ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΚΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ, ΜΙΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΕΣΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ...

Ο φετεινός Ιούνιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το τι θα συμβεί στη χώρα τα επόμενα πολλά χρόνια. Και τούτο επειδή είναι πολλά τα καυτά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν. Κατ' αρχήν έχουμε το Μακεδονικό πρόβλημα. Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, οι εξελίξεις τρέχουν και κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν όλα τα ντεσού των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν πως "οι συνθήκες έχουν ωριμάσει προκειμένου το Φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο, να ολοκληρωθεί η συμφωνία". Στο Μαξίμου θεωρούν πως οι χειρισμοί που έγιναν από τον Νίκο Κοτζιά είναι υποδειγματικοί και πλέον, εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ευθύνη -από τους ξένους που ενδιαφέρονται να κλείσει το θέμα (ΗΠΑ, Γερμανία, ΝΑΤΟ)- θα επιρριφθεί στα Σκόπια. Ό,τι ήταν να κάνει η ελληνική πλευρά το έκανε, λένε, και τώρα η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτός πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα και να του πει εάν δέχεται να προχωρήσει η συμφωνία, στην οποίαν κατέληξαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, με τη μεθοδολογία που συμφωνήθηκε σχετικά με τα βήματα υλοποίησης και την ισχύ της.

Συμφωνία, η οποία θα κοινοποιηθεί μεν στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.α.), αλλά για να περιβληθεί με εγκυρότητα θα πρέπει να επικυρωθεί πρώτα από τη FYROM (από τη Βουλή και με δημοψήφισμα) και μετά να έλθει για έγκριση στην ελληνική Βουλή. Εξυπακούεται πως εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία που θα εκπληρεί και τους τρεις όρους στους οποίους υπάρχει ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων (σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος) θα μπορεί να υποστηρίξει ότι έλυσε ένα πρόβλημα που ταλανίζει για πολλές δεκαετίες το πολιτικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή η ΝΔ, και ιδιαίτερα ο αρχηγός της Κυρ. Μητσοτάκης, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αφού καταψήφιση μιας τέτοιας συμφωνίας θα γίνει για μικροκομματικούς - ψηφοθηρικούς και μόνον λόγους, ενώ δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που στην αξιωματική αντιπολίτευση υπερισχύσει η απορριπτική στάση, κάποιοι "συνεπείς φιλελεύθεροι", όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, να διαφοροποιηθούν.

Το δεύτερο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί τον φετεινό Ιούνιο είναι το πως θα μπει τέλος στα μνημόνια και τι θα περιλαμβάνει η επόμενη, μετά τον Αύγουστο, ημέρα στην οικονομία. Το αργότερο μέχρι την μεθεπόμενη Πέμπτη, 14 Ιουνίου, θα πρέπει η Βουλή να έχει ψηφίσει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Τα μέτρα θα έλθουν με τη μορφή ενιαίου νομοσχεδίου και θα συζητηθούν με τον χαρακτήρα του επείγοντος. Το επείγον της υποθέσεως ασφαλώς δεν σχετίζεται με την έναρξη του Μουντιάλ, όπως προσπάθησε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να αστειευτεί ο πρωθυπουργός, αλλά από την ανάγκη να εκδοθεί το ΦΕΚ, το οποίο θεωρείται ως η ελάχιστη προϋπόθεση προκειμένου αφενός το Γιούρογκρουπ της 21ης Ιουνίου να πει το "έχει καλώς" και αφετέρου για να έχει η χώρα ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι των Γερμανών προκειμένου να συμφωνήσουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Αναμφίβολα είναι δύσκολο να συμφωνηθεί στο Γιούρογκρουπ η απομείωση του χρέους καθώς οι "σκληροί" της ευρωζώνης επιμένουν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και μετά να συζητηθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά στην κυβέρνηση  -ίσως επειδή έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αυτά που θα τους δοθούν για το χρέος δεν θα είναι τα αναμενόμενα- μάλλον σκέφτονται να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά την έξοδο του Ταμείου παρά να στήσουν πόλεμο με την Μέρκελ και τον Σολτς.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ανακοίνωση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποίαν ζητείται η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μόνον αθώα δεν είναι. Μπορεί οι υπογράφοντες (Φίλης, Αναγνωστοπούλου, Ξυδάκης, Μπαλτάς, αλλά και πολλά από τα μέλη των 53) να υποστηρίζουν ότι απλώς ζητούν να ενημερωθούν για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και η κίνησή τους αποτελεί πάγια τακτική που ακολουθείται πριν από την ψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, όμως οι γνωρίζοντες τα κομματικά παρασκήνια υποστηρίζουν πως η πρωτοβουλία των 36 βουλευτών είναι η "αριστερή απάντηση" αφενός στη συνεχιζόμενη "δεξιά στροφή" της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου και αφετέρου στην πρόσφατη συνένωση των τριων τάσεων (προεδρικοί, πασοκογενείς και μεταρρυθμιστές) προκειμένου ο Τσίπρας να στρίψει το τιμόνι προς την κεντροαριστερά. Σίγουρα θα υπάρξει κριτική στα μέτρα, αλλά οι 36 βουλευτές δεν πρόκειται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος -η δυσκολία διαφοροποίησης- που τα προαπαιτούμενα έρχονται προς ψήφιση ως ενιαίο νομοσχέδιο. Επίσης, τον Ιούνιο, αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης θα φέρει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (μετάθεση των τοπικών εκλογών για τον Οκτώβριο 2019 και αναλογικό σύστημα στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων κ.α.) καθώς και το σπάσιμο της Β´Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής σε τρεις και δύο εκλογικές περιφέρειες αντίστοιχα.

