ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα

Τα παιδιά είναι 30% περισσότερο εκτεθειμένα σε καυσαέρια απ' ότι οι ενήλικες

Τα παιδιά εκτίθενται κατά 30% περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση από ότι οι ενήλικες, καθώς περπατούν πολύ περισσότερο σε πολυσύχναστους δρόμους και κατ' επέκταση έρχονται πιο συχνά σε επαφή με τα καυσαέρια οχημάτων, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.

Η νέα αυτή έρευνα που διεξήχθη από μία παγκόσμια ΜΚΟ, βασίστηκε σε πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε τέσσερις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου: το Μάντσεστερ, το Λιντς, τη Γλασκώβη και το Λονδίνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές θερμικής απεικόνισης, οι οποίες χρησιμοποιούν το CO2 ως ανιχτευτή αερίου για να δείξουν πώς το ύψος των παιδιών, τους καθιστά πιο ευάλωτους στους ρύπους των αυτοκινήτων, όπως των οξειδίων του αζώτου (NOx), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και των σωματιδίων ντίζελ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με το αυτοκίνητο, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς εκτίθενται πολύ περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση από εκείνα που περπατούν σε πολυσύχναστους δρόμους και που συνηθίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν, επίσης, ότι τα επίπεδα ρύπανσης που προέρχονται από τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου ήταν 2,5 φορές χαμηλότερα για τα παιδιά που συνήθιζαν να περπατούν σε πιο ήσυχους δρόμους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του πνεύμονα στην παιδική ηλικία, ενώ συνδέεται με το άσθμα και την πνευμονία, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Jonathan Grigg του Queen Mary University.

«Οι πνεύμονες των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς αναπτύσσονται ακόμη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Grigg, ενώ καταλήγει:

«Είναι κρίσιμο να προστατεύουμε την υγεία των πνευμόνων των παιδιών μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η έρευνά μου έδειξε ότι η έκθεση των μικρών παιδιών σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στους πνεύμονες. Παρόλο που οι γονείς μπορούν να μειώσουν αυτόν τον αντίκτυπο περπατώντας σε λιγότερο ρυπογόνους δρόμους και χρησιμοποιώντας περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των εκπομπών τοξικών ρυπών από όλους τους δρόμους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.