ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist

Θέμα αυξήσεων στις τιμές ρεύματος θέτει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ

Θέμα αυξήσεων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ. Μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του Economist ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης υπογράμμισε την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους της εταιρίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων CO2 πιέζουν για άνοδο των τιμών». Τόνισε δε πως «επαληθεύονται οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με την εξαίρεσή της Ελλάδας από τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου άνθρακα».

Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε πως η εξέλιξη αυτή θα έχει κόστος στην δυναμική της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον αμφίβολο να επιτευχθεί ο στόχος να φθάσει η συμμετοχή της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 12% τα επόμενα χρόνια από 9% που είναι σήμερα.

Κατά τον ίδιο, η επόμενη 15ετία θα είναι η περίοδος της μετάβασης από τον άνθρακα και τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια και θα απαιτηθεί επιπλέον κόστος για τις υποδομές εκείνες που θα χρειαστούν προκειμένου να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο. Επανέλαβε δε, με έμφαση τη στήριξη του λιγνίτη.

Όσον αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι στη χονδρική αγορά θα θεσπιστεί το target model, το οποίο όμως «δεν θα πρέπει να αναπαράγει τις σημερινές παθογένειες» και πρόσθεσε ότι μετά την αποεπένδυση η ΔΕΗ δεν θα είναι δεσπόζων παίχτης, το μερίδιό της θα πέσει κάτω από το 50% και θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος χώρος για διμερή συμβόλαια.

Σχετικά με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι οι ΝΟΜΕ ως μέτρο δεν αποδίδουν και ότι το μερίδιο της ΔΕΗ έχει περιοριστεί στο 82% αλά σε όρους πελατείας είναι πάνω από 95%.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε, πάντως, ότι δεν είναι υπό επανεξέταση η έκπτωση 15% στα τιμολόγια για τους συνεπείς πελάτες και ότι τα τιμολόγια εξετάζονται πάντα και υπό το πρίσμα της εισπραξιμότητας. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι η αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξήσει το κόστος λόγω των νέων υποδομών και κεφαλαίων που απαιτούνται ενώ πρέπει επίσης θα προσμετρηθούν οι επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού και το εμπορικό ισοζύγιο. Τόνισε, τέλος, ότι απαιτείται ένταξη του συνόλου των καταναλωτών στην αγορά, καθώς σήμερα το 50% που είναι ζημιογόνο παραμένει προσκολλημένο στη ΔΕΗ, καθώς και στήριξη της λιγνιτικής παραγωγής με μέγιστη αξιοποίηση των ήδη επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Υπέρ της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, επισημαίνοντας ότι ως το 2025 δεν αναμένονται άλματα στη ζήτηση ενέργειας λόγω ήπιας ανάπτυξης, καθώς και των εξελίξεων στο δημογραφικό και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται προσεκτικός χρονισμός στην εγκατάσταση νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με βάση το κόστος τους, καθώς και στήριξη των υφιστάμενων θερμικών μονάδων.

Η διασύνδεση

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τρία έξυπνα νησιά (Αστυπάλαια, Σίκινο και Καστελόριζο), όπου θα τεθεί στόχος για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών σε ποσοστό πάνω από 60%. Οι επενδύσεις, όπως είπε, θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, προχωρά το πρόγραμμα εγκατάστασης 1.500 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών στους στις νέες συνδέσεις.

Στο τέλος του 2019 θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της διασύνδεση των Κυκλάδων, καθώς σύντομα αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής ενώ τον Ιούνιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την τρίτη φάση ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τα νησιά Σέριφο, Μήλο, Φολέγανδρο και Σαντορίνη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024. Ως το τέλος του μήνα αναμένονται, εξάλλου, οι προσφορές για την πρώτη φάση διασύνδεσης της Κρήτης ενώ αναφορικά με τη δεύτερη που είναι το μεγάλο έργο ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η διερευνώνται όλες οι πιθανές συνέργειες ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ θα είναι στο τιμόνι αυτού του εμβληματικού έργου. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα πρότζεκτ τον έξυπνων νησιών εξέφρασε ο Ρομπέρτο Ποτί, σύμβουλος διοίκησης της Ιταλικής Edison, ο οποίος επεσήμανε ακόμη την ανάγκη νέων επενδύσεων σε μονάδες φυσικού αερίου.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.