ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία

Το 65,8% των Τούρκων της χώρας ψήφισε Ερντογάν

Υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε το 65,8% του 1,4 εκατομμυρίου τουρκικής καταγωγής πολιτών της Γερμανίας που διαθέτει δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της καταμέτρησης του 77,5% των ψήφων.

Υπέρ του αντιπάλου του Ερντογάν, του Μουχαρέμ Ιντζέ, ψήφισε μόλις το 21,5%.

Η νίκη του Ερντογάν προκάλεσε ενθουσιασμό σε πολλούς Τούρκους της Γερμανίας, οι οποίοι γιόρτασαν με συγκεντρώσεις και αυτοκινητοπομπές. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες του τούρκου προέδρου, φωνάζοντας «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός μας!». Το γεγονός προκάλεσε την έντονη κριτική του πρώην αρχηγού των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος δήλωσε: «Οι εορτάζοντες γερμανοτούρκοι υποστηρικτές του Ερντογάν δεν γιορτάζουν μόνο τον αυτοκράτορά τους, αλλά εκφράζουν και την απόρριψη της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει όλους».

Παράλληλα, ο Έζντεμιρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είσοδο στην τουρκική Βουλή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σημειώνοντας ότι αν η προεκλογική περίοδος ήταν λίγο πιο δίκαιη, ο Ερντογάν θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Από την πλευρά του κόμματος της Αριστεράς, η αντιπρόεδρος της ΚΟ Σεβίμ Νταγκντελέν επέκρινε την διαδικασία των εκλογών στην Τουρκία, κρίνοντας ότι δεν ήταν «ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες». «Με δολοπλοκίες πολύ πριν από τις εκλογές ο Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του, ένα απολυταρχικό προεδρικό σύστημα. Πρέπει να φοβόμαστε ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.