθανότατα από το τρέχον και όπως φαίνεται τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, η Χριστιανική Ένωση δεν προτίθεται να επιμείνει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ εάν το τίμημα είναι πολύ υψηλό. ‘Το ΔΝΤ θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση όλων των δανείων που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, πρόκειται για περίπου 10 δις ευρώ. Μελλοντικά θα τα επωμιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM. Συνολικά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τις ελαφρύνσεις του χρέους ανέρχονται σε τριψήφιο ποσό δις. Εάν επικρατήσει η γραμμή του ΔΝΤ, τότε φτάνουμε στο σημείο που εγώ λέω: μπορούμε και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ’, είπε ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ προς την Saarbrücker Zeitung.

H απόφαση για την τελευταία συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισ. ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Διαφαίνεται όμως ήδη ότι το ΔΝΤ θα διαδραματίζει πλέον στην Ελλάδα απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Η απόφαση αποχώρησης του Ταμείου έχει ουσιαστικά ληφθεί», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

«’Βάση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016’, λέει ο Ρέμπεργκ. ‘Εκεί παρουσιάζονται πιθανά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επί αυτής της βάσης διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση οι εμπλεκόμενες πλευρές. Το εύρος της ελάφρυνσης πρέπει να είναι περιορισμένο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευχάριστη οικονομική κατάσταση. Με πλεονάσματα σε δυο διαδοχικές χρονιές τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα», σχολιάζει ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, παραπέμποντας στο γεγονός ότι από τα συνολικά 86 δις του τρίτου πακέτου έχουν εκταμιευτεί μέχρι στιγμής περίπου τα μισά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.