Η τρίτη καυτή ημερομηνία του Ιουνίου είναι η 24η Ιουνίου. Την ημέρα αυτή διεξάγονται οι εκλογές στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα οπωσδήποτε θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προσώρας, υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που το εξαγόμενο της κάλπης σε συνδυασμό με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας κάνει τον Ερντογάν ή ακόμη χειρότερα -σε περίπτωση που υπάρξουν εκπλήξεις- τον διάδοχό του περισσότερο επιθετικό όσον αφορά τα ενεργειακά αποθέματα στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και βραχονησίδων. Και βέβαια είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πως, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, θα εξελιχθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε Θράκη και νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση το ανατολικό μέτωπο συνεχίζει να κρύβει κινδύνους, όχι μόνον λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας αλλά και επειδή το ηφαίστειο της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να ξερνά λάβα, ενώ μην ξεχνάμε και πως το θέρος ανέκαθεν ήταν εξαιρετικά προβληματικό στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η τέταρτη ημερομηνία είναι η 29η Ιουνίου. Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί ο Μακρόν να επιλέγει την εμβάθυνση αντί της διεύρυνσης, αλλά η Μέρκελ θα ήθελε να ολοκληρωθεί η διεύρυνση της ΕΕ με το κλείσιμο της "μαύρης τρύπας" των Δυτικών Βαλακανίων. Κάτι που επιθυμούν και οι Αμερικανοί, αλλά και το ΝΑΤΟ, που θα ήθελε να "σφραγίσει" τα Βαλκάνια από τη ρωσική επιρροή και εσχάτως και από τη μουσουλμανική απειλή, με αιχμή όχι τόσον τον ISIS, αλλά την Άγκυρα, η οποία ασκεί, όπως λέγεται χρέη επιμελητείας των Αδελφών Μουσουλμάνων από τη στιγμή που αυτοί εκδιώχθηκαν, με το πραξικόπημα του στρατηγού και νυν προέδρου Σίσι, από την Αίγυπτο. Το όφελος από την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές δομές θα είναι οπωσδήποτε μεγάλο και για την Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά ήταν και αυτή που από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 επεξεργάστηκε και προώθησε στην ΕΕ τον οδικό άξονα για την ένταξη ολόκληρης της βαλκανικής στην θεσμισμένη ευρωπαϊκή οικογένεια. "Η πιθανότητα στη Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια να έχουμε και τη ρύθμιση των τελικών λεπτομερειών για συμφωνία στο Μακεδονικό δεν θα πρέπει", λένε έγκυρες κυβερνητικές πηγές, "να αποκλειστεί". Μόνον που "η πίεση θα είναι", προσθέτουν, "προς τα Σκόπια και όχι προς την Αθήνα".

Ένα ακόμη, το πέμπτο, καυτό πρόβλημα του Ιουνίου είναι και τα θέματα που ανέκυψαν με τις δύο μεγάλες δυνάμεις του Νότου της Ευρώπης, την Ιταλία και την Ισπανία. Η αναταραχή στην τρίτη και στην τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης μόνον μελαγχολικές σκέψεις εμβάλλουν στον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες. Η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το Πρόγραμμα Διάσωσης αρχίζει και αποχτά μουτζούρες. Η έξοδος στις αγορές καθίσταται, εκ των πραγμάτων, απαγορευτική, εάν τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές συνεχίζουν να είναι υψηλά. Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει πως ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλιστή Σάντσεθ στην Ισπανία θα ηρεμήσει τα πράγματα και δεν θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί επιπλέον περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και την αποδοχή της πιστοληπτικής γραμμής ως εγγύηση για την ασφαλή μετάβασή της σε καθεστώς δανεισμού από τις αγορές, μετά από εννιά χρόνια υψηλότατου δανεισμού με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και ταυτόχρονης μνημονιακής επιτροπείας. Το πιθανότερο πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις θεσμικών παραγόντων και επιχειρηματικών κύκλων, είναι οι αισιόδοξοι της κυβέρνησης να διαψευσθούν και μάλιστα κάποιοι, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν πως "θα ήταν δείγμα σωφροσύνης εκ μέρους του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβερνήσεως εάν άφηναν στην άκρη τα φληναφήματα και τις πομφόλυγες για καθαρή έξοδο και έσπευδαν να οχυρώσουν τη χώρα με όποιο καλύτερο τρόπο, μεταξύ των οποίων και την πιστοληπτική γραμμή, τους προσφέρεται από τους δανειστές πριν βγούμε, από το περιβάλλον προστασίας, στη ζούγκλα των αγορών".

Το έκτο, αλλά σίγουρα όχι και το τελευταίο, πρόβλημα είναι η αρνητική εικόνα, που στις δημοσκοπήσεις τείνει να παγιωθεί, για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ευρήματα μιας ακόμη δημοσκόπησης, αυτή τη φορά της RASS, που έγινε για λογαριασμό του Action24, επιβεβαιώνουν τις δύσκολες ημέρες που διάγουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του, μεταξύ των οποίων και ο Πάνος Καμμένος και οι άλλοι των ΑΝΕΛ. Η διαφορά υπέρ της ΝΔ συνεχίζει να είναι στις 10 μονάδες (29,7%  έναντι 19,4% του ΣΥΡΙΖΑ). Οι μεταξύ τους ροές ψηφοφόρων συνεχίζουν να είναι εντυπωσιακά θετικές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αναλογία μάλιστα φθάνει στο εντυπωσιακό 1 προς 6 καθώς η ΝΔ κερδίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ 10,8%  έναντι μόλις 1,6% που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

Εκείνο που όμως είναι πραγματικά καταλυτικό και εν τινι τρόπω προδιαγράφει και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η παράσταση νίκης. Το 70% των ψηφοφόρων έχει τη γνώμη πως τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ έναντι του γλίσχρου 18,2% που δίνουν πρώτη τύχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 29,5% πιστεύει στη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό (58,2%) των οπαδών της Κουμουνδούρου που βλέπει νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εντρυφούν στις δημοσκοπήσεις διατείνονται πως το ποσοστό καταλληλότητας για την πρωθυπουργία (34,4% σε Μητσοτάκη και 23,7% σε Τσίπρα) ενδέχεται να είναι το καλύτερο ποσοστό στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο πρωθυπουργός, ενώ σε περίπτωση που η εκλογική αναμέτρηση εξελιχθεί σε μονομαχία ανάμεσα στους Τσίπρα και Μητσοτάκη, είναι, λένε, πολύ πιθανό το ποσοστό δημοφιλίας των δύο αρχηγών στη δημοσκόπηση της RASS (38,7% για Μητσοτάκη και 23,7% για Τσίπρα) να είναι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης όποτε κι αν αυτή στηθεί.

Πάντως με βάση τα ευρήματα και αυτής της δημοσκόπησης, όπως άλλωστε και με των προηγουμένων, είναι απαγορευτικό για τον πρωθυπουργό να καταφύγει σε εκλογές σύντομα. Το κλίμα, γνωρίζουν στο Μαξίμου, δεν πρόκειται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα. Η ψυχολογία των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, είναι στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, σε αντίθεση με το ηθικό των γαλάζιων ψηφοφόρων που είναι ...ακμαιότατο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ελπίζουν πως μετά τον Αύγουστο και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ τα πράγματα θα βελτιωθούν για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτό και λένε "μην δίνετε σημασία στα ποσοστά με τα οποία μπαίνουμε στο καλοκαίρι, αλλά μ' αυτά που θα βγούμε. Η προσοχή σας θα πρέπει να εστιαστεί στα ποσοστά με τα οποία θα μπούμε στο φθινόπωρο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ένα καλοκαίρι με ρεκόρ τουρισμού, με εξαγγελίες για αύξηση στον κατώτατο μισθό και 13η σύνταξη, τα τουλάχιστον δύο συγκεκριμένα, μεγάλα και σοβαρά έργα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και τις αλλαγές που θα προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση".

Ο πρόσθετος λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου μεταθέτει τις ελπίδες του για εκλογική ανάκαμψη στο μέλλον, και κατά συνέπεια θα προσπαθήσει παντί τρόπω να γίνουν οι εκλογές όσο δυνατόν πιο αργά το 2019, είναι και το εύρημα της RASS για μη πειστική πρόταση της ΝΔ για την οικονομία και την ανάπτυξη. Μόνο το 25,4% των πολιτών θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόταση που θα δημιουργεί ανάπτυξη. Το 70,4% (μεταξύ των οποίων και ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ) πιστεύουν ότι η ΝΔ στερείται αναπτυξιακής προτάσεως για την οικονομία. Αυτό σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού δείχνει ότι "δεν υπάρχει ρεύμα υπέρ της ΝΔ, απλώς η αξιωματική αντιπολίτευση επωφελείται από την αναπόφευκτη -λόγω των αναπόφευκτων μέτρων διάσωσης που ελήφθησαν- φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον Αύγουστο αυτό μπορεί να αλλάξει".

Τέλος, ένας ακόμη λόγος για τον οποίον θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως στη δημοσκόπηση της RASS το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (9,7%). Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι μικρότερη από 10 μονάδες όταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η διαφορά ήταν σχεδόν 30 μονάδες. Εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν, ιδιαίτερα στον τομέα των συντάξεων, όπως ευελπιστεί το Μαξίμου τότε αυξάνεται η πιθανότητα να μην είναι και τόσον ευκρινές ποιός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ θα επικρατήσει στρατηγικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ίσως αυτό να ανησυχεί το Μαξίμου και να εξηγεί και τις πολλαπλασιαζόμενες κινήσεις περικύκλωσης του ΚΙΝΑΛ από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΣΑΚΗΣ 19:40 06/06/2018

    Φιλοι μου Γιώργο και Σ Πορκίδη.
    Δεν είναι ο κόσμος αλλά εσείς και ο Φελνίκος αλλού ..Σε αυτό το κωλοσυριζοσάιτ όμως δεν σας το λένε μήπως ξυπνήσετε.
    Καλά ξυπνητούρια λοιπόν.

  2. Τώρα με πόση κάνναβη το «ξαναλύνουμε» στο 2018, μόνο όσοι πίνουν μπορούν να μας απαντήσουν.

  3. Φελνίκο πρέπει να σε προβληματίσει γιατί δεν γράφουν σχόλια. Διαφωνούν, συμφωνούν, κόβουν σχέση μαζί σου; τι ισχύει; Τα κείμενα σου παραμένουν πάντα σοβαρά και διεισδυτικά, αλλά είναι μάλλον πολύ αντικειμενικά και οι αναγνώστες θέλουν στράτευση και φωτιά. Δυστυχώς έτσι είναι. Και πρέπει να γράφεις πιο συχνά και πιο λίγα

    • Καί γιατί ρε Γιώργο να κάνει ο Φελνικος τέτοιες σκέψεις; Αφού κανένας από εσάς δεν αναφέρθηκε ή σχολίασε το άρθρο! Όπως εσυ τώρα. Αυτό το τόπο τον έχουν όλοι για αυτόδιαφήμιση για προεκλογική εκστρατεία και εφόσον δεν υπάρχουν εκλογές στο σύντομο μέλλον δεν γράφει κανένας. Κάνε υπομονή και θα δεις ότι θα γράφουν με τρία διαφορετικά ψευδώνυμα ο καθένας μόλις ακούσουν ότι υπάρχουν πρόωρες εκλογές.
      Οι ελάχιστοι τώρα που σχολίαζαν θετικά ή αρνητικά το άρθρο βαρέθηκαν να διαβάζουν για τα κατορθώματα, τις αδικιες η τις κατηγορίες πολιτικών προσώπων αντί να διαβάζουν κανένα σχόλιο επί του θέματος να ξέρουν τουλάχιστον προς τα πού πάει η Ελλάδα. Αυτούς τους ολίγους βέβαια ήρθε μια ώρα πού τους παράτησε ο φίλος μας και αυτοί μπορούν να διαιρωτηθουν για το γιατί αλλά όχι για το μέγεθος του άρθρου σαν το σημερινό επειδή δεν το έκανε δύο κομμάτια για να έχει και αύριο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.